Görüş Bildir
Haberler
Trump: 'İran'daki Yolcu Uçağı Vurulmuş Olabilir'

Trump: 'İran'daki Yolcu Uçağı Vurulmuş Olabilir'

ABD'li Newsweek dergisinin üç ayrı kaynağa dayandırdığı haberine göre, Tahran'dan Ukrayna'ya gitmek üzere kalkan yolcu uçağı, İran tarafından atılan füzeyle yanlışlıkla vuruldu. Beyaz Saray'da açıklama yapan ABD Başkanı Trump da, şüpheleri olduğunu ifade ederek, uçağın İran tarafından yanlışlıkla vurulmuş olabileceğini belirtti. İranlı uzmanlar ise bu iddiaları yalanlıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna uçağının arıza nedeniyle düşmüş olmasından şüphe duyduğunu ve birilerinin (İran’ın) uçağı kazara düşürmüş olabileceğini söyledi.

Ukrayna Hava Yolları'na ait yolcu uçağı geçtiğimiz gün İran'ın başkenti Tahran'dan Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere kalkmış ve havalandıktan kısa süre sonra düşmüştü. 

Boeing 737-800 tip uçakta, 176 kişiden oluşan yolcu ve mürettebatın tamamı hayatını kaybetmişti.

Newsweek: "İran füzesiyle düşürüldü"

Newsweek: "İran füzesiyle düşürüldü"

Newsweek dergisine konuşan üç yetkili, uçağın Rusya yapımı Tor-M1 hava savunma sistemi tarafından muhtemelen yanlışlıkla hedef alındığını söyledi.

Dergi haberini; ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkiliye, üst düzey bir Amerikalı istihbarat yetkilisine ve Irak istihbaratından bir yetkiliye dayandırdı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise haberle ilgili yorum yapmadı. 

Amerikan CBS Televizyonu, ABD yetkililerinin uçağın İran tarafından düşürüldüğünden emin olduklarını öne sürdü.

Uçak, ABD'nin Irak'taki iki Amerikan üssüne füze saldırıları düzenlemesinden kısa süre sonra düşmüştü.

Ukrayna dört ihtimali inceliyor

Ukrayna dört ihtimali inceliyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov ise uçağın havalandıktan birkaç dakika sonra düşmesini soruşturan ekibin, dört farklı teoriyi incelediğini açıkladı.

Oleksiy Danilov, bu ihtimalleri şöyle sıraladı;

  • Uçağın füzeyle düşürülmesi

  • Uçağın bir insansız hava aracıyla çarpışması

  • 'Terör saldırısı'

  • Uçağın motorunun patlaması

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise kazayla ilgili spekülasyon yapılmamasını istemişti. Zelenskiy, İran'ın, Ukraynalı yetkililerin soruşturmaya müdahil olacakları konusunda kendilerine güvence verdiklerini söyledi.

İran Sivil Havacılık Kurumu: "Füze isabet etseydi uçağın o an patlaması gerekirdi"

İran Sivil Havacılık Kurumu: "Füze isabet etseydi uçağın o an patlaması gerekirdi"

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, uçağın pilot havalimanına dönmeye çalıştığı sırada düştüğünü, dolayısıyla 'füzeyle vuruldu' iddiasının doğru olmadığını belirtti. 

Söz konusu iddianın Kaza İnceleme Komisyonunun özel toplantısında ele alındığını ve geçersiz olduğu görüşüne varıldığını aktaran Rızayifer, 'Eğer roket ya da füze isabet etseydi uçağın o anda patlaması gerekirdi. Dolayısıyla uçak dönüşe geçemezdi. Oysa pilot, uçağı kontrol edebilmek ve düşmekten kurtarmak için havalimanına dönmeye çalışıyordu.' diye konuştu.

Rızayifer ayrıca sosyal medyada paylaşılan 'kazanın yaşandığı bölgede füze başlığı bulunduğu' yönündeki fotoğrafın gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

İran'dan gelen açıklamalar 👇

Soruşturmayı kim yapıyor?

Soruşturmayı kim yapıyor?

Boeing ABD'de üretildiği için normal koşullarda herhangi bir uluslararası soruşturmaya ABD Ulusal Taşımacılık Güvenlik Kurulu'nun da dahil olması gerekiyor. Ancak bunun için kurulun, ilgili yabancı ülkenin iznini alması ve o ülkenin mevzuatına göre hareket etmesi zorunluluğu var.

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade dün uçağın kara kutusunun 'ne Boing'e ne de Amerikalılara verileceğini' açıklamıştı. Abizade, 'Bu kaza İran havacılık kurumu tarafından soruşturulacak' demişti. Hasan Rızayifer de inceleme için Ukrayna'dan bir heyetin İran'a geldiği bilgisini vermişti. 

BBC Türkçe ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
3
2
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

İran Sivil Havacılık Kurumu: "Füze isabet etseydi uçağın o an patlaması gerekirdi". hayir oyle bir sey yok. cogu hava savunma sistemi proximity fuze kullanir... Devamını Gör

feyk

askeri gerginligin oldugu bolgelerde sivil ucaklarin yanlislikla vurulmasi yeni bir sey degil. daha once iran irak savasi sirasinda basra korfezinde gorev ya... Devamını Gör

Majestic

Bi tarafta cenaze töreninde 50 kişi ölüyor, bi tarafta rastgele attıkları füzeler uçak düşürüyor. Kalkmışlar ABD'ye savaş ilan ediyolar. Bu Ortadoğu halklar... Devamını Gör