Görüş Bildir
Haberler
Prof. Ceyhan'dan Camiler İçin Salgın Uyarısı: 'Dualarınızı Sessiz Okuyun'

Prof. Ceyhan'dan Camiler İçin Salgın Uyarısı: 'Dualarınızı Sessiz Okuyun'

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 29 Mayıs'ta yeniden ibadete açılacak camilerle ilgili uyarılarda bulundu. 'Dua ve tekbirlerin mümkün olduğunca sessiz hatta hiç konuşmadan, nefes alıp vererek içten yapılmasını  öneriyorum' diyen Ceyhan, Kuran kurslarının henüz açılmaması gerektiğini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Koronavirüs önlemleri kapsamında kapatılan camiler, hafta başında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan karar doğrultusunda 29 Mayıs'ta yeniden ibadete açılıyor. Peki camilerde namaz kılarken virüsten korunabilmek için nelere dikkat edilmeli? İşte bu sorunun yanıtını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan verdi.

Hürriyet'ten Zeynep Bilgehan'ın aktardığına göre, Prof. Dr. Ceyhan'ın 8 maddelik önerileri şöyle:

"Kendi seccadenizi getirin"

"Kendi seccadenizi getirin"

1- Kişiler, sadece elinin yüzünün geleceği yer için bir bez parçası kullanabilir ya da kendi seccadesini getirebilir ama bunların namazdan sonra 60 derecede yıkanması ya da atılması gerekiyor.

2- Camiye girenlerin ateşi ölçülmeli, öksürük ve hapşırık gibi belirtilere dikkat edilmeli.

3- Sosyal mesafeye her an dikkat edilmeli.

4- Camilerde klima kullanılmaması, doğal yolla havalandırılması uygun olur. Klima olacaksa kişiler arasındaki mesafenin en az 2 metreye çıkarılması gerekir.

"Kuran kursları okul gibi değerlendirilmeli ve açılmamalı"

"Kuran kursları okul gibi değerlendirilmeli ve açılmamalı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

5- Konuşmayla virüsün bulaş imkanı artacağından herkeste maske olmalı. Duaların yüksek sesle değil, içten okunması lazım. Konuşmak, virüsün bulaş imkanını 10 kat artırıyor. Öksürük ve hapşırmak 1000 kat artırıyor. Konuşmanın tonu da önemli. Yüksek sesle konuşunca bulaş imkanı daha da artıyor. Dua ve tekbirlerin mümkün olduğunca sessiz hatta hiç konuşmadan, nefes alıp vererek içten yapılması öneriyorum...

6- İmamların da hastalığı bulaştırma riski var. Cemaatle araya mesafe bırakılması lazım.

7- Maskeyle vaaz ve Kuran okuması kolay olmayabilir; imamın olduğu yere şeffaf, fiziksel bariyer konabilir veya yüz siperliklerinden kullanıp alçak ses sorunu için mikrofon kullanılabilir.

8- Cami içlerindeki Kuran kursları okul gibi değerlendirilmeli ve açılmamalı.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, 18 Mayıs'taki kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, '29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte öncelikle valilikler ve müftülükler tarafından belirlenen şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açıyoruz. Bir süre camilerimizde sadece öğlen ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz kılınacak, diğer vakitlerde bireysel ibadet uygulaması sürecektir. Tabii ki bu cemaatle namazı yine kurallar içerisinde ifa edeceğiz' demişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
3
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pickle Rick

Camiye gitmeyin diyemiyor da...

Eren Akbaş

Camilerde yalnızca avlu açık olacak. Namazlar yalnızca avluda kılınabilecek.