Görüş Bildir
Haberler
Ulu Önder Atatürk’ün Gençlere En Çok Değer Veren Lider Olduğunun 7 Kanıtı

Ulu Önder Atatürk’ün Gençlere En Çok Değer Veren Lider Olduğunun 7 Kanıtı

Dünyada milletine en çok değer vermiş gelmiş geçmiş en büyük lidere sahip olmanın onurunu hep yaşıyoruz.

Fakat o öyle bir lider ki; fikirlerini, eserlerini, geleceğe dair umutlarını en çok gençlere armağan etmiş, gençlere sonsuz bir değer vermiş ve onun gençlere açmış olduğu bu yol hala gençlere ışık saçmaya devam ediyor.

1. Atatürk'ün en büyük ideallerinden biri olan Halkevlerini kurması aslında onun gençlerin daha da ileriye gitmelerini istemesinin en büyük örneklerindendir.

Halkın eğitimine ve kültürel gelişmesine yardımcı olmak üzere 19 Şubat 1932’de kurulan bu yapının ortak amacını Atatürk kendi sözleriyle şöyle anlatmıştır;

'Gençlik, gelişen ve yetiştiren bir çalışmanın içinde yaşatılmalıdır. Millet, şuurlu, birbirini anlayan, birbirini seven, ideale bağlı bir halk kitlesi halinde teşkilatlandırılmalıdır. En kuvvetli ders vasıtalarına yetişkin muallim olduklarına malik olmak kafi değildir. Halkı yetiştirmek, halkı bir kitle haline getirmek için ayrıca bir milli halk mesaisinin tanzimini ihmal etmemeliyiz'

Gençliğin ilerlemesi için ülkenin dört bir yanına bu evleri taşıyan Atatürk'ün 'en büyük umudum' dediği genç nesiller buralarda eşsiz eğitimler alabilmişlerdir.

2. "İstikbal göklerdedir" sözlerinin sahibi Ulu Önder Atatürk, aynı zamanda havacılıkla ilgili de büyük ideallerin sahibiydi. Bunun da en büyük sebebi, yetişmekte olan gençliği havacılıkla tanıştırarak hem milli hem de küresel bir ilerleme kat etmekti. Bu sebeple Ata'nın emriyle Türk Kuşu 1935 yılında kuruldu.

Havacılığın bir spor dalı olarak benimsenmesi ve Türk gençleri arasında yerleşmesini yürekten arzulayan Atatürk 'Türk Kuşu' nun kuruluşunda olduğu gibi çalışmalarında da verdiği emir ve direktiflerle başrolü oynamıştı.Türk Kuşu'nu ilgiyle destekleyen Atatürk, manevi kızı olan Sabiha Gökçen'i de Türk havacılığına kazandıran kişi olmuştu.

3. Bunu daha da ileriye taşımak isteyen Atatürk, genç ve yetenekli Türk havacılarının havacılık sporunda gelişmelerini sağlamak amacıyla yurt dışına gönderilip orada ihtisas yapmalarını da arzulanmıştı.

Onun emir ve direktifleriyle başta Sabiha Gökçen olmak üzere bazı Türk havacıları 1935 yılı Temmuz ayında Sovyetler Birliğindeki 'Koktobel Planör Okulu' na giderek orada bu spor dalı üzerindeki bilgilerini kuvvetlendirerek ülkelerindeki yeni nesle eğitimler vermeye devam etmişlerdir.

4. Atatürk, gençliğe ne denli güvendiğini belki en coşkulu biçimde Başkumandanlık Savaşının ikinci yıl dönümünde Dumlupınar'da yaptığı çok önemli bir konuşmasının sonunda ifade eder:

'Son sözlerimi, yalnızca, ülkemizin gençliğine yöneltmek istiyorum' diyen Atatürk, şöyle devam eder: 

Gençler! Geleceğe güvenimizi güçlendiren ve sürdüren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz eğitimle, bilgi ile, insanlıktaki üstünlüğün, yurt sevgisinin, düşünce özgürlüğünün en değerli örneği olacaksınız. Ey yükselen yeni kuşak! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz

5. O'nun Türk gençliğine verdiği üstün değeri kanıtlayan en anlamlı belge, hiç şüphesiz, "Ey Türk Gençliği!" diye başlayan hitabesidir.

'Birinci vazifen Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini, sonsuza dek korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel senin en değerli hazinendir'

sözleri tam da onun gençlere ne kadar güvendiğini, geleceği onlara nasıl emanet ettiğini anlatmak için özenle seçilmiş sözler gibidir.

6. Atatürk hitabesinde gençlere şartların ve ortamın ağır olabileceğini, ulusun fakirlik ve yoksulluk içinde bulunabileceğini hatırlatır, ancak yine de gençlerden ödevlerini unutmamalarını ister.

6. Atatürk hitabesinde gençlere şartların ve ortamın ağır olabileceğini, ulusun fakirlik ve yoksulluk içinde bulunabileceğini hatırlatır, ancak yine de gençlerden ödevlerini unutmamalarını ister.

Tarihte gençliğine böylesine engin bir güven duygusu beslemiş olan bir başka öndere rastlamak mümkün değildir.

7. Bu Büyük Adam, daha Millî Mücadele’nin başından itibaren gerici fikirlere, milleti geriye götürmek isteyenlere karşı, yegane çarenin gençlikte ve genç fikirlerde olduğunu görmüş, çağdaş zihniyetle yetişecek kuşakların, gelecekte eserini daha da geliştireceğini, onu her türlü tehlikeden koruyarak ebediyen yaşatacağını hissetmişti.

Onun içindir ki Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan ve büyük inkılâplarını başardıktan sonra, Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına ayak bastığı 19 Mayıs tarihini “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak Türk gençliğine mal etmiştir.

Türkiye'nin Geleceği Gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı Kutlarız.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
7
4
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın