Görüş Bildir
Haberler
Squid Game İzlemişken Bizimkileri de Hatırlayalım! Görünce Sizi Çocukluğunuza Götüren Oyunlar Nelerdi?

Squid Game İzlemişken Bizimkileri de Hatırlayalım! Görünce Sizi Çocukluğunuza Götüren Oyunlar Nelerdi?

Gizem Beşe
10.10.2021 - 06:15

Hepimiz çocukken arkadaşlarımızla oyun oynar, eve annemizin sesiyle terli terli giderdik. Son dönemlerde iyice popüler olan Squid Game dizisinden sonra hepimiz 'Bizim ülkemizde eskiden ne oynanıyordu?' diye düşünerek eskileri hatırladık.

Bizi çocukluğumuzda götüren oyunları hep beraber inceleyelim.

DİKKAT: SPOİLER İÇERMEKTEDİR!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Seksek

Seksek

Eskiden oynanan popüler oyunlardan bir tanesi seksekti. 1 ve 9 arasındaki sayılar yere tebeşirle yazılırdı. Taşı oynayacağımız sayıya getirebildiğimizde tek ayağımız üzerinde tebeşirin geldiği sayıya basmadan ileri- geri şekilde giderdik. Bu oyun Squid Game'deki  cam köprü oyunun yerli versiyonu.

Simit

Simit

Ebenin 'simit' diye bağırırken nefesi kesilmeden oyuncuları yakalama çabası. Peki nefesi kesilince ne mi oluyor? Ebe arkadaşları tarafından biraz hırpalanıyor.

Misket

Misket

Güzelim misketlerimizle rakibin misketine vurduğumuz ama kaybettiğimizde misketimizi vermek istemediğimiz oyun. Misket oyunu işaret parmağı ve başparmak arasında ortaya çıkan boşluğa bir misket konmasıyla oynanıyordu. Elimizi hareket ettirmemiz yasaktı. Oyunda yapmanız gereken misketi hızlı bir şekilde rakibimize atmak ve onun misketini kazanmaktı.

Yağ satarım bal satarım

Yağ satarım bal satarım

Yağ satarım bal satarım oyunu şarkısını hepimizin bildiği ve büyüdüğümüzde aslında söylediğimiz bu şarkının ne kadar üzücü olduğunu anladığımız oyundu. Oyun oynanırken bir ebe seçilir ve ebe mendili eline alarak çemberin etrafında gezmeye başlar. Etrafta gezerken yağ satarım, bal satarım, ustam ölmüş ben satarım, Ustamın kürkü sarıdır, Satsam on beş liradır. Zam-bak Zum-bak Dön arkana iyi bak şarkısını söyleyerek bir arkadaşını seçer ve onun yerine oturmaya çalışır.

Uzun eşek

Uzun eşek

Altta kalanın canı çıksın lafıyla oynanan ve en eti dolgun arkadaşımızı üzerimize atlaması için seçtiğimiz oyundu. Eşeğim kaç yaşında? sorusunu doğru cevap verdiğimizde oyun hakkı bize geçtiği ve rakiplerimizi ve kendi arkadaşlarımızı düşürmeye çalıştığımız çılgınca eğlendiğimiz oyundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yakar top

Yakar top

Topu sertçe arkadaşımıza attığımız ve çılgınca eğlendiğimiz oyun. Ortadaki oyuncunun toptan kaçtığı, o hızlı topu yakalamaya çalıştığında can aldığı ama vurulduğunda can acısından yerinde duramadığı oyun.

Körebe

Körebe

Ebenin gözü kapatılır. Gözü kapanan ebe arkadaşlarını yakalamaya çalışır. Oyuncu sayısının hiç önemli olmadığı kimsenin dışlanmadığı bir oyundu.

Elim sende

Elim sende

Elim sende! diyerek uyarılıp uyardıktan sonra topuklara vura vura kaçtığımız oyun. Büyüdüğümüzde bile hala arkadaşlarımıza eğlenmek için elim sende deyip kaçabildiğimiz ve eğlencenin doruğuna her yaşta varabildiğimiz bir oyun.

Köşe kapmaca

Köşe kapmaca

Köşenizi kaptırmadan yer değiştirmeye çalıştığınız oyun. Squid Game'deki kalamar oyununa benzeyen köşe kapmacada bizim versiyonumuzda 4 kişinin oynadığı  ve oyuncuların köşelerinde uzun zaman beklememesi gerektiği oyundu.

İp atlama

İp atlama

Günümüzde spor yapmak için ip atlıyoruz. Ama çocukken arkadaşlarımızla eğlendiğimiz ve evde canımız sıkılınca kendi kendimize ipi bir önden bir arkadan atlamaya çalıştığımız ve atlayamadığımızda ipin vurma acısını çektiğimiz oyun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davul zurna bir iki üç

Davul zurna bir iki üç

Squide Game'deki kırmızı ışık, yeşil ışık oyununun eğlenirken öldürmeyen versiyonu. Bu oyunun ebenin arkasına dönüp ' davul zurna bir iki üç' dediği ve o sırada oyuncuların hareket edebildiği ama ebenin sözü bittiği an donması gerektiği oyundu. Daha fazla kişiyi elemek için inatla melodiyi hızlı söylemeye çalışırdık.

Halat çekme

Halat çekme

İki grubun en son gücüyle halat çekip birbirlerini düşürmeye çalıştığı oyun. Eşit şekilde gruplara ayrılıyorduk ve elimize bir halat alıyorduk diğer gurunu zorlamak için elimizden gelen tüm gücümüzü bu oyunda kullanıyorduk.

Bom oyunu

Bom oyunu

5 ve 5'in katlarında bom diye bağırdığımız ve bom demeyi unuttuğumuzda  elendiğimiz oyundu.

Eski minder

Eski minder

Eski minder, yüzünü göster, göstermezsen bir poz ver.

Güzellik mi? Çirkinlik mi? Havuz başında mankenlik mi? Hangisi? Şarkısını söyleyerek arkadaşlarımıza soru sorduğumuz ve aldığımız cevaba göre şekilden şekille girdiğimiz oyundu.

Saklambaç

Saklambaç

Bir ebenin seçildiği ve 10'a kadar sayıp diğer oyuncuların saklanmasını beklediği ve saklananları bulması gerektiği oyundu. Saklanan kişi ebeden önce, ebenin gözünü kapattığı yere değerse oyunu kazanıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aç kapıyı bezirgan başı

Aç kapıyı bezirgan başı

Arkadaşların karşılıklı geçerek ellerini köprü şeklini verdiği oyun. Bezirgan başı önde olmak zorundadır. Diğer oyuncular bezirgan başını geçmek için ' aç kapıyı bezirgan başı' şarkısını söylediği oyundu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
16
8
3
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın