Görüş Bildir
Haberler
Tüm Memeliler Gibi Sizin de Kakanızı Ortalama 12 Saniyede Yaptığınızı Biliyor muydunuz?

Tüm Memeliler Gibi Sizin de Kakanızı Ortalama 12 Saniyede Yaptığınızı Biliyor muydunuz?

cakyz
07.05.2017 - 12:08

Yapılan gözlemler, tüm memelilerin ortalama 12 saniyede kaka yaptığını gösteriyor sevgili dostlar. Peki nasıl oluyor da bir fil ile bir kedi kakasını aynı süre içerisinde yapabiliyor ve kaka yapma süreci hangi değişkenleri barındırıyor?

Kaynak: http://www.popsci.com/everyone-poops?...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çalışma, Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından yürütüldü.

Çalışma, Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından yürütüldü.

Memelilerde kalın bağırsağın son bölümü olan rektumun uzunluğu türden türe değişiklik gösterse de,  tüm bu hayvanların ortalama kaka yapma süreleri aynı. Bu bilgi ilk başta çok çarpıcı görünmese de, bir filin rektumunun bir kedininkinden 10 kat daha uzun olduğu düşünüldüğünde olay ilginç bir hâl alıyor. Yapılan son çalışma da bu ilginç bilgiyi açıklamayı amaçladı.

Çalışma kapsamında memelilerin kaka yapma süreleri titiz bir biçimde incelendi.

İlk olarak hayvanların kaka yapma süreleri video ile kaydedildi; kakanın genellikle rektum uzunluğuna eşit olduğu gözlemlendi ve bu sürecin bağırsaklarımızda bulunan mukusla olan ilişkisi araştırıldı. Memelilerin kaka yapma sürecinde önemli bir yeri bulunan mukus, tabaka olarak kalınlığı ve yoğunluğu ile hayvandan hayvana değişiklik göstermektedir. Görevi ise, rektuma uygulanan baskıyla birlikte kakanın vücudumuzdan çıkışını kolaylaştırmaktır.

Memelilerde kakanın çapı, rektum genişliğine eşittir.

Mukusun kaka yapma sürecindeki işlevi, kakanın bir diş macunu tüpü sıkıldığında olduğu gibi dışarı çıkmadığını, daha ziyade rektumun içinde kayarak yol aldığını gösterdi.

Tüm bu hesaplamaların neticesinde araştırmacılar, kaka yapma sürecinin tüm değişkenlerini elde etmiş oldu.

Tüm bu hesaplamaların neticesinde araştırmacılar, kaka yapma sürecinin tüm değişkenlerini elde etmiş oldu.

Ve bu süreçte toplam yedi değişken bulunuyordu. Bunları göz önünde bulunduran araştırmacılar, farklı türlerin sahip olduğu farklı mukus yoğunluklarına ve vücut büyüklüklerine rağmen hepsinin kaka yapmasının aşağı yukarı eşit zaman aldığını tespit etti. Ayrıca bu sürece, çoğu memeli yatay bir rektuma sahip olduğu için yer çekiminin etkisi dâhil edilmedi.

Peki bu süreç insanlarda nasıl farklılık gösteriyor?

Evrim sürecinde ayağa kalktığımız için bizim kaka yapma sürecimizde yer çekiminin etkisi büyük. Örneğin ishal olduğumuz zaman, kaslarımızı kullanarak basınç uygulamamıza gerek kalmadan, işi yalnızca yer çekimine bırakarak kaka yapabiliyoruz. Üstelik ishal durumunda kaka yapma süreleri de büyük değişiklik gösteriyor: Buna göre 70 kilo ağırlığında bir insan ishal olduğunda kakasını 0.5 saniye gibi kısa bir sürede yapabiliyor. Diğer yandan büyük ihtimalle daha önce de fark ettiğiniz gibi, kabız durumunda ise bu süre daha da uzuyor. Bunun sebebi ise rektumda bulunan mukus miktarının azalmış olması.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşemek, kaka yapmak ve osurmak gibi konular bizlere önemsiz görünse de, vücudumuzun en önemli fonksiyonları arasındadır.

Çünkü boşaltım sisteminin fonksiyonel bir biçimde çalışması, sağlıklı olduğumuza dair en önemli göstergelerdendir. Apandisit ameliyatı geçirmiş insanlar bilir: Ameliyatın ardından doktorlar sağlıklı bir şekilde gaz çıkardığınızdan emin olmak isterler. Çünkü osurmak ya da kaka yapmak, ameliyatın başarılı geçtiğini ve sağlığınızın yerinde olduğunu kanıtlamaktadır.

Ancak araştırmacıların böyle bir deney yürütmesinin sebebi yalnızca sağlık değildi.

Ancak araştırmacıların böyle bir deney yürütmesinin sebebi yalnızca sağlık değildi.

Çalışmayı yürüten Georgia Teknoloji Enstitüsü ekibi, 2015 yılında yaptıkları deneyler sonucunda tüm memelilerin ortalama 21 saniyede işediğini tespit ederek 2015 Ig Nobel Ödülü'ne layık görülmüşlerdi. Çalışmalarını sürdürmek isteyen araştırmacıların ikinci bulgusu ise memelilerin kaka yapma süresine dair oldu ve bunun da 12 saniye olduğu ispatlandı. Ne diyelim, yeni çalışmalarını merakla bekliyoruz... 👏

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
22
16
11
8
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Şaşkaloz

Diğer memelileri bilmem ama arkadaşım Kamil'in kakasını yapması 55 dakikayı bile geçebiliyor. Bu durumda..Kamil memeliler sınıfına girmiyor mu ?

theravenwoman

Ev arkadaşım bi 344556778 dk duruyordur

Furkan Yılmaz

Babam bu yazıya göre memeli değil. Çünkü yarım saat tuvaletten çıkmayan adam memeli olamaz. Adam gazetedeki haberlere göre yarım saatten başlayarak 3 saate v... Devamını Gör