Görüş Bildir
Haberler
Uyuduğunuz İçin Kilo Alıyorsunuz! Uyanmak İstemediğinizde Bastığınız "Ertele" Butonunun Vücudunuza Zararları

Uyuduğunuz İçin Kilo Alıyorsunuz! Uyanmak İstemediğinizde Bastığınız "Ertele" Butonunun Vücudunuza Zararları

Almila
09.10.2021 - 08:00

Yapılan araştırmalara göre hayatımızın 3.5 ayını alarmlarda bulunan 'ertele' tuşuna basarak geçiriyoruz. Arada bir yapmak çok etkilemese de, düzenli olarak alarmı ertelemek geceleri daha kötü uyumanıza neden olmaktan çok daha fazlasını yapabilir. Alarmınız çaldıktan sonra daha fazla uykuya dalmanın kilonuzu, cildinizi ve hatta üreme sağlığınızı etkileyebileceği ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Uyku düzeninizi bozabilir.

1. Uyku düzeninizi bozabilir.

Gerçekten uyanmadan yaklaşık 2 saat önce vücudunuz güne başlamak için kendini hazırlamaya başlar. Sıcaklığınız yükselir ve vücudunuz sizi uyanık hissettiren kimyasalları serbest bırakır. İlk alarmınızı duyduktan sonra kalktığınızda, vücudunuz uyanma sürecine iyi hazırlanmış demektir. Ancak erteleme düğmesine basar ve tekrar uyursanız, gerçekten uyandıktan sonra kendinizi uykulu ve sersemlemiş hissedebilirsiniz.

2. Gün içinde kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz.

2. Gün içinde kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz.

'Erteleme' tuşuna basarak gün biraz daha fazla uyumanızı ve daha enerjik hissetmenizi sağlayacağını düşünüyor olabilirsiniz, ancak gerçekte maalesef tam tersi. Yaklaşık 20 bin kişiyle yapılan bir ankete göre alarmını erteleyenlerin gün içinde yorgun hissetme olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi. Arada bir erteleme düğmesine bastıktan sonra kestirmek sizi ciddi şekilde etkilemese de, bunu düzenli olarak yapmak uzun vadede uyku yoksunluğuna yol açabilir.

3. Sindirim sisteminiz için kötüdür.

3. Sindirim sisteminiz için kötüdür.

'Ertele' tuşuna bastıktan sonra uyumak vücudunuzun iç saatini karıştırır ve uykunuzun kalitesini etkiler. Vücudunuz ne zaman uyuma ve uyanma zamanının geldiğinden emin olmadığında, geceyi dönüp dolaşarak ve ihtiyacınız olandan daha az uyuyarak geçirmeniz daha olasıdır. Sonuç olarak, genel sağlığınızı etkileyerek metabolik bozukluklara ve kilo almanıza neden olabilir.

4. Cildiniz daha hassas hale gelebilir.

4. Cildiniz daha hassas hale gelebilir.

Cildinize iyi bakıyor olsanız bile, sürekli uyku eksikliği cildinizin yıpranmasına neden olabilir. Yeterince uyumadığınız zaman, vücudunuzdaki stres hormonu seviyelerini yükseltir ve bu da iltihaplanmaya, aşırı sebum üretimine ve tıkanmış gözeneklere yol açar.

5. Bağışıklık sisteminizi etkileyebilir.

5. Bağışıklık sisteminizi etkileyebilir.

Sabahları birkaç dakika fazladan uyumak cazip gelebilir, ancak bunu bir alışkanlık haline getirmek alarmı ertelemenin tüm olumsuz etkilerinin artmasına neden olur. Örneğin, kendinizi eskisinden daha sık hasta hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, sürekli bir uyku eksikliğinin vücudunuzun savunma mekanizmalarını zayıflatması ve bağışıklık sisteminizin sizi virüslere karşı gerektiği kadar etkili bir şekilde koruyamamasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Adet döngünüzü etkileyebilir.

6. Adet döngünüzü etkileyebilir.

Sabah erkenden erteleme düğmesine basmak kadar iyi hissettirse de, bunu her gün yapmak adet döngüsü sağlığınızı etkileyebilir. Düzensiz uyku düzeni, regl ve yumurtlamadan sorumlu olan üreme hormonlarınızı etkiler. Eksik uyku, sonunda vücudunuzda daha fazla stres oluşturur ve bu da düzensiz veya adet gecikmesine neden olabilir.

Peki ya "ertele" butonuna basma alışkanlığınızı nasıl yok edebilirsiniz?

Peki ya "ertele" butonuna basma alışkanlığınızı nasıl yok edebilirsiniz?
  • Aktif olun. Fiziksel olarak daha aktif olan kişilerin alarmlarını daha az erteledikleri görülmüştür. Günde en az yarım saat yürümeyi alışkanlık haline getirin ve bunun alarmları erteleme alışkanlığınızı nasıl etkilediğini görün.

  • Alarmınızı yatak odanızın diğer tarafına koyun. Bu asırlık numara, alarmı erteleme dürtüsüne direnmenize yardımcı olabilir.

  • Işığı açın. Karanlıkta uyanmak daha zordur ve ışıkları açmak daha iyi uyanmanıza yardımcı olabilir.

  • Erteleme ayarı olmayan bir saat satın alın. Alarmınızın erteleme düğmesi yoksa, tekrar uyumak istemezsiniz. Erteleme seçeneği olmadan sizi yavaşça uyandırmak için tasarlanmış bir saat seçin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

İnsanlar kahvaltıya bile vakit ayırmak istemiyor ve yüksek bir çoğunluğu işe mesai saati başlangıcından 5-6 dakika önce geliyor. Yani bu durumda ertele buton... Devamını Gör