Görüş Bildir
Haberler
Röntgen Işınları Nasıl Elde Edilir?

Röntgen Işınları Nasıl Elde Edilir?

Fizikist
08.05.2014 - 16:15 Son Güncelleme: 08.05.2014 - 17:50

Röntgen Işınları Nasıl Elde Edilir?

Röngen ışınlan iki ayrı tür katottu tüplerle elde edilmektedir. Bu tüpler­den birinin katodu akkor ,diğeri ise akkor değildir.

Bir tüp atalım. Bu tüpü katodu küre şeklinde ve akkor hale gelme­yen cisimden yapılmış otsun Bunun karşısın da da platin bir levha yerleştirelim. Katodun yaymış olduğu ısınların bu levhaya ulaşması açısı, en. az 45° olsun. Işınlar bu platin levhaya çarpınca röntgen ışınlarına dö­nüşür. Yani değişik tip bir ışın olurlar. İkinci metod ise gene aynı tüpün içine katot olarak bir fitil konur. Bu flamanın özelliği belli bir ısıdan sonra akkor hale getebilmesidir. Bîr başka deyişle bu flamanın çevresini silindir biçimindeki bir katotla çevrelemek gerekir. Flamanın akkor hale gelme­siyle gazın içine saldığı ışınlar karşısında bulunan levhaya doğru yol alır. Bu levhaya çarpıp yansıyan ışınlar, değişik özzelik taşırlar. Yani. röntgen ışınlarına dönüşür.

Röntgen ışınları, doğal ışık gibi aynı doğrultuda ve normal hızıyla aynı biçimde yayılırlar. fotoğraf kağıdının ve filminin emisyonunetkilerler.Biyolojik olarak insan vücudunu etkilerler.Çeşitli cisimlerin bünyesinden geçebilirler.

Röntgen ışınları, yoğunluğu fazla yani atom ağırlıktan yüksek cisimler­den pek kolay geçemezler. Fakat yoğunluğu az yani atom ağırlıktan düşük ölün cisimlerden kolaylıkla geçerler. Örneğin kemiklerden geçemeyecekleri gibi kaslardan ve bazı organlardan kolaylıkla geçebilirler. İşte bu özellikleri tıp alanında çok kullanılmaktadır.Röntgen dediğimiz sis­tem bu ışınların bu özelliklerinden ya­ralanılarak yapılmıştır.

Kaynak: http://www.fizikist.com/icerik-rontge...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın