Görüş Bildir
Haberler
Sıfırdan Bir Marka Yaratmanın 7 Önemli Aşaması

Sıfırdan Bir Marka Yaratmanın 7 Önemli Aşaması

Sıfırdan bir marka yaratmak, kolay bir iş değildir. Nasıl bir marka kimliği olmalı? Markanız insanlara nasıl hissettirmeli? Hedef kitle kimdir? gibi pek çok soru arasında marka yaratmanın 7 önemli aşamasını bilmeniz son derece önemlidir.  

Marka yaratma aşamaları, sattığınız şey ile kime ulaşmaya çalıştığınız arasındaki noktaları nasıl birleştireceğinizin bir haritasını çizmenizi sağlar. Bu yazıda, işletmesi için güçlü bir marka kimliği yaratmak, marka geliştirmek, marka güvenirliği oluşturmak ve daha fazlası hakkında bir bilişim ve teknoloji danışmanlık firması olan Rimors’un önerilerini derledik.  

Ama öncesinde, en temel soruyla, “Marka nedir?” ile başlayalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Marka Nedir?

Marka, hedef kitlenizin ve diğer insanların sizi nasıl algıladıklarıdır. Nasıl hepimizin bir adı, yüzü, tarzı ve iletişim şekli varsa ve insanlar üzerinde farklı izlenimler bırakıyorsak, markalar için de aynısı geçerlidir.  

Bir işletmeniz olduğunda, onun da nasıl algılandığını etkileyen bir ismi, logosu, ürünleri, rengi ve itibarı olacaktır. Bu markayı geliştirmek, büyütmek, güvenirliği ve bilinirliği arttırmak konusunda ise marka sahibi olarak size büyük iş düşüyor.

1. Marka Kimliği Oluşturma

1. Marka Kimliği Oluşturma

Markalara pazar araştırması, dijital pazarlama stratejileri, iş analizi gibi alanlarda danışmanlık veren Rimors, bir marka yaratma sürecinin en önemli adımlarından birinin marka kimliği oluşturma olduğunu söylüyor.  

Marka kimliği, bir logo oluşturmak kadar basit değildir. Bir logo güçlü marka kimliği geliştirmede önemli bir adım olsa da, güçlü bir marka algısı oluşturabilmek için önceliğiniz, kendinizi rakiplerinizden nasıl farklılaştıracağınızı belirlemek olmalıdır.

Marka kimliği oluştururken, marka varoluşunun tüm döngüsünü düşünmelidir. Hedefler zamanla değişebilse de, başlangıçta bazı direktiflerinizin olması çok önemlidir. Bu noktada, Pazar araştırması çok önemlidir. Pazar araştırması, size potansiyel rakipler hakkında bilgi sahibi olma şansı tanır. Bu sayede, rekabette öne çıkacak bir marka kimliği oluşturabilirsiniz.

2. Marka Geliştirme

2. Marka Geliştirme

Bir marka olarak yenilikçi ürünler geliştirmeye odaklanacak olsanız da, potansiyel müşterilerin sizi nasıl görmelerini istediğinizi de düşünmelisiniz. Ürünlerinizi en iyi haliyle sunmanın dışında, müşterilerin sunduğunuz ürüne ilgi duymasını sağlamak için yeterli manyetik güce sahip olmanız gerekir.

Rimors danışmanlık firması yetkilileri, bu anlamda güçlü bir markaya sahip olmanın; sizi rakiplerinizden ayırmanıza yardımcı olacağına ve sizi hem müşteriler hem de potansiyel müşteriler tarafından daha çok tanınan biri olarak göstereceğine dikkat çekiyor.

3. Marka Güvenirliği ve Sadakati

3. Marka Güvenirliği ve Sadakati

Müşterileriniz sizinle duygusal seviyede bağ kurabildiklerinde, uzun süreler boyunca size sadık kalmaları daha kolaydır. Bu noktada, Rimors’un bir önerisi var: Müşterilerinize size nasıl bakmalarını istediğinize dair bir bakış açısı geliştirin. Çünkü, güçlü markalaşma ile müşterilerinizin kalbini kazanabilirsiniz.

Marka sadakati, rakipleriniz ile benzer ürünler sunmanıza rağmen, müşterilerinizin sizi tercih etmeye devam etmelerini sağlamaktır. Bu, müşterinin satın almaya devam etmesinin dışında, aynı zamanda markanıza karşı olumlu duygular beslemesini sürdürmesini de sağlar.

4. Marka Konumlandırma

4. Marka Konumlandırma

Güçlü bir marka algısı yaratmada tüm adımlar önemlidir ve herhangi biri diğerinden daha önemli değildir. Ancak marka konumlandırma, bir içerik markası oluşturabildiğiniz yerdir.

Markanızın konumunu belirlemek ve belirginleştirmek önemlidir. Amaç, vizyon gibi konumlar ve marka mimarisini geliştirmeye çalıştığınız yere dikkat edin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Yaratıcılık

5. Yaratıcılık

Marka oluşturmanın önemli adımlarından biri de yaratıcılıktır. Yaratıcı olmak için, buraya kadarki aşamaları netleştirmeniz gerekir. Artık bu aşamaya geldiğinizde, harika yaratıcı işler yapabilirsiniz.

Önce marka amacınız ve fikirlerinizi temsil eden bir logo tasarlandınız. Daha sonra, markanızın rakiplerinizden nasıl farklı olduğunu iletmek için mesajlar oluşturdunuz. Yaratıcılık, marka kimliği tasarım sürecinin görsel ve sözlü ifade yoluyla gerçekleştiği yerdir. Yaratıcılık ile, markanızı farklı ve odaklanmış bir dille ifade edebilirsiniz.

6. Pazar Araştırması

6. Pazar Araştırması

Bir marka oluştururken, sadece bireysel olarak markanızla ilgilenmeniz yeterli değildir. Rakiplerinizi iyi tanımak da kendinize bir yol haritası belirlemede önemli bir etmendir.

Pazar araştırması, potansiyel müşterilerinize satmak istediğiniz ürün veya hizmetin satış çalışmalarına yönelik bir çeşit rakip analizidir. Pazar hakkındaki bu araştırma süreci, rakipleriniz hakkında çeşitli veriler toplamanıza ve elde ettiğiniz bu verileri derleyerek verimli bilgiler elde etmenizi sağlar. Pazar araştırması alanında danışmanlık veren Rimors, Pazar araştırmasında kullanabileceğiniz yöntemler hakkında da destek veriyor.

7. Markayı yönetmek

7. Markayı yönetmek

Marka kimliği, marka geliştirme, Pazar araştırması, logo ve daha pek çok detayı sonuçlandırdıktan sonra, artık müşterilerin zihninde oluşturmak istediğiniz marka algısını ver yarattığınız bu markayı yönetme aşamasına geldiniz. Bu noktada da yaratıcılığınıza büyük iş düşünüyor.

Marka, statik bir şey değildir. Arzulanan bir algı gibidir ve bu arzu müşterilerinizin zihninde nasıl yaşadığınızı gösterir. Potansiyel ve mevcut müşterilerinizin zihninde sahip olmak istediğiniz algıyı devam ettirmeniz gerekir. Bu nedenle, markanızı sürekli olarak dışarıdan değerlendirmeniz, geliştirmeniz ve doğru şekilde yönetmeniz son derece önemlidir.

Unutmayın, bir markanın vaadi; müşterilere kim olduğunuzu, neye inandığınızı ve hangi benzersiz değeri sağladığınızı anlatır. Dolayısıyla, marka oluşturma ve yönetme sürecinde bu 7 adım, bir marka oluşturmak için çok önemlidir. Doğru ve etkili markalaşma, bu süreçte müşterilere güven vermek ile ilgilidir.

Ve bu bir süreçtir. Yani, zaman, çaba ve tutarlı bir mesaj gerektirir. Müşterilere vermek istediğiniz mesaj ne kadar etkili ve tutarlı olursa, yarattığınız algıyı sürdürmek ve geliştirmek de o kadar kolay olacaktır.

Diğer dijital pazarlama ve tüm ihtiyaçlarınız için www.rimors.com adresini inceleyin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Sıfırdan diye bişey yok ilk aşama para…