Görüş Bildir
Haberler
Ton Balığının Vücuda Yararları Nelerdir? Ton Balığının Faydaları ve Zararları

Ton Balığının Vücuda Yararları Nelerdir? Ton Balığının Faydaları ve Zararları

Elif Ateş
29.03.2022 - 10:51

Dünyanın birçok yerinde sevilerek tüketilen ton balığı, orkinos cinsine ait bir balık türüdür. Ton balığı hem lezzetli hem de sağlık açısından önemli bir besindir. Her ne kadar düşük kalorili olarak bilinse de yüksek besin değerlerine sahiptir. Ton balığı çeşitli şekillerde tüketilebilir. Konserve olan ton balıkları pişmiş olduğu için çiğ olarak da yenilebilir. Aynı zamanda tavada farklı besinler ile kızartılarak da tüketilebilir. Ton balığı, diyet yapan veya spor yapan kişiler tarafından da öğünlerde sıklıkla tercih edilen besinlerden biridir. Her besinde olduğu gibi ton balığı bazı kişilerde yan etkilere sebep olur. Peki ton balığının vücuda yararları nelerdir? İşte ton balığının faydaları ve zararları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Salataların ve makarnaların içerisinde koyulan ve sıklıkla tüketilen besinlerden biri de ton balığıdır. Bu balığın içerisinde önemli vitamin ve mineraller bulunur.  A, D vitamini yönünden zengindir. Ayrıca potasyum, kalsiyum,  potasyum vitaminleri de bol miktarda bulunur. Ancak ton balığını diğer besinlerden özel yapan etken içerisinde EPA ve DHA adı verilen yağ asitlerinin bulunmasıdır. Bu yağ asitleri her ton balığının içerisinde bulunmaz. Özellikle su içinde konserve edilen ton balıklarında yağ asitleri bulunmaz. Konserve ton balıklarının süzülerek yenmesi tavsiye edilir. Süzülerek tüketildiğinde daha az kalori içerir. Ton balığının vücuda yararları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Ton Balığının Vücuda Yararları Nelerdir? Ton Balığının Faydaları ve Zararları

Ton Balığının Vücuda Yararları Nelerdir? Ton Balığının Faydaları ve Zararları

Önemli balık çeşitlerinden biri olan ton balığının insan sağlığına birçok yararı bulunur. Yapısında omega 3 yağ asitleri bulunduğundan dolayı kalp damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün artışını destekler. Ton balığının içerisinde kan akışını hızlandıran bileşikler bulunur. Kan pıhtılaşmasını önleyerek kişiyi felçten korur. Kan basıncının düzenlenmesini ve tansiyonun dengelenmesini de sağlar. 

Yağ asitleri sadece kalp hastalıklarından korunmasında etkili değildir. Aynı zamanda göz rahatsızlıkları, kuruluk gibi problemleri de engeller. Ton balığı iyi antioksidan kaynağıdır. Kanser hastalıkları riskini de önemli ölçüde azaltır. Beynin fonksiyonların düzenli çalışması içinde ton balığı tüketilmesi önerilir. Özellikle Alzheimer gibi hastalıkları minimum seviyeye indirir. Sinir sistemi sağlığı açısından da önemli besindir. İçerisinde bulunan çeşitli mineraller stres, anksiyete ve depresyon gibi problemleri giderir. Cilt ve saç sağlığı içinde yararlı bir besindir. Cildi nemlendirmeyi sağlar, parlaklık kazandırır. Saçların çabuk uzaması içinde ton balığı tüketilebilir.

Ton balığı aşırı miktarda tüketildiğinde bazı zararları bulunabilir. Ton balıkları fazla miktarda civa içerebilir. Bu nedenle fazla tüketildiğinde vücutta bazı olumsuz durumlara yol açabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde olan kişilerin ton balığı tüketirken doktora danışması önerilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın