Görüş Bildir
Haberler
Okuduktan Hemen Sonra Yaratıcılığınızı 7'ye Katlayacak 17 Nefis Tavsiye

etiket Okuduktan Hemen Sonra Yaratıcılığınızı 7'ye Katlayacak 17 Nefis Tavsiye

Bazen çalıştığımız işler, bazen de gün içerisinde karşımıza çıkan irili ufaklı pek çok problem, yaratıcı çözümler üretebilmemizi gerektirir; ama günün her anında kendimizi daima yaratıcı da hissedemeyiz. 

İçimizdeki yaratıcı açığa çıksın diye kimimiz kahvenin uyarıcı etkisinden medet umar, kimimiz alkolün gevşetici etkisinden. Kendimizden medet ummayı ise sık sık unuturuz :) 

Entrepreneur, Psychology Today ve Scientific American'ın içimizdeki yaratıcı dehayı nasıl ortaya çıkarabileceğimize dair tavsiyelerini, Huffington Post'tan sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hemen şimdi 10 tane fikir üret ve içlerinden en kötüsünü seç.

Riskler her zaman o kadar kötü değildir. En kötü fikri hayata geçirsen işin içinden nasıl çıkardın? Bunun üzerine kafa yor. Yaratıcı çözümler üretmeye mecbur kalacaksın.

2. İddiaya gir.

İddia ettiğin şey, normalde tercih edeceğin seçenekten farklı olsun. Bunu nasıl savunabileceğin hakkında düşün.

3. Bildiğin her şeyi sorgula.

En doğru bildiklerin de buna dahil. İnsan doğruluğundan emin olduğu bir şeyi nasıl yanlışlar? Düşüncelerini bırak nereye giderse gitsin, yeter ki beynini ve düşünce kaslarını çalıştır.

4. En az 3 farklı kişinin fikrini al.

Her konuda, herhangi bir konuda olabilir. Hiç ilgini çekmeyen bir konuda iki kişinin sohbetini dinle. Hiç beklemediğin tek bir kelime sana bambaşka perspektiflerin yolunu açabilir.

5. Kendini bir dahinin yerine koy ve onun gibi düşün.

5. Kendini bir dahinin yerine koy ve onun gibi düşün.

Senin yerinde olsaydı o ne yapardı? O kişi sen olsaydın; bu durumda sen ne yapardın? Bir dahi gibi düşünmek kolay olmayacaktır; kafan acıyana kadar kafa yor; zihninin kaslarını esnetebildiğin kadar esnet.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tüm fikirlerini not al.

Aklına ne geliyorsa yaz. Anlamlı cümlelere takılmadan, kafandan geçtiği şekliyle. Her şeyi not al. Yaratıcı fikirlerin bir çoğu, bir an akılda belirip aynı hızla unutulduğundan hayata bile geçemiyor.

7. Her şeyin ucundan aynı anda tutmaya çalışma.

Odaklan. Yaratıcı zekanı konuşturmak istiyorsan tek seferde yalnızca bir şeye konsantre ol.

8. Gündüz düşleri kur ve aynı anda rastgele karalama yap.

Hayal kurmak, bir şeyleri kafamızın içinde canlandırmak başlı başına yaratıcılık katalizörü. Bu esnada zihninden parmak uçlarına dökülenleri serbest bırak.

9. Daha çok "belki" de.

Tüm olasılıkları aynı mesafeden karşılamış olursun.

10. Koşuya çık; her gün az da olsa koş.

Açık hava zihni çok daha iyi çalıştırır. Koşu ise, zor konularda karar vermek ve yeni bilgileri sindirmek için muazzam bir yöntemdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kendi alanının dışındaki konularla da ilgilen.

Kendi sektörünün, kendi mesleğinin dışında da neler olduğunu, bambaşka bir iş kolunda süregelen bir probleme nasıl yeni bir çözüm üretildiğini takip etmen, alıştığın kalıpların dışına çıkmana yardım edebilir.

12. Sessizlik içinde öylece dur.

Müziği, televizyonu, camları kapat ve kafandan geçen her bir sesi tek tek duymaya çalış. İlham bulmak için oldukça etkili bir yöntemdir.

13. Bildirimleri kapatma alışkanlığı edin.

Düşünce akışını SMS, Whatsapp, Facebook, Twitter, email vb bildirim seslerinden daha beter kesebilen az şey var. Bildirimlerini sessizde tutman, çok daha iyi odaklanabilmene yardım eder.

14. Mükemmeliyetçiliği bir kenara bırak.

14. Mükemmeliyetçiliği bir kenara bırak.
twistedsifter.files.wordpress.com

Gerçekten mükemmeliyetçi olanların iyi bileceği gibi, bu belki de uygulaması en zor madde. Ama çok zamanda az iş yerine, az zamanda çok iş üretmene ve kendine karşı daha az yargılayıcı davranmana olumlu etki eder.

*Mükemmellikten korkma; oraya asla ulaşamayacaksın.

15. Aynı anda hem temkinli, hem de seri olabilirsin.

15. Aynı anda hem temkinli, hem de seri olabilirsin.

Kılı kırk yararak vakit öldürme. Bir yandan dikkatli düşünürken diğer yandan hayata geçirmeye başlayabilirsin. Asıl yaratıcı çözümler, yolda karşına çıkan aksaklıkların çaresi olarak gelecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Scrabble, puzzle ya da satranç gibi oyunlar oyna.

Beyin kasları da tıpkı vücut kaslarımız gibi; ne kadar çok egzersiz, o kadar fit ve zinde olmanı sağlar. Fiziksel egzersizi de unutma elbette; 'sağlam kafa sağlam vücutta bulunur'. Sudoku, 2048 gibi bulmacaları çözmek de faydalı olabilir.

17. Ve son olarak çalıştığın fikri bir güzel buruşturup çöpe at.

Şimdi en baştan başla ve bambaşka bir fikirle yeniden üret.

Bu egzersizleri rutin hale getirebildiğinde, yaratıcı yönünü açığa çıkarabilmek için başka bir dış uyarana aslında o kadar da ihtiyacın olmadığını rahatlıkla göreceksin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
290
60
50
23
11
9
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
lxx

18- Tuvalete git ve işini görürken hayatın anlamını düşün.

Ali Altay

19- yada boşver çok şeapma :P

Alperen Demirci

On tane fikir üretebilecek zekam olsa yaratıcılığım yediye katlanmış olurdu zaten.

spasiva bayko

kendini bir dahinin yerine koy ve onun gibi düşün? onun gibi düşünebilmek mesele zaten amk