Yağmur Emirze isimli genç bir gezgin Peru'nun Calca kasabasına yolu düştüğünde burada birçok Türk'ün yaşadığını görünce onlarla bir röportaj yaptı ve biz de bu röportajın bazı kısımlarını sizlere aktarmak istedik. Türklerin her yerden uzak, izole bir Peru kasabasına yerleşme nedenlerini gelin hep birlikte öğrenelim.
Peru'nun Bir Köyünde Her Şeyden ve Herkesten Uzak İzole Bir Yaşam Sürüp Hayallerinin Peşinden Giden Türkler
3 aydır Peru'da olan Yağmur Emirze, çok fazla Türk'ün olduğu Peru'nun Calca isimli kasabasında Türklerle bir röportaj gerçekleştirdi.
İnsanlar, neden Peru'da 3 bin metre yükseklikteki bir kasabada yaşamayı tercih ettiklerini, özlediklerini, şikayetlerini aktarıyor. Bizce bu insanlara 2 dakikanızı ayırırsanız hiçbir şey kaybetmezsiniz. :)
Yaklaşık bir yıldır Calca kasabasında huzurlu bir yaşam süren Ceyhun'un söylediklerine kulak verelim önce. Kendisi inşaat mühendisi. İçindeki sesi dinleyerek Peru'ya geldiğini söylüyor.
Aslında hayali Datça'da bungalov evlerinden oluşan bir işletme açmakmış. Peru'ya, ne yapacağına karar vermek ve kafasını dinlemek için gelmiş. Peru'ya gidip oradaki Türklerle tanışınca da her şeyi unutmuş ve orada yaşamaya karar vermiş.
"Türkiye'de insanlarımız mutsuz ve her şeyin çok yapmacık olduğunu hissettim. İstanbul’un trafiği, gündem, politika, saygısız insanlar bir süre sonra seni tüketiyor."
Nefes alma isteğiyle yolculuğu başlayan Ceyhun, Calca'nın basitliğini, sakinliğini ve doğasını sevdiğini söylüyor.
"Türkiye’nin o çalkantılı durumundan kurtulup kendimi tedavi etmeye çalışıyorum. Bizim kaybettiğimiz her şey burada var! İnsanlar bizdeki gibi burada güvenini kaybetmemiş."
Yerlerini hiçbir zaman dolduramayacağı insanları geride bırakmak zorunda kaldığını da söyleyen Ceyhun, Türkiye'yi özlediğini, Antalya'daki köyünü ve annesinin evini özlediğini anlatıyor.
"Her şeyden uzak 3 bin metrede yaşıyoruz. Burası insana ne kadar küçük olduğunu hissettiriyor. Aslında senin derdinin, tasanın ne kadar saçma olduğunu gösteriyor. "
Ceyhun, orada kendine bir bar kurmuş. Yemek yapıyor, simit yapıyor. E keşke turşu olsaydı da demeden edemiyor. :)
Şimdi de çevresel konularda araştırmacı olan Behiç Sabuncu ve reklamcı olan Bengisu Gençay çiftimize kulak verelim. Bakalım onlar neden Peru'da yaşamaya başlamış?
"Sofralar sohbetler, dostluklar ve tarihin olan birileriyle, 15 yıllık 20 yıllık arkadaşlarınla olma hali çok başka bir şey. Bunu çok özlüyorum." diyor Bengisu.
"Türkiye artık kırıcı bir yer. Her gün kötü haberler duymak, ülkede olanlar vs benim gündemimi belirliyordu ve bu da benim için mutsuzluk sebebiydi." diyerek de ekliyor.
Calca'da yaşayan Türklerin yaşamı kolaylaştırdıklarını ve toplaşıp özledikleri ne varsa yaptıklarını söyleyen Bengisu, "Buluşup mantı, lahmacun yapıyoruz. Aynı şeye gülmek hayatı benim için kolaylaştırıyor. " diyor.
"Bana koymaz yurt dışında yaşamak diyordum ama uzun vadede yaşadıktan sonra bunun çok zor bir şey olduğunu görüyorum. Senin için toplumsal olarak, bazı isimlerin, esprilerin dünyanın başka bir yerindeki birine hiçbir şey ifade etmemesi de zor."
Şehir hayatının stresinden, gürültüsünden uzak, izole bir yaşam sürmeyi ve hayallerini gerçekleştirmek için her şeyi, herkesi geride bırakmayı başaran bu arkadaşlarımızı gerçekten tebrik ediyoruz!
Çünkü verdikleri bu karar çok da kolay alınabilecek bir karar değil.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
birşey soracağım siz burada nasıl geçiniyorsunuz elektriğinz suyunuz kiranız giderleriniz bunları hangi işle uğraşarak sağlıyorsunuz? belli bir birikim denmiş ne kadar parasal olarak net hiç bir bilgi yok burada aileden zengin olup harçlıkları yatan tayfa mı buradakiler kendını oyalamak başka gerçekten çalışıp geçinmeye çalışmak başka net bilgi yok?
İyi de uçak parası, Vatandaşlık giderleri, seyahat giderleri, çalışacak iş yok güç yok para yok ne yiyip ne içeçeksin cehennemin dibindeki yerde.
elbette yola çıkabilmek için bir miktar birikime ihtiyaç var. ancak sandığınız kadar yüksek miktarlar olmayabilir. workaway.com, couchsurfing.com gibi siteleri bir araştırın dilerseniz.
birşey soracağım siz burada nasıl geçiniyorsunuz elektriğinz suyunuz kiranız giderleriniz bunları hangi işle uğraşarak sağlıyorsunuz? belli bir birikim denmiş ne kadar parasal olarak net hiç bir bilgi yok burada aileden zengin olup harçlıkları yatan tayfa mı buradakiler kendını oyalamak başka gerçekten çalışıp geçinmeye çalışmak başka net bilgi yok?

Baa ne amk! Türkiyede Amanoslar Toroslar kackarlar Ege, Kaz Daglari nice böyle kafa dinlenecek yerlerle dolu. Ne .ok yemeye öbür uca gittin iklimde ayni hemen hemen orta kusakra isen Peruda. Ulan hadi kendini düsündün köyündeki ananin ne günahi vardi elm verdin ayrilikla sevdiklerinden, verdikleri emekleri cöpe attin. Biride komik demec vermis neymis " bombalar patlayinca, darbe olunca" diye. Ulan en ufak zorda kacacaksan zaten iyi yapmissin, senin gibi dümbeleklerle nereye ulasir bu ülkem ki, iyiki defoldun gittin yük azaldi.. Sen gitmedin aslinda oralara, Türkiye seni filtreledi demektir bu. Filtreden sen gecemedin resüdü olarak kaldin, sut yedin GOL oldu iste :)

DAVULA BAK SEN! Ulan adinda " kin" akiyor yazdigina bak. Olum de be git, klavyeyi yemek diye mi veriyorlar senin gibilerin önüne günde 3 vakit kin kusma biraz yazilanida hazmet. Ben kin degil realite yazdim. Hayalgücünü kendine sakla ben dag bayir gezen cevreci biriyim, benim gezip gördügüm yerlere senin hayallaerin ulasamaz Türkiyemde. Haa Kro yok mu var hemde kürek dolusu ama ne yapacaksin bizim bir VATANIMIZ VAR o da TÜRKiYEM!!!!
neden bu kadar öfkelisiniz? insan ülke gündeminden yorulup bir süreliğine hayata Dünyanın başka bir yerinden baksa mesela? ne çıkar bundan? belki de ülkemizi çok sevmeye devam edebilmek için gitmişizdir... kaz dağları, ege, toroslar, kaçkarlar burnumuzda tütmüyor mu sanıyorsunuz? her bir hücremizde o toprakları taşımadığımızı mı zannediyorsunuz?
Ya bırakın bu işleri perulular ülkesindeki sefaletten kaçıp buraya geliyor Eski kız arkadaşım istanbula yerleşmiş bir peruluydu ve şu an en yakın arkadaşımında kız arkadaşı perulu çağlayanda aynı evde yaşıyorlar Yani diyeceğim özenilecek hiç bir tarafı yok tam tersi onlar kaçıp buraya geliyor Sabit bir gelirin yoksa orda taş mı yiyeceksin?
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın