Görüş Bildir
Haberler
Süleymaniye'nin Siluetini Bozan İnşaat Mühürlendi

Süleymaniye'nin Siluetini Bozan İnşaat Mühürlendi

Tarihi Süleymaniye camisinin siluetini bozduğu için tepki çeken İlim Yayma Vakfı tarafından yapılan inşaatta kalıplar söküldü. iBB ekipleri de vakfa verdikleri sürenin dolduğu gerekçesiyle inşaatı mühürledi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnşaatın görüntüsünü paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Süleymaniye'nin önünde yükselen bu yapı İlim Yayma Vakfı'nın yaptığı yeni binası. Nisan 2019'da dönemin İBB'si projesini yapıyor, koruma kurulundan onaylatıyor ve inşaata başlanıyor. İzinli olsa da Süleymaniye Camii silueti gibi bir hazineye bu yapılan zulümdür. Yapmayın!” diyerek inşaatı tartışmaya açmıştı. 

İnşaatın gündemin ilk sırasına yerleşmesinin ardından İlim Yayma Vakfı bir açıklama yaparak “Yapılan proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmıştır. Binanın eski ve yeni görsellerinden de anlaşılacağı üzere, tek kütle halinde, daha yüksek ve daha büyük bir bina yıkılarak yerine kademelendirilmiş, bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır' demişti.

İlim Yayma Vakfı feragat etti

İlim Yayma Vakfı feragat etti

Tartışmanın sürmesi üzerine İlim Yayma Vakfı bir açıklama daha yaparak inşaattan feragat ettiğini duyurmuştu: 

“Süleymaniye, İstanbul’un ruhudur. İlim Yayma Vakfı’nın varlık sebebi, bu ruhun korumasıdır. Süleymaniye’nin ruhuna zarar verebilecek herhangi bir girişimi önce biz kabul etmeyiz. Süleymaniye’nin siluetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. İlgili kurum ve kuruluşları, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet ediyoruz.'

"Kurulların alacağı kararlar bekleniyor"

"Kurulların alacağı kararlar bekleniyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın haberine göre, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“Yasal bir bina. Ama yasal olması toplumsal kabulü gerektirmez. İlim Yayma Vakfı zaten açıklama yaptı gereğini yapacağız dedi. Yasal hakları olmasına rağmen geri adım atacağını söyledi. Bu binadaki kalıp sistemleri de söküldü. Parafet kalıp sistemi yıkıldı, kat ilavesi yok. Kurulların alacağı karara uyacağız dedi İlim Yayma Vakfı. İnşaat durdu, Kurulların alacağı kararlar bekleniyor.”

Kalıplar söküldü

Kalıplar söküldü

İnşaatın son halinde görüldüğü gibi son kattaki kalıplar sökülmüş durumda. Koruma Kurulu’nun kararının ardından da son katla ilgili girişim başlayacak.

İnşaat mühürlendi

İnşaat mühürlendi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, inşaatın mühürlendiğini açıkladı. İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

'Bir vakıf tarafından yapımı devam eden ve Süleymaniye Camii’nin silüetini bozan yurt inşaatının durdurulması için tanıdığımız süre doldu. İnşaat, ekiplerimiz tarafından mühürlendi. İstanbul’un tarihi ve manevi değerlerini korumada taviz vermeyeceğiz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
17
5
4
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mert Karakaya

İlimsiz ibneler onu oraya yapmadan önce bilmiyor muydunuz bilemezsiniz çünkü bu bilimle ilgili...

Maher

lafa geldi mi "ecdadimiz, osmanli vs" ama para ve cikara geldi mi ecdaddan kalanlarin amk icine ederler

Oğuzhan uzan

göatermelik bi söküm bi kaç aya kimseye duyurmadan tekrar başlarlar inşaata