Görüş Bildir
Haberler
Savaş Önemli Yazio: Apple, iOS 15’in “Odaklanma Araçları” ile Odaklanamama Derdine Derman Olacak

etiket Savaş Önemli Yazio: Apple, iOS 15’in “Odaklanma Araçları” ile Odaklanamama Derdine Derman Olacak

Savaş Önemli
10.06.2021 - 14:32 Son Güncelleme: 10.06.2021 - 17:13

Apple’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC)’ında duyurduğu iOS 15, kullanıcıların dikkat dağınıklığını azaltmalarına ve odaklanmalarına yardımcı olan güçlü araçlar sunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Günümüzde teknoloji ile giderek daha fazla haşır neşir olan hayatlarımızla ilgili ortak dertlerimizden biri “odaklanamamak”.

Günümüzde teknoloji ile giderek daha fazla haşır neşir olan hayatlarımızla ilgili ortak dertlerimizden biri “odaklanamamak”.

Çoğumuz bir yandan bundan yakınırken bir yandan da aynı anda birçok şey yaptığımızı-zannederek- böbürlene böbürlene anlatıyoruz. Netflix’te bir şey izlerken bir yandan sosyal medyada gezinmeyi marifet zannediyoruz. Ya da e-posta yazarken YouTube’dan yemek tarifi videosu izliyoruz. Kendimizi bu multi-tasking olma illüzyonuna kaptırmasak bile etrafımızda o kadar çok teknoloji odaklı uyaran ve dikkat dağıtıcı şey var ki. Bizim ekstra bir çaba harcamamıza gerek de yok aslında. 

Tüm markaların dijital platformlarda tüketiciyi kimi zaman etik dışı birçok yöntemle tuzağına düşürdüğü bu çağda dikkat peşinden koşulan en önemli akçelerden biri. Çünkü sizin dikkatinizi çekebilen kazanıyor, size aklınızda yokken bir tişört ya da tatil satın aldırıyor. Bunların hepsi tanıdık geliyordur. Odaklanama sorunu yaşamamıza neden olan teknoloji dışında uykusuzluk, susuzluk negatif düşünceler gibi durumlar olsa da meselenin odağında ekranlar daha da somut ifade etmek gerekirse; akıllı telefonlar var.

Çoğumuz akıllı telefonumuzdan bir saniye bile ayrı kalamıyoruz. Arkadaşlarınızdan mesaj beklemek, e-postaları kontrol etmek, oyun oynamak ve benzer işler için daima yanımızda olan telefonumuzu her an kontrol etmek bir bağımlılık halini almış durumda. Adına ister FOMO(Gündemi kaçırma korkusu) ister Nomofobi (Cep telefonu bağlantısını kaybetme korkusu) deyin. Hepsi aynı yere, cebimizdeki ekranın yarattığı dünyaya çıkıyor.

Teknoloji kendi söküğünü dikiyor

Telefonumuzla kurduğumuz bu hastalıklı ilişki yaptığınız işe ve daha birçok şeye odaklanmanızı engelliyor. Bir an için telefon ekranına bakmak bazen zihinsel odaklanmayı çok fazla uzatabiliyor. İşin ironik tarafı birçoğumuz bunun farkındayız. Ama hiçbir şey yapmıyoruz. Çünkü bizi kolaya alıştıran ve kendine esir eden modern dünyanın bu tip bağımlılıkları ile mücadele etmek çaba ve irade gerektiriyor. 

Bu noktada harekete geçen ve hayat tarzını değiştiren arkadaşlarınız vardır eminim. Ama çoğumuz birilerinin bizim için bir şey yapmasını bekliyoruz. Mesela teknoloji şirketleri burada taşın altına elini sokabilir mi, meselesi uzun zamandır tartışılıyor. Neyse ki sürdürülebilir iş yapmanın merkezine tüketicilerinin mutluluğu koyan bazı teknoloji firmaları bu konuda artık daha somut çözümler üretmeye başladı. Bu firmalardan biri de Apple. Apple’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC)’ında duyurduğu iOS 15, kullanıcıların dikkat dağınıklığını azaltmalarına ve odaklanmalarına yardımcı olan güçlü araçlar sunuyor.

iPhone’unuzda bir odak seçin, sonra anı yaşayın

iOS 15 ile gelen “Odak”, bildirimleri ve uygulamaları kullanıcının nelere

odaklanmak istediğine göre filtreleyen yeni bir özellik. Peki bu özellik nasıl kullanılıyor?

Odak özelliğini kullanmak son derece basit. Ya özel bir Odak oluşturuyorsunuz ya da hangi kişilerin ve uygulamaların size bildirim gönderebileceğini belirlemek için aygıt içi akıllı teknolojilerden yararlanarak önerilmiş bir Odak seçip aygıtınızı anı yaşamanıza yardımcı olacak şekilde ayarlıyorsunuz. Odak önerileri, iş saatleri veya yatmadan önce rahatlama zamanı gibi size göre belirleniyor. Odak’ı bir Apple aygıtınızda ayarlandıktan sonra diğer Apple cihazlarınızda da otomatik olarak uygulanıyor.

Sadece ilgili uygulamaları görüntülemek veya dikkat dağınıklığınızı azaltmak için uygulamaları ve araç takımlarını kullanarak Odak anlarına uygun Ana Ekran sayfaları da oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz Odak gelen bildirimleri engelliyorsa,  o anda müsait olmadığınızı yansıtacak şekilde bu durum mesajlarınızda otomatik olarak diğerlerine gösteriliyor.

Yenilenen bildirimler özelliği “acil olmayanları” daha uygun bir zamanda karşınıza çıkaracak

iOS 15’te odaklanma konusunda işinize yarayacak diğer yenilikler “bildirimler”e eklenen özelliklerle geliyor. Yeniden tasarlanan bildirimlerde dikkat dağınıklığını azaltmak için, yeni bir bildirim özeti acil olmayan bildirimleri bir araya toplayarak sabah veya akşam gibi daha uygun bir zamanda gösteriyor. Bildirim sizin uygulamalarla etkileşiminize göre bir öncelik sırasına göre karşınıza çıkıyor. Örneğin acil mesajlar hemen iletiliyor. Bu sayede önemli iletiler özet kısmına gönderilmemiş oluyor. Ayrıca yenilenen bildirimler ile herhangi bir uygulamayı veya yazışmayı bir saatliğine ya da gün boyunca geçici olarak sessize almak da çok kolay hale geliyor. iOS’un yeni sürümü ile gelen ve nöro-çeşitliliğe destek olmak amacıyla sunulan yeni arka plan sesleri de dikkat dağınıklığını azaltmaya yardımcı oluyor.

iOS 15 için sonbaharı beklemeniz gerek

iOS 15 için sonbaharı beklemeniz gerek

Odaklanma konusunda işinize yarayacak bu özellikleri kullanamaya başlayabilmek için iOS 15'in kararlı sürümünün muhtemelen sunulacağı sonbahar dönemini beklemeniz gerekecek. Bu arada iOS 15 güncellemesini alacak modeller de buraya not olarak bırakayım:  iPhone 12 serisi, iPhone 11 serisi, iPhone X serisi, iPhone 8 serisi, iPhone 7 serisi, iPhone 6 serisi, iPhone SE, iPhone SE 2020 ve iPod touch (7. Nesil)

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın