Görüş Bildir
Haberler
Taziye Yemeği Geleneği O İlde Sona Erdi

etiket Taziye Yemeği Geleneği O İlde Sona Erdi

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, katıldığı bir cenaze namazı sonrası, taziye yemeğini yasakladığını duyurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Maddi durumu iyi olmayan çevresinden borç alıyor ya da gidip kredi çekiyor'

'Maddi durumu iyi olmayan çevresinden borç alıyor ya da gidip kredi çekiyor'

Dün Somuncu Baba Külliyesi'nde Emine Çağlak'ın cenaze namazına katılan Vali Aydoğdu, namaz sonrası valilik kararıyla Aksaray'da cenaze yemeklerinin yasaklandığını duyurdu. 

Taziye yemeği yasağına ilişkin konuşan Vali Aydoğdu, sözlerine şöyle devam etti: 'Son zamanlarda Türkiye genelinde garip bir uygulama var. Cenazesi olan, gelenlere yemek ikram ediyor. Cenazede bir iki olduğunda problem yok. Ama 200 ile 300 kişi bir araya geldiğini düşündüğümüzde maddi durumu iyi olmayanlar çevresinden borç alıyor ya da gidip kredi çekiyor. Bu yanlış geleneği bir resmi yazıyla imam ile müftülerimiz ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişare ederek Aksaray bir model olsun istedik ve bu uygulamaya son veriyoruz. Cenaze evinde sanki bayram havasında yemek yenmesini beklemek ya da ikramı beklemek, cenaze sahibinin de bu psikolojiyi içerisine girip bu mahcubiyet içerisinde 'ben yemek ikram etmezsem gelenlere ayıp olur', diye sağdan soldan borç alması ve bankadan kredi çekmesi kabul edilir bir şey değil.”

'Tüm Türkiye’de örnek olacağını düşünüyorum'

'Tüm Türkiye’de örnek olacağını düşünüyorum'

Uygulamanın yurt geneline örnek olacağını belirten Aydoğdu, ''Merkez, ilçe ve köylerde cenaze sahiplerinin yemek vermesini ortadan kaldırıyoruz ve yasaklıyoruz. Bir evde cenaze varsa, 3 gün mahalleli komşu ailenin acısı olduğu için mutfağa giremez ve yemek yapamaz diye komşulardan yemekler gelirdi. Bu güzel gelenek, bugün yerini, cenaze sahibinin yemek verme merasimine dönüşüyor. Bu da toplumsal ciddi sıkıntılara yol açıyor. Şehir olarak ilk uygulama Aksaray’da başladı. Cenaze namazı kıldıran imama ricada bulunduk. Müftümüzde diğer imamlarımızı toplayıp talimatları bildirecek. Bütün cenaze namazlarında sonra bunun yanlış bir uygulama olduğunu ve Peygamber efendimizin sünnetinin cenaze evine yemek yapılıp götürülmesi bütün vatandaşlarımıza bildireceğiz. Bence bu doğru uygulamaları her yerde doğru bir şekilde uygulamamız lazım. Acın varken bir taraftan da gelen insanlara yemek yedirme derdinde olmamalıyız. Bu uygulamanın tüm Türkiye’de örnek olacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
355
71
5
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Monte kristo kontu

Ekonomik boyutunu boş ver 300 500 kişi olmasına da gerek yok 3 5 kişi olsun, adam acısı var mutfağa girip sana yemek mi yapacak yada senin karnının derdine d... Devamını Gör

Elif Başoğlu

Çok şükür bizim burada hiç böyle adet olmadı, aksine cenaze evine 7 gün yemek getirirdi kolu komşu o evden cenaze çıkmış yemek yapamaz diye. Şimdi ilk gün g... Devamını Gör

Yigit Karabey

Tamaman bitmesi lazim bu igrenc olayin!!!!