Görüş Bildir
Haberler
Yahudilik Nedir?

Yahudilik Nedir?

Elif Ateş
01.09.2021 - 09:55

En büyük onuncu din olan Yahudilik dininin, dünyada yaklaşık olarak 15 milyona yakın takipçisi bulunmaktadır. Yahudi nüfusunun en fazla olduğu ülke İsrail'dir. İsrail nüfusunun yarısından fazlasını Yahudiler oluştururken geri kalanlar ise Müslümanlar ve Hristiyanlar'dan oluşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 5 milyona yakın Yahudi yaşamaktadır. Yahudi soykırımında kaçanlar Fransa'ya sığındığından dolayı bu ülkede yaşayan Yahudi sayısı oldukça fazladır. Kanada'da ise yaşayan Yahudi sayısı yaklaşık olarak 385 bin'dir. Peki Yahudilik nedir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yahudilikle beraber adı sıkça duyulan siyonizm, ideolojik bir fikir hareketidir. Sadece bir ideolojiye bağlı kalmaz arkasında birçok ideoloji barındırır. Bu hareket, Yahudi milliyetçiliğini esas alıp İsrail topraklarında yeniden bir Yahudi devletinin kurulmasını destekler. Siyonistler İsrail ülkesini milli yurt olarak benimsemişlerdir. İsrail'e yönelik güvenlik tehditlerinde rol oynayan Siyonistler, asimile olmuş Yahudileri de herhangi bir katliama karşı korumayı hedeflerler. Aynı zamanda kendilerini, bir ırkçılık türü olan antisemitizm ile savaşmaya adamışlardır. Siyonistlerin konuştukları dil İbranice'dir. Daha sonradan bu dil ülkenin her yerinde kullanılmaya başlanarak kültürel ve politik bağları güçlendirmiştir. Yahudilik hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

YAHUDİLİK NEDİR?

Yahudilik, Yahudi milletinin kültürünü, medeniyetini ve yasalarını içeren etnik bir dindir. Yahudilik etnik bir din olduğundan dolayı diğer evrensel dinlerden ayrılır. Yahudilerin çoğu İsrail'e yerleşen İsrailoğulları'nın soyundan geldiklerine inanırlar. İsrailoğulları'nın ortak soyu İbrahim'e kadar uzanır. İbrahim'in torunu olan Yakub'un Mısır'a yerleşen on iki oğlundan olan torunlarının İsrailoğulları olduğuna inanılır. Bu torunlar ise Mısır Firavunu II.Ramses tarafından köle yapılmıştır. Daha sonra Musa peygamberin öncülüğünde İsrailoğulları, Kenaan'a göç etti. İsrailoğulları'ndan her biri on iki kabileye ayrı ayrı bölünüp her biri bir halk şeklinde yayılmışlardır.

Yahudilik; Ortodoks, Muhafazakar , Reformist , Hümanist Yahudilik ve Yeniden Yapılandırıcı olmak üzere beş ana mezhebe ayrılır. Her mezhepte inanç ve kurallar farklılık gösterir. Genel olarak Yahudiler, İbrani dinlerine ait olan beş kutsal kitabın da Tanrı tarafından sadece Musa Peygamber'e indirildiğine inanırlar. Bu inançta ilk peygamber İbrahim arkasından Musa, en son peygamber ise Malaki'dir. Yahudilik dininde Tanrı ile insan arasında herhangi bir aracıya gerek yoktur. Aziz Malaki Kehanet'ine göre gelecekte gelen Mesih dünyadaki Yahudileri bir araya toplayacak ve ölülerin hepsi yeniden dirilecektir. Yahudilerin kutsal kitabı olan Tevrat'ta Tanrı'nın  eşi, benzeri olmadığı ve tek olduğu ısrarla vurgulanır. Aynı kitapta Tanrı'ya beşeri özellikler verilmiş ve adının ise Yehova ve Elohim olduğu yazar. Kutsal isim olan Yehova'nın boş yere telafuz edilmesi yasaktır.

Tevrat'ta süt ve bal ülkesi olarak geçen Filistin toprakları, Yahudilerde kutsal topraklardır. Bu toprakların merkezinde bulunan Kudüs ise mabet bölgeleridir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
6
6
2
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın