Görüş Bildir
Haberler
Yeni Neden İyi Hissettirir?

etiket Yeni Neden İyi Hissettirir?

Özlem Denizmen
14.06.2023 - 15:22 Son Güncelleme: 08.08.2023 - 10:00

Hepimize yeni şeyler iyi geliyor. Evet, bazılarımızı eski alışkanlıkları, günlük yaşamları, dünyanın değişiyor olduğu fikri korkutuyor ama aslında hepimize iyi geliyor.  'Yeni Etkisi' olarak bilinen bir fenomenden bahsediyorum. Yeni etkisi, insanların yeni bilgilere, deneyimlere ve eşyalara olan ilgisi. Bu konu üzerine yapılan araştırmalarda ‘’yeni’’, iyimserlik, heyecan veya zevk duyguları ile bağlantılı bulunuyor.

Yeni bir şey satın aldığımız zaman, yeni bir kursa kaydolduğumuzda ya da tatil için daha önce görmediğimiz yeni bir yere gittiğimiz zaman duyduğumuz heyecan bundan.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni şeylerin insan psikolojisine olumlu tepkiler uyandırmasının birkaç nedeni var:

Yeni şeylerin insan psikolojisine olumlu tepkiler uyandırmasının birkaç nedeni var:

1. Merak: Biz doğal olarak meraklıyız. Zaten öyle olmasak dünya ilk başlarındaki gibi kalır hiçbir keşif yapamaz, ilerleme kaydedemezdik. Yeni şeyler keşfetmeyi seviyoruz. Bu, kendi çevremizi daha iyi anlamamıza, bilgilerimizi artırmaya ve ilginç deneyimler yaşamamıza yardımcı oluyor. Yeni deneyimler ve bilgiler, zihnimizi ve becerilerimizi geliştiriyor.

2. Doğal uyarılma düzeyi (Yeni olana daha fazla dikkat gösteriyoruz): Alışık olduğumuz şeyler, rutinler bizi daha az uyardığı için dikkatimiz düşüyor, canımız sıkılıyor. Yeni deneyimler ve durumlar ise tam tersine, fizyolojik ve psikolojik uyarılma düzeyimizi artırıyor. Bu, enerjimizi, işleri yaratıcı bir şekilde ele almamızı ve yaşama karşı daha motivasyonlu hissetmemizi sağlıyor.

3. Değişkenlik ve uyum: İnsanların belki de bu kadar ilerleyebilmesinin anahtarı yeni şeylere adapte olma yeteneği, bizi diğer tüm canlılardan ayıran en önemli farklardan biri. Sürekli olarak değişen ve gelişen dünyada daha iyi uyum sağlamak ve başarılı olmak için sürekli gelişiyor, icatlarda bulunuyoruz. İyi uyum sağladığımız zaman, güçlü ve yetkin hissediyoruz.

4. Sosyal kabul ve statü: Yeni ve ilgi çekici deneyimler yaşayan veya yeni bilgi ve becerilere sahip olan arkadaşlarınızı bir düşünün, genellikle hikayelerini merak ederiz ve bizimle paylaşmaları için teşvik ederiz. Anlattıklarını dikkatle dinler ve cesaretlerini hemen hemen her zaman takdir ederiz. Bu da onları sosyal olarak güçlendirir ve statülerini yükseltir.

Yeni etkisi insan davranışı ve psikolojisi üzerinde önemli bir etkiye sahip ve bilişsel, sosyal ve duygusal alanlarda olumlu sonuçlar doğuruyor. Yeni şeyler deneyimlemek, yeni atılımlardan korkmamak gerek. Yeni insanlar tanımak için heyecan duymak çok iyi ve geliştirici bir özellik.

Peki öyle ise yeni aldığımız bir şey daha sonra neden bizi mutsuz ediyor?

Peki öyle ise yeni aldığımız bir şey daha sonra neden bizi mutsuz ediyor?

Bizi yeni aldığımız şey mutsuz etmiyor, gerekli ise aslında yukarıda yazdığım sebeplerle çok mutlu ediyor. Ama gereksiz ise işte o zaman;

1. Geçici mutluluk: Bir şey satın aldığımızda, genellikle o anda mutluluk hissediyor ama kısa bir süre sonra bu mutluluğumuzun çok hızlı düştüğüne şahit oluyoruz. Biz de daha fazla harcama yaparak mutluluğumuzu sürdürmeye çalıştığımız bir döngüye giriyoruz. Tabi işe yaramıyor.

2. Karşılaştırmalı tüketim: Başkalarıyla sürekli olarak kendimizi kıyaslıyor ve daha pahalı ürünler ve hizmetler satın alarak, başkalarının düşüncelerini ve onayını kazanma ihtiyacı duyuyoruz. Bu durum, mutsuzluğa yol açan bir kaygı ve tatminsizlik duygusu yaratıyor.

3. Borç stresi: Gereksiz harcamalar borçlarının birikmesine neden oluyor ve bu da finansal stres seviyelerinde artışla sonuçlanıyor. Sürekli ödeme yapmak zorunda kalmak, mutsuzluk ve endişe yaratıyor.

4. Öz değer eksikliği: Mutsuzluk, bu tür bir içsel değer yetersizliğinden kaynaklanabiliyor ve insanları daha fazla ve gereksiz alışveriş yapmaya itiyor. Aslında sahip olduğumuz en değerli şeyler değerlerimiz, eşyalarımız değil.

5. Bağımlılıklar: Evinde 100 çift ayakkabısı olan var. Bu durum, aslında bir bağımlılık ve mutsuzluğa neden oluyor.

 Sonuç;

Bu haftaki yazımın başında belirttiğim gibi yeni aslında bize çok iyi geliyor. Ama yeni bilgiler, yeni deneyimler ve yeni eşyalar arasında her zaman kaynaklarımızı yeni bilgiler ve yeni deneyimlere harcamak bizi hep daha mutlu olduğumuz bir hayat ulaştırıyor. Tüm araştırmalar, güzel anıların eşyalardan çok daha unutulmaz mutluluklar yaşattığını gösteriyor.

Instagram

Twitter

Linkedln

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın