Görüş Bildir
Haberler
Soma'da Tanıkların Dinlenilmesine Devam Ediliyor

Soma'da Tanıkların Dinlenilmesine Devam Ediliyor

Onedio Medya
18.02.2016 - 18:18

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili ceza davasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmanın bugünkü bölümünde tanıklar dinlendi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlarının katıldığı duruşmada ilk olarak 2009 yılından beri Eynez Ocağı'nda çalışan emniyet çavuşu Osman Ertunç'un ifadesi alındı.

Halen facianın yaşandığı ocakta çalıştığını, barajlama, sondaj yaptığını, ayrıca güvenlik amaçlı seyyar sensör kullandığını söyleyen Osman Ertunç, “Eğer değerlerde anormal bir durum görürsem amirlerime haber verirdim Onların verdiği talimat doğrultusunda da hareket ederdik. Ayakların birisinde ısınma olduğu zaman böyle davranmıştım' dedi.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, cihazına ait değerleri kendisine hatırlatması üzerine Ertunç, yüksek değerlerin bulunduğu zamanlarda, sensörü kendisinin kullanmadığını, böyle kayıt yaptığını da bilmediğini ileri sürdü. Bunun üzerine Başkan Aytaç Ballı, Ertunç'un çalıştığı vardiyadaki yüksek değerleri de tek tek okudu. Olay günü ve sonrasında ocak içinde yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Osman Ertunç, facia günü kendisinin bir ihmalinin ve kastının olmadığını da savundu. Mağdur ailelerin avukatlarının kullandığı sensörün değerlerine yönelik sorular yöneltmesi üzerine Osman Ertunç, kalibrasyon değerleri hakkında bilgisinin olmadığı öne sürdü.

"Maskeler çalışmıyordu, iki nefes aldıktan sonra bayıldım"

"Maskeler çalışmıyordu, iki nefes aldıktan sonra bayıldım"

Davanın öğleden sonraki oturumunda madenden sağ kurtulan ve usta yardımcısı olarak çalışan Hüseyin Keskin, olay günü yaşadıklarını anlattı.

Olayın olduğu saatlerde işlerini bitirdiklerini ve 4. bandın oraya geldiklerini söyleyen Keskin, 'Servet Keskin ile birlikte 4. bandın altından geçerken baktım bant alev alev yanıyor. Banttaki alevler tavana kadar çıkmıştı. İçindeki kömürler yanmıyordu. Pis hava çıkışında bekledik. Sonra da bayılmışım' dedi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın maskeleri takıp takmadıkları sorusu üzerine Keskin, maskelerin çalışmadığını iddia etti.

Maskeyi taktıktan sonra bir iki defa nefes çekebildiğini anlatan Keskin, 'Sonra bayıldım. Maskemin çalışmadığını düşünüyorum. Bazı arkadaşlarımın da maskeleri çalışmıyordu. Maskelerinin çalışmadığını söyleyen arkadaşlarım vardı. Maskesinin çalışmadığını söyleyen İsmail Coşkun da vefat etmişti' dedi. 

Keskin ifadesinde ayrıca, iş sağlığı ile ilgili kendisine kimsenin bir uyarıda bulunmadığını iddia etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şehit madenci eşi Hüsniye Coşkun da Keskin'e soru yöneltti. Coşkun'un, madencilerin altı ayda bir akciğer filminin çekilmesi gerektiği ancak eşinin çektirilmediğini söylemesi üzerine Hasan Hüseyin Keskin, 'Ben madene girdiğimden beri hiç akciğer filmi çektirmedim.' dedi. 

'Eşimin gaz maskesi değiştirilmedi'

Coşkun ayrıca eşinin okuma yazma bilmediğini ancak işe sınavla alındığını, soruları okumadan, atarak cevapladığını söyledi. Coşkun, 'Benim eşimin, yaşadığı bir kaza sonucu kolu yırtıldı ve kanları gaz maskesini kapattı. Eşim gaz maskesinin değiştirilmesini istemesine rağmen eşimin gaz maskesi değiştirilmedi.' dedi.

@halkevlerihukuk

Keskin'in dinlendiği sırada tutuklu sanıklardan İsmail Adalı'nın sorusu üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Keskin'in daha önce, Adalı'nın madencileri dövdüğü yönündeki ifadesini değiştirmesi ve böyle bir şey söylemediğini iddia etmesi, gerginliğe sebep oldu. 

Avukatların sakinleştirmeye çalıştığı madenci yakınlarından biri, fenalık geçirerek bayıldı. Sağlık ekipleri müdahale etti.

Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından duruşmayı 19 Şubat'a erteledi.

CHA, DHA ve Evrensel

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hamza Şentürk

Bu ülkenin yoksullarını,emekçilerini öldürmekten zevk alan bir kitle var,onlar var olduğu sürece böyle facialar maalesef devam edecek sonra biri çıkıp işin f... Devamını Gör

Engin Sakar

somada yaşayan, madende çalışan bir madenci olarak söylüyorum: herşeyin üzeri kapatılacak, hiçbirşey olmamış gibi o facia madeni çalışmaya devam edecek... du... Devamını Gör