Görüş Bildir
Haberler
Van'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Van'da Ne Yenir?

Van'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Van'da Ne Yenir?

Elif Ateş
07.09.2021 - 08:54

Doğu Anadolu'nun en kalabalık şehirlerinden biri olan Van, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük gölüne sahiptir. Van Gölü'nün etrafı volkanik dağlarla çevrilmiştir. Çaldıran, Başkale, Erciş, Muradiye, Tuşba, Çatak ve Gürpınar olmak üzere 13 tane ilçeye sahiptir. Dünyada en eski kentler arasında yer alan Van, turizm açısından da oldukça gelişmiş bir şehirdir. Doğal ve tarihi güzellikleri ile yerli yabancı birçok turisti kendine çekmektedir. Özellikle İran ile sınır komşusu olmasından kaynaklı İran'dan pek çok turist gelmektedir. Peki, Van'da gezilecek yerler nerelerdir? Van'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Van'da yapılan arkeolojik kazılar sonucu Kalkolitik, Tunç Çağı ve Demir Çağı'na ait birçok iz bulunmuştur. Van bölgesine M.Ö 2000 yılında hakim olan ilk devlet Hurriler'dir. Bir süre sonra ise Urartular bu bölgeye yerleşip 247 yıl boyunca hükmetmişlerdir. Bu bölgeyi Urartu Devleti'nden alan İran'dan gelen Medler bir süre hüküm sürmüşlerdir. Arkasından Pers İmparatorluğu, Makedonlar, Romalılar ve Sasaniler bu topraklarda hakimiyet kurdular. Birçok devletten sonra 1458 yılında, Kanuni Sultan Süleyman'ın döneminde, Van bölgesi Osmanlı Devleti'ne katılmıştır. Farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Van'ın gezilmesi gereken yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

VAN'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Özellikle Van Gölü ile bilinen bu şehrin gezilmesi gereken yerleri oldukça fazladır. Şifalı suları, tarihi ve doğal güzellikleri ile her yıl birçok turisti ağırlamaktadır. Van'da mutlaka görmeniz gereken yerlerden bazıları şunlardır:

  • Van Kalesi: Urartu Kralı tarafından yaptırılan bu kale, günümüze kadar ulaşmayı başarmış tarihi yapılardandır. Kalenin içinde bulunan ve  krala ait olduğu bilinen çivi yazılı kitabeler görülmeye değerdir.

  • Tarihi Van Evleri: Geleneksel Türk mimarisini yansıtan bu evler, ahşap ve kerpiçten yapılmıştır. Özellikle görülen Van manzarası ile herkesi kendine çekmektedir.

  • Van Müzesi: Van'da yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan kalıntılar bu müzede sergilenmektedir. Her döneme ait etnografik eserler mevcuttur.

  • Van Urartu Müzesi: Urartulara ait eserlerin sergilendiği bu müzede aynı zamanda çeşitli atölyeler de bulunmaktadır.

  • Vanadokya: Burada bulunan peri bacaları halk arasında vanadokya olarak bilinmektedir. İçeride 17 bin peri bacası ve birçok mağara vardır.

  • Van Gölü: Türkiye'nin ulaşım yapılabilen tek gölü olma özelliğini taşır. Suyu sodalı olduğu için çeşitli cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

  • Ercek Gölü: 450 kuş türünü barından bu göl, göçmen kuşlarının da konaklama merkezidir. Gölde bulunan flamingolardan dolayı burada her yıl festival yapılmaktadır.

  • Akdamar Adası: Bu ada efsaneleriyle ünlenmiştir. Ayrıca içinde bulunan Ermeni kilisesi oldukça önemlidir. Adanın içinde birçok dükkan, restaurant bulunmaktadır.

VAN'DA NE YENİR?

Genellikle Arap ve İran mutfağının etkisinin hissedildiği Van yöresel yemekleri, çok çeşitli lezzetlerden oluşmaktadır. Özellikle halk tarafından oldukça sevilen et çoğu yemeğin ana malzemesidir. İşte Van'a gittiğinizde tatmanız gerekenlerden bazıları:

  • Kürt Köftesi: Van'ın yöresel yemeklerinden olan bu köfte çeşidi kurutulmuş reyhan, bulgur ve yoğurtlu sostan oluşmaktadır. 

  • Ispanaklı Borani: Hem sağlıklı hem lezzetli bir meze türü olan borani, tadanların doyamadığı bir lezzettir. Ispanak, yoğurt, soğan ve zeytinyağından oluşmaktadır.

  • Murtuğa: Tercihe göre kahvaltıda veya günün herhangi bir saatinde tüketilen bu yemek omlete benzetilmektedir. Omletten ayıran özellik ise doğal tereyağı kullanılması ve pişirilirken un koyulmasıdır.

  • Kurut Aşı: Van şehrine özgü kurut koyularak yapılan bu yemek oldukça lezzetlidir. Temel malzemeleri ise mercimek ve eriştedir.

  • Van Balığı: Van Gölü içerisinde bulunan inci kefaline Van balığı ismi verilmiştir. Bu balığı özel yapan şey ise tandırda pişmesidir.

  • Ayva Yemeği: Ayva ile etin buluştuğu bir yemektir. Van'da bayramlarda ve özel günlerde yapılan bu yemek nar ile süslenip servis edilmektedir.

  • Bulgur Aşı: Hem et hem de bulgurun birleştiği bir yemek olan bulgur aşı kahvaltılarda da sıkça tüketilmektedir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın