Görüş Bildir
Haberler
Yaşamsal Öneri: Kış Aylarında Neden Yaz Lastiği Kullanmamalıyız?

Yaşamsal Öneri: Kış Aylarında Neden Yaz Lastiği Kullanmamalıyız?

Buğra Demir
26.12.2022 - 15:02

Aralık ayının gelişiyle birlikte maalesef yaz mevsiminin bittiğini anlamış olduk. Sıcak havaların, soğuk havalara dönüşmesiyle birlikte, yaşadığımız birçok şeyi kış mevsimine göre tekrardan adapte etmemiz gerekir. Nasıl yazlık kıyafetler ve kışlık kıyafetler birbirinden farklıysa, aynı şekilde otomobillerimizde kullandığımız lastikler de 'yaz' ve 'kış' lastiği olarak ikiye ayrılıyor. Kış aylarında yazlık lastikleri kullanmaya devam ettiğinizde neler olabileceğini öğrenmeniz için kış soğuklarının kendisini iyice hissettirdiği bu günlerde, kış mevsiminde yaz lastiği kullanmaya devam ederseniz, neler yaşayabileceğiniz anlatmaya çalıştık. Kış soğukluklarına hazırlıklı olun!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaz lastikleri kışın kullanılır mı?

Yaz lastikleri kışın kullanılır mı?

Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır olmalı. Yaz lastikleri kışın kullanılmamalı çünkü yaz lastikleri, kış lastiklerinden daha aşağı seviyede dönme, yuvarlanma,  direncine sahiptir. Bu direnç, yol tutuşunu seviyesini artırır. Fakat yaz dönemi kullanılan lastiklerin dış bölümü olan sırt kısımları, kış mevsiminde karda ve buzda işlevini kaybeder. Kışın yaz lastiklerinin hız performansı da düşer.

Kış lastikleri tam olarak ne işe yarar?

Kış lastikleri tam olarak ne işe yarar?

Kış lastikleri, yapıları gereği kış mevsimlerinde, soğuk havalarda en iyi performans alabileceğiniz şekilde çalışırlar. Kış mevsimi için üretilmiş özel dış alanı sayesinde yağışlı olan kötü yol koşullarında, aracınızın çekiş gücü ile yol tutuşunu yaz lastiğine göre önemli ölçüde artırır. Bu lastikler, kış mevsimi boyunca konforlu ve güvenli sürüş sağlar.

Yaz lastiklerinin yapısı kış mevsimi için uygun değildir.

Yaz lastiklerinin yapısı kış mevsimi için uygun değildir.

Yaz lastikleri, hava sıcaklığı seviyesi 10°C'nin altına düştüğünde, lastiğin üretiminde kullanılan kauçuğun yapısı gereği şişer ve sertleşir. Bu durum kullandığınız otomobilin yol tutuşu seviyesinin düşmesine ve fren mesafesinin artmasına sebep olur. Sıcaklık düşüşünden oluşacak sertleşmeden dolayı lastiklerinizdeki aşınma ve hasar riski artacağı için sürüş güvenliğiniz tehlikeye girebilir.

Soğuk hava lastiklerinizi gerçekten etkiler.

Soğuk hava lastiklerinizi gerçekten etkiler.

Yağış olmayan kuru yollarda, yağış olmadığı için kış mevsimi daha soğuk sıcaklıkları peşinde getirir. Yaz mevsimlerinde kullandığınız lastikler soğuk hava için üretilmemiştir. Bu havalarda yaz lastiği kullanmanız durumunda bu hem sizin için hem de lastiğiniz için ciddi bir risk oluşturabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın