Görüş Bildir
Haberler
Tarihte İnsanların Canları Pahasına Uyum Sağladıkları 10 Tehlikeli Moda Trendi

etiket Tarihte İnsanların Canları Pahasına Uyum Sağladıkları 10 Tehlikeli Moda Trendi

şeyda
21.09.2018 - 09:29

Yakın geçmişte kullanılan ''moda kurbanı'' terimi, o dönem ''tarz'' olan bir şeyin hayatlarımıza ve görüşlerimize yön vermekten sorumlu olması anlamına geliyor. Ne var ki, geçtiğimiz yüzyıllardaki insanlar, bizim şimdi olduğumuzdan daha çok modaya takıntılıydı ve özellikle belli sosyal statüdeki insanlar, o dönem ne modaysa onu giymek zorunda hissediyorlardı.

Risklerini bilmelerine rağmen bazı korkunç ve tehlikeli moda trendlerini sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Çin Kültürü'nde giyilen demir ayakkabı.

Song Hükümdarlığı (960-1279) boyunca ve 1912'de artık yasaklanana kadar Çinli kadınların sürdürdüğü moda trendi. Bu dönem, kadınlar ayak kemiklerini geleneksel 10 cm'lik lotus ayakkabılarına sığdırabilmek için bükerlerdi ve 4 ile 9 yaş arasındaki kız çocukları, büyüdüklerinde ayakları istedikleri şekil ve boyutta olsun diye ayaklarını sarıp, bu ayakkabıya sığdırmaya çalışırlardı.

2. Myanmar'lı kadınların 11. yüzyılda ve günümüzde de taktıkları boyun kalıpları.

2. Myanmar'lı kadınların 11. yüzyılda ve günümüzde de taktıkları boyun kalıpları.

5 yaşına geldikleri zaman, bobinlerden yapılan halkaları boyunlarına geçiren kadınlar, her yıl yeni bir tane daha ekliyorlar. Her kadın toplamda yaklaşık 11.5 kg ağırlığa denk gelen bu boyun kalıplarını taşımak durumundalar. Yaygın inanışın aksine, bu halkalar boynu uzatmak yerine deforme ediyor ve köprücük kemiğine zarar veriyor. Bu moda trendi, günümüzde de takip ediliyor.

3. Japonya'da ''Ohaguro'' adı verilen dişleri siyaha boyama geleneği.

4. 1908 ve 1914 yılları arasında moda olan alt kısmı dar etekler.

4. 1908 ve 1914 yılları arasında moda olan alt kısmı dar etekler.

Bu etekler, giyen kişinin hareketlerini kısıtladığı için aynı zamanda, ''hız limiti eteği'' adını almıştı. Bazı kadınlar da düşmelerini önlemek için ''pranga'' adı verilen ve dizleri bitişik tutan etekleri tercih ederdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. 15. yüzyılda moda olan Crakow ayakkabıları.

5. 15. yüzyılda moda olan Crakow ayakkabıları.

Ayak parmakları kısmının upuzun bırakıldığı bu ayakkabı trendi, o dönem aldığı eleştirilere rağmen çokça tercih ediliyordu. Ayakkabının şekli bozulmasın diye, giyen kişiler uç kısmına pamuk ve benzeri şeyler tıkıyorlardı ama ayakkabı, konfor eksikliğinden dolayı 1465'te yasaklandı.

6. Erkek korseleri (18. ve 19. yüzyıllar).

6. Erkek korseleri (18. ve 19. yüzyıllar).

Kadınlar bu trendi 15. yüzyıldan itibaren sürdürürken, erkeklerin bu yönde eğilim göstermeleri 18. yüzyılı bulmuş. Tıpkı kadınlarınki gibi erkeklerin korseleri de onları daha ince göstermeye yönelikmiş.

7. Tenya diyeti.

7. Tenya diyeti.

1900'lü yılların başında, kadınların kilo vermek adına ''tenya hapları''nı yutmaları çok popülermiş. Tenya hapları, bildiğimiz kurtçuk yavrusu olan tenyaların yumurtasını içeriyormuş. Bu diyet, kalori hesaplamadan kilo vermeye yardım ediyormuş. Tabii bağırsak tıkanması ve karaciğerde, gözlerde, beyinde ve omurgada kist oluşturabilme gibi yan etkileri de varmış. 🤢

8. 1899'da moda olan, iğne kullanarak kirpik uzatma.

8. 1899'da moda olan, iğne kullanarak kirpik uzatma.

1899'da yayınlanan bir makalede kirpikleri uzun olan kadınların daha çekici olduğu yazıyormuş. Moda trendine uymak isteyen kadınlar, saçlarından kopardıkları tellerle ve iğnelerle kirpiklerini dikiyorlarmış. Bu prosedürü gerçekleştirmeden önce de göz kapaklarının iç kısımlarını, kokain içeren bir solüsyonla temizliyorlarmış. Korkunç doğrusu...

9. Perukları yağlama.

9. Perukları yağlama.

1700'lerde modanın doruk noktasında peruklar vardı ve insanlar peruklarını iyi göstermek için her yolu denerdi. Peruklara bukle oluşturmak için domuz yağı ve kalın ipler kullanırlardı. Uzun süre yıkanmayan peruklar da bitler ve parazitler için güvenli bir yuva olsa gerekti. Birçok kişi, fareleri peruklarından uzak tutmak için geceleri kafalarını bir kafesin içine sokarak uyurlardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Alev alabilen çemberli etekler.

10. Alev alabilen çemberli etekler.

1850'de kullanılmaya başlanan çemberli etekler, hızla moda oldu. Çemberli etekler, alev alabildiği için ölüm tehdidi oluşturmasına rağmen, her statüden kadın bunları tercih ediyordu. Yere sürtünen kumaşın metal çembere sürtünmesiyle çıkan kıvılcımlar kolaylıkla alev alabiliyordu. Kadınlar, bu moda trendinden geri kalmaktansa yanarak ölmeyi tercih ederlerdi. Helal olsun...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
112
34
16
11
7
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın