Görüş Bildir
Haberler
Sır Perdesi Aralanıyor! İnsanlığın Atalarına Dair 3,7 Milyon Yıllık Ayak İzleri Bulundu

Sır Perdesi Aralanıyor! İnsanlığın Atalarına Dair 3,7 Milyon Yıllık Ayak İzleri Bulundu

Bilim insanları Tanzanya'nın Arusha bölgesinde yer alan tarihi Laetoli sit alanında insanlığın bilinmeyen tarihine dair önemli bir keşif yaptı. Araştırmacılar, ilk kez 1976'da bulunan, ancak bir ayıya ait oluğu düşünülen ayak izlerinin, çapraz bir şekilde yürüyen ve henüz tanımlamayan bir hominine (insansı) ait olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca, ayak izlerinin, en erken insan atalarından biri olan Lucy ile uyumluluğu da karşılaştırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD’de yapılan yeni bir çalışma ilk olarak antik  ayılar tarafından yapıldığı düşünülen gizemli ayak izlerinin aslında milyonlarca yıl önce ilk insanlar tarafından bırakıldığını ortaya koydu.1976'da Tanzanya'da bir bölgede keşfedilen fosilleşmiş izlerdeki ayak baş parmağı ve büyük topuğun kanıtı, bunların, garip bir çapraz adım yürüyüşüne sahip olabilecek, tanımlanamayan iki ayaklı bir hominin'e ait olarak sınıflandırılmasına yardımcı oldu.

Milyonlarca yıl önce iki ayakları üzerinde yürüyordu

Milyonlarca yıl önce iki ayakları üzerinde yürüyordu

Laetoli yakınlarındaki bir bölgede bulunan ayrı ayak izleri daha önce homininlerde iki ayaklılığın en erken kesin kanıtı olarak tanımlandığından, son gelişme birden fazla türün 3,7 milyon yıl önce iki ayak üzerinde yürüdüğünü gösteriyor.

Türü belirlenmedi

Türü belirlenmedi

Bununla ilgili araştırmacılar, erken insan atalarından birinin ünlü kısmi iskelet 'Lucy'nin hominin türü olan Australopithecus afarensis'e ait olduklarına inanıyorlar.

Ancak, illk kez 1976'da bulunan ayak izlerinin ne tür bir erken insanın sorumlu olduğu henüz  belli değil.

Çapraz adımlara sahip

Çapraz adımlara sahip

Nature dergisinde yayımlanan çalışma,  onun tuhaf çapraz adımlı bir yürüyüşe sahip olduğunu ya da belki de tehlikeli bir arazide gezindiğini ortaya koydu.Araştırmacılar, ayak izlerinin onun her ayağını vücudun orta hattını geçerek diğer ayağın önüne değecek şekilde yerleştirmiş olması gerektiğini söyledi. Ohio Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan çalışmanın baş yazarı Ellison McNutt, “İnsanlar tipik olarak çapraz adım atmasalar da, bu hareket, kişi dengesini yeniden kurmaya çalışırken ortaya çıkabilir. Ayak izleri, düz olmayan bir yüzeyde yürüyen bir hominin sonucu olabilir.'

Lucy'nin türüyle karşılaştırıldı

Lucy'nin türüyle karşılaştırıldı

Daha önce araştırmacılar daha önce bir ağaçtan düştükten sonra öldüğünü iddia ederek, soyu tükenmiş türlerde ağaçta yaşadığına dair olağandışı kanıtlar sunmuştu. 

Ancak,  Laetoli'de A Alanı adlı yakındaki bir noktada keşfedilen ve yeni çalışmanın konusu olkan  ayak izleri, tartışmaya yol açtı.

Bazıları onların arka ayakları üzerinde yürüyen bir ayı tarafından yapıldığını düşünürken, diğerleri sorumlunun 'Lucy'den farklı bir hominin türü olabileceğine inanıyordu.2019'da McNutt ve meslektaşları, alışılmadık şekilli bu ayak izlerini yeniden kazdılar ve onları ayılar, şempanzeler ve insanlar tarafından yapılan izlerle karşılaştırdılar. McNutt, 'Son 30 yılda hominin fosil kayıtlarındaki e tür çeşitliliğine ilişkin artan kanıtlar göz önüne alındığında, bu olağandışı baskılar başka bir incelemeyi hak etti' dedi.

Ayak izleri ölçüldü, fotoğraflandı ve 3 boyutlu tarandı ve her ikisi de bir hominin türüne uyan topuk ve ayak başparmağı üzerinde büyük bir izl bıraktığı ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lucy hakkında

Lucy hakkında

Diğer taraftan, 1978'de Laetoli bölgesinde keşfedilen ardışık beş ayak izi, homininlerde iki ayaklılığın en erken kesin kanıtını sağladı ve Australopithecus afarensis ile bağlantılıydı.

Bu hominin türüne ait olan 'Lucy', 1974 yılında Etiyopya'nın Afar bölgesinde keşfedildi ve onun 3.18 milyon yıl önce öldüğünde genç bir yetişkin olduğu düşünülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Develop ER

Gele geldiğimiz mahluka bak arkadaş Maymun! Evet Maymun.. Maymun ettiniz ya bizi. en güzel ve mantıklısı Allah yarattı diyelim. Cevaplması kolay bi kere. Biz... Devamını Gör

jjall

öff zorlamayın işte Adem'den falan gelmedik, Anunnakiler bizi maymunlardan sentezledi dolayısıyla hepimiz maymunlardan geldik :))

Akman

Bilim adı altında yutturulmaya çalışan şeye bak. Bırak bir kaç yüz kişi bana cahil desin. Önemli değil. İsteyen istediğine anansın. Ama kimse bana bunu bili... Devamını Gör