Görüş Bildir
Haberler
Salgın Günlerinde Deniz ve Havuzlar Ne Kadar Güvenli? Uzmanlar Ne Diyor?

Salgın Günlerinde Deniz ve Havuzlar Ne Kadar Güvenli? Uzmanlar Ne Diyor?

Koronavirüs gölgesinde girilen yaz mevsimi, deniz ve havuzların riskli olup olmadığı konusunu gündeme getirdi. Uzmanlar sosyal mesafe kuralına uyulmamasından endişe duyuyor ve şezlong, kabin gibi ortak kullanım alanlarının daha fazla risk taşıdığına dikkat çekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapılan araştırmalar, koronavirüsün deniz ve havuz suyundan bulaşma ihtimalinin çok düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmalarda, deniz suyundaki tuzun ve yoğunluğunun virüsün yaşamasına elverişli bir ortam sunmadığı, havuzlarda da başta klor olmak üzere kullanılan dezenfektan özelliğine sahip maddelerin virüsü etkisiz hale getirdiği belirtiliyor.

Ancak bilim insanlarını ve kamu sağlığı uzmanlarını, plaj ve havuz kenarı gibi ortak alanlarda sosyal mesafe kurallarının ihlal edilmesi daha çok kaygılandırıyor.

Prof. Dr. Özlü: Bu riski almaya değmez

Prof. Dr. Özlü: Bu riski almaya değmez

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, virüsün deniz ya da havuzdan bulaşıp bulaşmayacağına ilişkin şunlar söylüyor

“Bu virüsün her özelliğini tam anlamıyla bilmiyoruz. Şu ana kadar havuz ya da deniz suyu ile bulaştığına dair elimizde bir bilgi yok ama bu demek değildir ki ‘kesinlikle bulaşmaz’. Virüsün nasıl davranacağı belli değil. Deniz içinde barındırdığı tuz nedeniyle yine bir nebze olabilir ama havuz için hijyen, temizlik, kaç kişinin aynı ayna girdiği gibi konularda endişelerim var.”

Prof. Dr. Özlü ‘Nasıl olsa suda virüs yok’ zihniyetiyle bir anda herkesin sahillere doluşması ve sosyal mesafe kurallarının hiçe sayılmasının tehlike yaratacağını belirtiyor:

'Belki su ile bulaşmaz ama biz birbirimize pekâlâ bulaştırabiliriz. Cümbür cemaat herkesin havuza atladığı bir ortamda, havuzdan çıkarken, güneşlenirken mesafenizi koruyamazsanız size de bulaşır. Sahiller iç içe geçilen ortamlar, maske de takılmamış olunacak, haliyle bu da riskli. Evinizin bahçesinde havuzunuz vardır, sadece size aittir o zaman sıkıntı yok. Ya da denize girdiniz ama etrafta kimseler yok, uzun bir kumsalda tek başınasınız o zaman da sorun yok. Diğer insanlarla teması koruyamadığınız her ortam ve her koşul risklidir. Ve bu riski almaya değmez”

Prof. Dr. Tezer: Ortak kullanılan her alan tehlikeli

Prof. Dr. Tezer: Ortak kullanılan her alan tehlikeli

Bir diğer Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer ise şunları söylüyor:

 “Virüsün 21-24 derece sıcaklıkta yüzde 40 nem ortamında yaşayabildiğini, klordan etkilenip öldüğünü ve su ile (fosseptik su hariç) bulaşmadığını biliyoruz. Yani deniz tuz yoğunluğu, havuz ise içindeki klordan dolayı virüse yaşayacak bir ortam vermiyor. Ama bu ‘Oh, ne rahat! Haydi havuza’ demek değil. Havuzdan, denizden bulaşmıyor belki ama girmeden öncesi ya da çıktıktan sonrası hayli kritik! Ortak kullanılan her alan virüsün bulaşıcılığı açısından tehlikeli. Mesela havuzdan çıkmak için konulan tırabzan ve merdivenlerde bile virüs olabilir. Sizden önce giren kişi dokundu ama yeteri kadar temizlenmedi, siz de dokundunuz, virüs size de bulaştı demek bu. Sağlıklı bir yaz geçirebilmek için sosyal mesafe-dezenfeksiyon-hijyen kurallarına harfiyen uyulmalı.”

Dr. Alış: Şezlong ve soyunma kabinlerinin hijyeni kritik

Dr. Alış: Şezlong ve soyunma kabinlerinin hijyeni kritik

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Dr. Esra Ergün Alış da şu ana kadar yapılmış araştırmalara dayanarak deniz suyundaki tuzun ve yoğunluğunun virüsün yaşamasına elverişli bir ortam sunmadığını, havuzlarda da başta klor olmak üzere kullanılan dezenfektan özelliğine sahip maddelerin virüsü etkisiz hale getirdiğini söylüyor. 

Alış, kendisini esas endişelendirenin havuz ya da denizde yüzülmesi değil çıktıktan sonra insanların sergileyeceği davranışlar olduğunu belirtiyor:

'Sosyal mesafe kurallarının ihlal edilebilecek olması kaygı yaratıyor. Ayrıca, sahilde ya da havuz kenarındaki ortak kullanım alanları, tuvaletler, soyunma kabinleri ve şezlongların hijyeni de hayli önemli ve kritik.”

"Kendinize ait eşyalarınızı kullanın"

"Kendinize ait eşyalarınızı kullanın"

Alış, havuzda ortak kullanılabilecek her türlü gözlük, şnorkel, deniz yatağı gibi eşyanın virüsün bulaşmasında önemli etken olabileceğinin altını çizerek: 

“Unutulmaması gerekir ki aramızda asemptomatik dediğimiz, virüsün ‘hayalet’ taşıyıcıları var. Ve bunların kim oldukları belli değil. O nedenle bu eşyaların ortak kullanılmaması gerekir. Ya kendinize ait eşyalarınız olsun ya da dezenfeksiyonun tam olduğundan emin olun” diyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
14
9
9
9
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Holyknowledge

Bir zahmet gitmeyin la.

Pasif Kullanıcı

Değil mi ya, sanki yemek su gibi ihtiyaçmış da nasıl gidereceklerini konuşuyoruz. Alt tarafı lükslerimize belli bir müddet ara vereceğiz.

Lestat

Uzmanların yaptığı uyarıları cinsel organına takmayan tiplere tam olarak ne söylenecek ki? Şimdiye kadar yapılan uyarılar ne kadar ciddiye alındı ve uyguland... Devamını Gör

cinsel organına ne ya?! şöyle ağızzzzzzzzz dolusu sikine takmayan desene kardeşim! gönder gelsin!!

hagawi2714

bu sene de yüzmeyiverin amk. balık mısınız