Görüş Bildir
Haberler
Son Dönemin Favori Mutfak Ürünü Air Fryer ile Yapabileceğiniz 12 Pratik Öneri

etiket Son Dönemin Favori Mutfak Ürünü Air Fryer ile Yapabileceğiniz 12 Pratik Öneri

Yağsız hava fritözü air fryer, son dönemin en favori mutfak ürünü. Gerçekten de çok pratik. Sen de air fryer kullananlardan ya da satın almayı düşünenlerden misin? Eğer öyleyse bu popüler ürünün hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığına birlikte bakalım. Dondurulmuş etleri hızlıca çözdürebilir, kısa sürede su kullanmadan yumurta haşlayabilirsin. Başka neler mi yapabilirsin? Devamı içerikte!

Tariflerde verilen dereceler ve süreler, kullanılan air fryerın markasına göre değişiklik gösterebilir. 

''Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.''

''Bu içerik marka işbirliği içeriyor olabilir.''

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yumurta haşlarken kıvam tutturamayanlar buraya!

1. Yumurta haşlarken kıvam tutturamayanlar buraya!

Suda yumurta haşlarken bir türlü istediğin kıvamı tutturamıyorsan bir de air fyer ile dene!

Air fryerımızı 130 derece ayarlıyoruz.

Rafadan kıvam için 8 dakika,

Kayısı kıvam için 11 dakika,

Katı kıvam için 13 dakika,

Çok pişmiş kıvam için ise 17 dakika pişirmemiz yeterli.

Sen çayı demlerken yumurtlar pişti bile!

2. Dondurulmuş etleri hızlıca çözdürebilirsin.

2. Dondurulmuş etleri hızlıca çözdürebilirsin.

Hızlıca yemek yapmak istediğimizde dondurucudaki kıymayı ya da etleri çözdürmeye ihtiyaç duyabiliyoruz. Bunun için ya epey önceden çıkarmak gerekiyor ya da mikrodalga fırında çözdürmek. Benim genelde önceden çıkarıp çözülmesini bekleyecek vaktim olmuyor ve mikrodalga fırınım da yok. Bu durumda yine imdadımıza koşan air fryer oluyor.

Air fryerımızı 70 dereceye ayarlıyoruz. Çözdürmek istediğimiz ürünü 15 dakikada çözdürebiliriz. Tabii bu süre kullanılacak ürünün türüne ve miktarına göre değişiklik gösterecektir. Bu yüzden kontrollü ilerlemekte fayda var.

3. Kış aylarının vazgeçilmezi, kestane!

3. Kış aylarının vazgeçilmezi, kestane!

Kestaneyi sevmeyen yoktur sanırım ama istediğimiz şekilde pişirmek de zor olabiliyor. Tabii ki air fryer bu konuda da işimizi kolaylaştırıyor!

Kestanelerimizin üzerlerine çizikler atıp sıcak suda yarım saat kadar bekletiyoruz. Akabinde air fryerımızı 180 derece ayarlıyoruz. Çizdiğimiz kestaneleri air fryerımıza dizdikten sonra 20 dakika kontrollü şekilde ve ara sıra durdurup sallayarak pişiriyoruz. İşte bu kadar!

4. Kahvaltıya ya da çorbaların yanına, çıtır çıtır sarımsaklı ekmekler...

4. Kahvaltıya ya da çorbaların yanına, çıtır çıtır sarımsaklı ekmekler...

Sarımsaklı ekmek, lezzetiyle hepimizi mest etmiyor mu? Kahvaltılarda, çorbaların yanında ya da ani gelen acıkmalarda harika bir kurtarıcı. Tabii ki bunu da air fryer ile yapabiliyoruz.

Dilediğimiz ekmekleri dilimlemekle başlayabiliriz. Ben genelde baget ekmek ya da burger ekmeği tercih ediyorum. Hemen bir kapta da harcını hazırlıyoruz. Genellikle parmesan peyniri kullanılsa da sen dilediğin peyniri tercih edebilirsin. Peynirimizi, tereyağımızı, rendelenmiş ya da dövülmüş sarımsaklarımızı ve tercih ettiğimiz baharatları güzelce harmanlayıp ekmeklerimizin üzerine sürüyoruz. Dilersen harcın içine ya da piştikten sonra ekmeklerin üzerine kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsin.

Air fryerımızı 180 dereceye ayarlıyoruz ve ekmeklerimizi 5 dakika kontrollü şekilde pişiriyoruz.

5. Herkesin bayılarak yediği çıtır tavuk...

5. Herkesin bayılarak yediği çıtır tavuk...

İster atıştırmalık ister eşlikçi ister öğün... Çıtır tavuk sevmeyen var mı? Air fyer ile çıtır çıtır tavuklar yapabiliriz.

Göğüs ya da bonfile tavuk etimizi jülyen şekilde doğruyoruz. Bu aşamada kuşbaşı tavuk da tercih edilebilir, lezzet olarak bir farkı olmuyor. Tek fark şekil. 🙂 

1 yumurta, 1 yemek kaşığı un ve yarım şişe sade sodayı dilediğimiz baharatlar ve tuzla birlikte bir kapta karıştırıp tavuklarımızı bu harcın içinde güzelce harmanlıyoruz. Harcı yedirdiğimiz tavuklarımızı galeta unuyla, pankoyla ya da ufalanmış mısır cipsiyle kaplıyoruz. Benim favorim mısır cipsi.

Air fryerımızı tavuk ayarında açıyoruz. Dilersen 185 dereceye manuel olarak da ayarlayabilirsin. Tavuklarımızı 12-15 dakika kadar kontrollü şekilde ve ara sıra çevirerek pişiriyoruz. Ve hazır!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Orijinali kadar lezzetli milföy kruvasanlar!

6. Orijinali kadar lezzetli milföy kruvasanlar!

Kruvasan kelimesi bile benim ağzımı sulandırmaya yetiyor. Sen de benim gibiysen air fryer ile pratik milföy kruvasanlar yapabilirsin.

Paketten dikdörtgen çıkan milföy hamurlarımızı çapraz şekilde kesip üçgen parçalar elde ediyoruz. İçine dilediğin malzemeyi koyabilirsin tabii ama ben tatlı sevenlerdenim. İçine 1 tatlı kaşığı çikolatalı fındık kreması ve 1 çay kaşığı kaymak ekleyip milföylerimizi, kalın kısmından ince kısmına doğru sararak şekil veriyoruz. 

Air fryerımızı börek veya kek ayarında açıyoruz. Dilersen manuelde 180 dereceye de ayarlayabilirsin. 10-12 dakika kadar kontrollü şekilde pişiriyoruz. Orijinalini aratmayan milföy kruvasanlarımız hazır!

7. Sağlıklı ve lezzetli sebze şiş

7. Sağlıklı ve lezzetli sebze şiş

Ben air fryerda da kek, börek pişirmeye aynen devam ediyorum ama air fryer aslında az yağlı ve sağlıklı yemekler pişirebilmesiyle ünlü. O yüzden amacına yakışır bir tarifle devam edelim. Tarifte dilediğin sebzeyi kullanabilirsin elbette. Ben denediğim ve çok sevdiğim versiyonuyla paylaşacağım. 

Kestane mantarı, kabak, kapya biber, soğan, kiraz domates ve havuç kullanıyoruz. Sebzelerimizi şişe dizilecek boyutta kesiyoruz. Bir kapta 1-2 yemek kaşığı zeytinyağ içerisine tuz ve dilediğimiz baharatları ekliyouruz. Ben karabiber, kırmızı toz biber, kimyon, zerdeçal ve toz sarımsak kullanıyorum. Bunun yerine direkt kajun baharatı da ekleyebilirsin. Öyle de harika oluyor. Sebzelerimizi hazırladığımız karışımla harmanladıktan sonra şişlere diziyoruz. Sebze ayarında 15 dakika kontrollü şekilde ve ara sıra çevirerek pişirmek yeterli oluyor. Tabii damak tadına göre daha fazla ya da daha az pişmiş de tercih edebilirsin.

İnce kıyılmış taze soğan ve dereotunu süzme yoğurtla karıştırarak sebze şişlerinin yanına harika bir dip sos yapabilirsin.

8. Pratik ve lezzetli lavaş pizza

8. Pratik ve lezzetli lavaş pizza

Pizzanın en pratik hali lavaştan yapılanı olabilir. Kabul, gerçek pizza hissiyatını yaratmıyor ama kesinlikle anı kurtarıyor. Fırın çalıştırmadan, tava kirletmeden air fryer ile lavaş pizza yapıyoruz.

Burada önemli olan çift kat lavaş kullanmak. Lavaşımızın üzerine mozarella yada kaşar peyniri rendeliyoruz. Üzerine bir kat daha lavaş ekledikten sonra domates sosumuzu ekliyoruz. Hazır sos kullanabilirsin ama ben genelde 1 küçük domates, 1 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağ ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını rondodan geçirerek kendi sosumu hazırlamayı tercih ediyorum. Domates sosumuzun üzerine tekrar peynir ekledikten sonra pizzamızı dilediğimiz malzemelerle süslüyoruz. Burada tercih tamamen sana kalmış. Air fryerda 200 derecede 5 dakika yeterli.

9. Puf puf cupcakeler...

9. Puf puf cupcakeler...

Diyet sonrası çılgın gibi rafine çeker tüketme ihtiyacı duyup elim ayağım titreyerek air fryerda denedim bu tarifi ve harika oldu. Benim cupcake kalıplarım yoktu, onun yerine küçük porselen fırın kapları kullandım ama cupcakeler için olan kağıt kaplarda daha kolay olacaktır.

1 yumurtayı yarım çay bardağı şekerle çırptıktan sonra yarım çay bardağı süt ve yarım çay bardağı yağ ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Üzerine 1 çay bardağı un, 1 tatlı kaşığı kakao, 1 paket vanilya ve 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ekledikten sonra pürüzsüz bir kıvam alana kadar tekrar çırpıyoruz. Ben içerisine damla çikolata da ekledim. Dilersen fındık, ceviz, kuru meyve ya da dilediğin farklı bir malzemeyi de ekleyebilirsin. Harcımızı cupcake kalıplarına döküyoruz. Benim porselen kaplarda bu tarifle 4 adet kek çıktı ama cupcake kalıplarıyla daha fazla çıkacaktır. Air fryerımızı kek ayarına getiriyoruz ve kontrollü şekilde 15-20 dakika pişirerek tatlı krizini atlatıyoruz.

10. Karbonhidrat kaçamaklarından sonra telafi yemeği: Air fryerda sebze salatası

10. Karbonhidrat kaçamaklarından sonra telafi yemeği: Air fryerda sebze salatası

Kektir, börektir, pizzadır derken biraz telafiye ihtiyacımız olabiliyor. Bunların haricinde de özellikle öğle öğünleri için sebze salataları harika oluyor. Air fryer ile pratik, lezzetli ve sağlıklı bi salata yapmaya ne dersin?

Karnabahar, brokoli, havuç ve kuşkonmazla harika oluyor. Tabii sen farklı sebzeler de kullanabilirsin. Sebzelerimizi tercih ettiğimiz şekilde dilimleyip 1 yemek kaşığı zeytinyağ ile güzelce harmanlıyoruz. Sebzelerimizi air fryerın sebze ayarında 15-20 dakika kontrollü şekilde ve ara sıra çevirerek pişiriyoruz. 

Sebzelerimiz pişerken bir kapta 1 yemek kaşığı zeytinyağ, 1 tatlı kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi, çeyrek limonun suyu ve 1 tatlı kaşığı soya sosunu karıştırıp içerisine kuru nane ve karabiber ekleyerek bir sos hazırlıyoruz.

Pişen sebzeleri salata kasemize alıp sosumuzla harmanlıyoruz. Dilersen tane ya da bebek mısır da ekleyebilirsin, harika oluyor. Üzerini susamla süsleyerek servis edebilirsin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sağlıklı bir atıştırmalığa ne dersin?

11. Sağlıklı bir atıştırmalığa ne dersin?

Air fryerile harika atıştırmalıklar hazırlanıyor. Nohut cips de bunlardan biri. Henüz denemediysen hemen birlikte deneyelim.

Nohutları haşlamamız gerekiyor önce. Ben bu kısmı pek sevmediğimden bu tarz baklagilleri topluca haşlayıp paketler halinde dondurucuya atıyorum. Dilersen bu aşamada hazır haşlanmış nohut da kullanabilirsin.

Haşlanmış nohutları bir kaba alıp üzerine nohut miktarına göre 1-2 yemek kaşığı zeytinyağ, tuz, karabiber, kırmızı toz biber, sarımsak tozu, toz zerdeçal ve toz zencefil ekliyoruz. Tabii ki baharat konusu tamamen senin tercihine kalmış ama sarımsak tozu kesinlikle çok yakışıyor. Dilersen direkt kajun baharatı ile de yapabilirsin, öyle de harika oluyor.

Nohutlarımızı zeytinyağ ve baharatlarla güzelce harmanladıktan sonra air fryerımızı 190 dereceye ayarlıyoruz. 10-12 dakika yeterli oluyor.

12. Son dönemin favori tariflerinden koza mantısı

12. Son dönemin favori tariflerinden koza mantısı

Az malzemeli ve pratik oluşunun yanı sıra lezzetiyle de çok sevilen koza mantısı, son zamanlarda Instagram'da mutlaka karşına çıkmıştır. Air fryer ile çıtır çıtır koza mantısı yapabilirsin.

Tarif oldukça basit. Püf noktası ise baklava yufkası kullanmakta. Baklava yufkalarını istediğimiz boyutta şeritler halinde kesiyoruz. İçerisine kıyma ve soğan kavurarak harç hazırlayıp ekleyebiliriz. Bu şekilde normal mantı tadına daha yakın oluyor ama şart da değil. İç harcı tamamen tercihe bağlı. Sebze de koyabilirsin, kıyma da koyabilirsin ya da hiçbir şey koymadan sade de yapabilirsin. Ben rondoda çekilmiş ceviz kullanarak yaptım ve harika oldu. Yufkalarımızın üzerine su ve yağ karışımı hazırlayıp fırçayla sürdükten sonra istediğimiz harcı ekleyip rulolar halinde sarıyoruz. Air fryerımızı 190 dereceye ayarlayıp 8-10 dakika kadar pişiriyoruz.

Tabii ki sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla mantımızın lezzetini zirveye çıkarmayı unutmuyoruz.

Sen de birbirinden lezzetli tarifleri en pratik şekilde denemek istersen...

Sen de birbirinden lezzetli tarifleri en pratik şekilde denemek istersen...

Senin için seçtiğim air fryer modellerine buradan göz atabilirisin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?