Görüş Bildir
Haberler
Yırca Köylüsü Ekmeğini Taştan Çıkarıyor...

Yırca Köylüsü Ekmeğini Taştan Çıkarıyor...

FreiGeist
07.01.2015 - 09:35 Son Güncelleme: 07.01.2015 - 10:54

Fotoğraflar: Uğur YILMAZ 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soma AŞ’nin devlete kömür diye gönderdiği taşlar Yırca köyünde adeta küçük dağlar oluştururken, köylülerin de en önemli geçim kaynağı oldu. Köylüler, karda kışta 8 saat çalışıp, taşların arasından ayıkladıkları kömürü çuvalı 11 liradan satarak hayata tutunmaya çalışıyor.

301 maden işçisinin öldüğü madeni işleten Soma AŞ’nin devlete kömür diye gönderdiği taşların oluşturduğu dağlar Yırca köylülerinin geçim kaynağı oldu.

Sayıştay denetçileri raporunda yer alan ve geçtiğimiz pazar günü Hürriyet gazetesinin manşetine taşıdığı taşlar, Soma Yırca köyünün sırtını yasladığı dağın eteklerinde 4 yeni dağ oluşturmuş durumda. Köylüler, devletin milyonlarca lira ödeyerek aldığı ancak elendikten sonra posa olarak attığı bu taşların arasından söylene söylene kömür ayıkladıklarını ve buradan topladıkları kömürü çuvalı 11 liradan satıp geçimlerine katkı sağladıklarını belirtiyor.

8 SAAT ÇALIŞIYORLAR

8 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Dev kamyonların bıraktığı atık kömürlerden ‘en büyük parçayı’ kapmak için adeta birbirleriyle yarışan Yırca köylüleri bir parça kömür bulmak için 8 saat çalıştıklarını anlatıyor. 

Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre, yıllarca tütün ektikleri arazinin kül ve taş biriktirilen alan olduktan sonra tarım yapamadıklarından yakınan köylüler, zeytinlerinin kesildiğini tek çare atılan taşların arasından kömür topladıklarını söylüyor. 

Yırca Muhtarı Mustafa Akın “Buralar hep tütün tarlasıydı. Ancak Soma’nın kaderi gibi ya madene yerin altına gireceksin ya yerin üstünde yine kömürün kokusunu çekeceksin. Bizim de köyümüzün dibine bu santral yapıldı. Santralde ayıklanan kömürler bizim arkamızdaki bu dağın eteklerine biriktiriliyor yıllardır.  Taş, kömür ve kül yığınından oluşan dağlar oluştu. Bundan10 sene önce burada kömür bulmaya çalışan iki köylümüz çıkan yangında öldü. Yazın rüzgarla birlikte buranın bütün tozunu da köyde soluyoruz” diye konuşuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0