Görüş Bildir
Haberler
TFF’den UEFA Krizine Sert Tedbirler

TFF’den UEFA Krizine Sert Tedbirler

Enver K.
24.11.2015 - 14:12
İçeriğin Devamı Aşağıda

TFF, UEFA tarafından bazı Türk kulüplerine koyulan temlikler sonrası harekete geçti.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA) Süper Lig’in önemli ekiplerinden Fenerbahçe, Trabzonspor ve Antalyaspor’un gelirlerine temlik koyması ve bir çok kulübünde aynı durumla karşı karşıya olduğu durumunun bilinmesi futbol ailesini herekete geçirdi.

Bu durumun yankıları sürerken, Spor Hukuku Uzmanı Avukat Serkan Kartal da, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) hazırladığı ‘Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’ (UÇK) kararının yürürlüğe girdiğini belirterek, “Kulüpleri zor günler bekliyor.” dedi.

TFF’nin ‘Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’ (UÇK) kararının kulüpleri nasıl etkileyeceği sorusuna cevap veren Spor Hukuku Uzmanı Avukat Serkan Kartal, “Yeni karar doğrultusunda, mali kriterlere uymayan borçlu kulüpler hakkında transfer yasağı kararı verilebiliyor, lisans çıkarması engellenebiliyor, ayrıca para cezası ve puan silme şeklinde cezalar da uygulanabiliyor.” diye cevap verdi.

Bir hukuk bürosu avukatı da olan, Spor Hukuku Uzmanı Avukat Serkan Kartal, bu kararla kulüpleri zor günlerin beklediğinin ısrarla altını çizerken, “Türkiye Futbol Federasyonu’nun Olağan Seçimli Genel Kurul’unda kabul edilen TFF Statüsü’ndeki değişiklikleri kapsayan kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle futbol ailesi üyeleri olarak kabul edilen kulüpler, futbolcular, profesyonel teknik adamlar, antrenörler, futbol menajerleri arasındaki sözleşmeden doğan tüm uyuşmazlıklar için, taraflarının başvurusu üzerine Uyuşmazlık Çözüm Kurulu münhasıran görevli ve yetkili hale getirildi.” diyerek şunları söyledi:

“Türkiye Futbol Federasyonu ‘Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’ (UÇK) talimatının, yürürlüğe girmesiyle birlikte sözleşmelerden doğan tüm uyuşmazlıklar için UÇK tek başına görevli ve yetkili hale getirildi. Yeni talimatın Resmi Gazete’de yayınlandığı 11.07.2015 tarihinden önce yerel mahkemeler nezdinde açılmış ve/veya devam eden tüm davalar ise UÇK’nın görevi dışında bırakıldı.

TFF Yönetim Kurulu’nun 27.10.2015 tarih ve 7 sayılı toplantısında aldığı kararla, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Hakem Listesi de oluşturulmuş ve yargılamalara da başlanmış durumda. TFF Statüsü’ndeki bu değişikliklerin alacaklı olan futbolcu ve diğer spor ailesi üyeleri lehine ancak kulüplerin aleyhine sonuç doğuracağını belirtmek isterim.”

Spor Hukuku Uzmanı Avukat Serkan Kartal, bu yeni talimatın alacaklıların lehine, kulüplerinse aleyhine sonuçlar doğuracak olduğunu ve sözleşmeden kaynaklı alacaklar için UÇK’ya başvuru yapan futbolcu ve diğer spor ailesi üyelerinin, alacaklarına çok daha kısa sürede kavuşma imkânı getirildiğini belirtti. UÇK’nın vereceği karar doğrultusunda, borçlu kulübe transfer yasağı getirmenin mümkün hale geldiğini söyleyen Kartal, mali kriterlere uymayan kulüp hakkında, para cezası ve puan silmeyi de kapsayan cezai işlem uygulana bileceği gibi, lisans çıkarılmasına engel olunmasını istemenin de mümkün olduğunu söyledi.

“PARA CEZASI İLE BİRLİKTE PUAN SİLME CEZASI DA UYGULANABİLECEK”

Avukat Serkan Kartal, TFF tarafından hazırlanan yeni UÇK talimatı dışında halen yürürlükte olan Kulüp Lisans Talimatının 68. maddesinde de ‘Lisans adayı, lisans sezonundan önceki 31 Mart tarihine kadar, bir önceki 31 Aralık tarihinden önce gerçekleşen transfer faaliyetleri ile ilgili vadesi geçmiş bir borcunun olmadığını kanıtlamalı’ hükmünün yer aldığını belirtti. Söz konusu bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde uyarı ile birlikte yeniden süre verileceğini, borçsuzluk belgesinin yine de sunulamaması halinde para cezası ile birlikte puan silme cezasın da uygulanabileceğini belirtti.

Bu yeni uygulamaların, alacaklı olan futbolcu ve diğer spor ailesi üyeleri lehine ancak kulüplerin aleyhine olduğunu da belirten Avukat Serkan Kartal, bu durumun Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na yapılacak başvuruları önemli ölçüde artıracağını da ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“TFF statüsündeki değişiklikle birlikte kulüplerden tahsil edilemeyen alacakların tahsilinde etkili olan transfer yasağı ve kulüp lisans kurulu tarafından verilen yaptırım kararları karşısında kulüpleri zor günler beklemektedir.”

Açık Mert Korkusuz

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0