Görüş Bildir
Haberler
Şöhretleri Çoğu İnsanınkinden Fazla Olan Dünyanın En Popüler 11 Robotu

Şöhretleri Çoğu İnsanınkinden Fazla Olan Dünyanın En Popüler 11 Robotu

RobotSepeti
01.07.2019 - 13:03

Teknoloji çağıyla birlikte üretilen ve geliştirilen robotların sayısı da arttı. Yapay zekanın da devreye girmesiyle insansı robotların sıradan bir insandan pek farkı kalmadı. 

Biz de bu robotların çoğunu televizyon ekranlarından, internet haberlerinden tanıdık. İşte dünyanın en popüler 11 robotu:

🤖🤖

1. 2017’de hayatımıza giren, Suudi Arabistan’dan vatandaşlık bile alan robot Sophia.

Sophia'ya tüm dünyanın en çok tanıdığı robot dersek yanlış olmaz. Son yıllarda popülerliği sayesinde bir kimlik kartına sahip oldu, televizyon programlarına çıktı hatta ona özel röportajlar bile yapıldı.

2. Ailenin tüm üyelerini ayrı ayrı tanıyıp bağ kurabilen, evinizi güvenliğiniz için kayıt altına alabilen ve akıllı ev cihazlarıyla etkileşim içinde olan Kuri.

Mayfield Robotics tarafından geliştirilen Kuri, 50 cm boyunda 6 kg ağırlığında ufak bir ev robotu. Genellikle ev ve iş yerlerinin gözetimi için kullanılıyor ama çocuklarınız için de çok iyi bir dost olabiliyor. Ayrıca şarjı bittiğinde şarj olmaya da kendi gidiyor.

3. İnsanların duygularını anlayabilen ve onlarla etkileşim içerisine giren Pepper.

Pepper beklediğimiz o asistan yapay zeka teknolojisini bize sunan bir robot. Yapay zekası ve bulut depolama sistemi sayesinde davranışlarınızı kaydedebiliyor, onlara göre çıkarımlar yapabiliyor. Yani bir insanın sahip olduğu davranışların çoğuna sahip bir robot.

4. Boston Dynamics tarafından geliştirilen; koşabilen, engelleri aşabilen, eşyaları tutup kaldırabilen ve düzenlemeye yardımcı olabilen Atlas.

Atlas, Boston Dynamics'in yaptığı parkur, yük, engel testlerinin hepsinden başarıyla geçti. Bizim onu yakından tanımamızın nedeni bu testlerin yer aldıkları videolar. Testlerde Atlas'a oldukça sert davranılıyor. Bu da; 'Yapay zeka ileride bu videoları izleyip insanlığı yok edecek...' esprilerinin yapılmasına neden oluyor. 😅

5. Şarkı besteleyebilen, bir müzik grubuyla birlikte ortak çalabilen müzisyen robot Shimon.

Robot müzisyen deyince çoğumuzun aklına belki de elektronik müzikte kendilerini tüm dünyaya kanıtlamış olan Daft Punk gelir. Ama bundan birkaç yıl sonra kesinlikle Shimon gelecek...

6. İnsanlara yardımcı olması amacıyla üretilen Asimo.

Asimo ilk kez 1986 yılında Honda tarafından insansı robot serisisin 11. parçası olarak üretildi. Ve yıllar geçtikçe de birçok kez geliştirildi. Adını Isaac Asimov'dan aldığı düşünülse de İngilizce 'Advanced Step in Innovative MObility' tanımından alıyor.

7. Boston Dynamics'in ürettiği ve testlerini yaptığı bir diğer robot SpotMini.

SpotMini, Atlas'tan önce üretilen köpek görünümündeki robot. Kapı açabiliyor, parkurları aşabiliyor. Bu arada evet o da Atlas gibi çeşitli işkencelere maruz kaldı. 😅

8. Başta enkazlarda ve su altında olmak üzere kurtarma çalışmaları için geliştirilmiş Yılan robot.

2013 yılında geliştirilen bu robot, insansı robotlardan biraz daha farklı. Her yere kolay ulaşımı sayesinde enkaz altlarındaki ve su altındaki kurtarma çalışmalarında önemli rol oynuyor.

9. NASA'nın Mars'a gönderdiği; veri, görüntü ve örnek toplayan robotu Curiosity.

Curiosity bir kaşif robot. Mars'taki Gale krateri içerisinde incelemelerde bulunuyor. Buradaki yaptığı incelemeler doğrultusunda insanlıktan binlerce kilometre uzakta yaşama dair izler arıyor.

10. Yine NASA'nın doğal afetlerde ve tehlikeli bölgelerde arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak amacıyla geliştirdiği insansı robot Valkyrie.

Valkyrie 1,90 m boyu, 125 kg ağırlığıyla iri robotlardan biri. Lazer sistemi ve hareket özelliği sayesinde yön bulma ve hedef tespit etme özelliklerine sahip. Tehlikeli bölgelerdeki arama kurtarma çalışmalarında önemli rol oynayabileceği düşünülüyor.

11. Fransız Aldebaran Robotics tarafından eğitim ve iş gücü ortamlarında insanlara yardımcı olması için geliştirilen Nao.

Nao'nun amacı da diğer insansı robotlar gibi insan nesline yardımcı olmak. Mağaza çalışanı ve eğitim asistanı olarak bile kullanılabiliyor. Ayrıca futbol oynayabiliyor ve güzel dans ediyor. 😄

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında siz de kendi robotunuza sahip olabilir hatta kendi robotunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Peki nasıl mı?

Türkiye’nin online robot marketi Robot Sepeti aracılığıyla birçok insansı robotun yanı sıra kendi robotlarınızı geliştirip tasarlamanız için parça ve setlere de ulaşabilirsiniz!