Görüş Bildir
Haberler
Oğuzhan Aygören Yazio: Süper Güçlere Sahip Olmanın 7 Yolu

etiket Oğuzhan Aygören Yazio: Süper Güçlere Sahip Olmanın 7 Yolu

Dr.Oğuzhan Aygören
19.04.2021 - 14:46 Son Güncelleme: 19.04.2021 - 18:17

Yalnızca süper kahramanların süper güçlere sahip olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İnsan, içinde büyük güç ve enerji taşıyor, büyük bir potansiyel barındırıyor. Hatta bazen ufak bir hareketimiz bile başkasının bize “süpersin” demesini sağlıyor. Kahraman olmak için pelerin giymeye, kaslı bir vücuda ve uçup kaçmaya gerek yok. Yalnızca farkında olmak ve çevremizde oluşturmak istediğimiz etkiye odaklanmak yeterli.

Ne yazık ki hepimiz, kontrol edemediklerimiz ve değiştiremeyeceklerimiz üzerine çok fazla odaklanıyoruz. İstiyoruz, hatta dileniyoruz, yalvarıyoruz, beklentiye giriyoruz. Olmayınca hayal kırıklığına uğruyoruz, şikâyet ediyoruz, küsüyoruz, kızıyoruz, kahroluyoruz. Bu durumda hayata yaklaşımımız dıştan içe oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öte yandan asıl önemli olanın kontrol edebildiklerimize odaklanmak olduğunu fark ettiğimizde hayata içeriden dışarıya doğru bakmaya başlıyoruz ve böylece süper güçlere sahip olmanın da ilk adımını atmış oluyoruz.

Sınırlarımızı biliyoruz, kabulleniyoruz, teslim oluyoruz ve hemen akabinde kontrolümüzde olanları keşfe başlıyoruz. Kontrolümüzde olanlarsa başta irademiz olmak üzere duygularımız, düşüncelerimiz, tepkilerimiz, isteklerimiz, hareketlerimiz. Kısacası bizi biz yapan ve ben dediğimiz ne varsa onun özüne iniyoruz. Alışkanlıklarımızı, tutkularımızı, arzularımızı, davranışlarımızı sorguluyoruz ve doğuştan beri aileden, çevreden, genlerden ve daha birçok kaynaktan üzerimize giydiğimiz ve hatta üzerimize yapışık olan elbiselerden sıyrılmaya başlıyoruz. Böylece içeriden dışarıya doğru genişlemeye ve etki gücümüzü artırmaya başlıyoruz. Algılarımız açılıyor, yaptıklarımızın etkisi artıyor. Kısacası süperleşiyoruz.

İşte girişimcilik yolculuğunda değişime doğru adım atan birisi için zorlu olan süreç de asıl burada. Ön kabullerimizin farkına varmak ve bir nevi putlarımızı yıkmak aşaması. İşte bu noktada süper güçlerimizin de farkına varmaya başlıyoruz. Üzerimize giydirilen elbiselerden ve toplumdan satın aldığımız genel geçer düşünce ve izahlardan sıyrıldıkça kendi benliğimizin farkına varıyor ve süper insan olmaya başlıyoruz.

Çevremizde gördüğümüz, imrendiğimiz, örnek aldığımız, bize ilham veren, heyecanlandıran, dünyayı değiştiren hiç kimse bizim onu tanıdığımız bütün bu özellikleri ile doğmuyor. Toplumun kabulünün üzerinde bir şeyler başarmak isteyen herkes bu zorlu dönüşüm sürecini yaşamak ve atlatmak zorunda. Bundan kaçış yok. Ama bir kere dönüştükten sonra da süper güçlerin tadını çıkarmak mümkün. Tabi ki burada başka tuzaklar ve sınavlar var. Gücün verdiği kibir ve rehavet gibi.

Bunlara başka bir yazıda değiniriz ama şimdi tadını çıkaracağımız süper güce sahip olmak için önerdiğim 7 maddeye bakalım:

1. Dönüşüm için önce alışkanlıklarınızı değiştirin: Bizi biz yapan şeyler alışkanlıklarımızdır. O halde bir davranış değişikliği yapmak için yeni alışkanlıklar edinmek gerekir. Mesela bilgisayarı açınca ilk iş sosyal medyaya girmek oluyorsa kendimizi kontrol için çeşitli araçlar kullanabiliriz. Ben Self Control uygulamasını kullanıyorum. Belli bir zaman boyunca ne kadar isteseniz de kendinize yasak koyduğunuz sitelere girmenizi engelliyor.

2. Aynı anda birden fazla iş yapmayı bırakın: Zaten yapamadığınızı şimdiye kadar fark etmiş olmanız gerekir :) Çoklu görev ya da nam-ı diğer multitasking aslında tam bir yanılsamadan ibaret. Aynı anda çok iş yaparken kendimizi çok verimli ve üretken sanıyoruz ancak tam tersine aynı anda birden çok iş yapmaya çalışarak kendi enerji kaynaklarımızı tüketiyoruz.

3. Başkalarının size önerdiği tekliflere “hayır” demeyi öğrenin: Mesela ben kendime koyduğum bir kural olarak telefonla arayıp teklif sunan şirketlere teklif ne kadar cazip olursa olsun “Hayır” cevabını veriyorum. Bunu öğrenmem baya zaman aldı. Söylendiği kadar kolay değil ancak kuralı en baştan koyunca uygulaması çok daha kolay. Böylece her seferinde teklifi değerlendirmek ve bilişsel enerji harcamak durumunda kalmıyorsunuz.

4. Yalnızca “Evet mutlaka yapmalıyım” dediğiniz işlere odaklanın: Bazen öyle bir iş ve düşünce olur ki karnınıza ağrılar girer, uykunuzda dahi enerji dolu olup uyuyamazsınız heyecandan. Kendinizi o işi yaparken hayal ettiğinizde mutlu olursunuz, yüzünüzde anlamsız bir gülümseme olur. Başkalarına ne kadar saçma, anlamsız ve garip gelse de işte o işlerdir süper güçlerimizi açığa çıkaracak ve bizi biz yapacak olan. Bankacılık kariyerini bırakıp komedyen olan Kaan Sekban ya da avukatlık yerine televizyon kariyeri yapan Armağan Çağlayan gibi. 

5. Gelecekte pişmanlık yaşayabileceğiniz konuları düşünün ve bugünden önlem alın: Amazon kurucusu Jeff Bezos’un en çok uyguladığı yöntem olan “Keşkeleri azaltma” bakışı size bir olay gerçekleşmeden önce nelerle karşılaşabileceğiniz konusunda bir fikir verip aksiyona geçme şansı verir. Ben de pişmanlığı azaltma üstüne çalışan biri olarak kırklı yaşlardan sonra herkesin çayı şekersiz içmesinden ve çayın tadını şimdi aldım demesinden etkilenip yirmili yaşlarımda çayı şekersiz içmeye başlamıştım. İleride pişman olacağıma şimdiden bir kere acı çekerim diye düşünmüştüm. Ayrıca eşimle çocuk sahibi olmadan önce “Keşkesiz Doğum” isimli bir eğitime katıldık ve bu sayede doğum sürecini kesinlikle çok daha iyi bir şekilde geçirdik. Keşke, daha çok keşkesiz yaşam olsa 

6. Süper gücünüzün olmasını istediğiniz alanda her gün ufak da olsa bir şeyler yapın: Daha iyi bir yazar mı olmak istiyorsunuz? O halde daha çok yazın. Daha iyi futbol mu oynamak istiyorsunuz? Her gün futbol oynayın. Daha iyi konuşmak mı istiyorsunuz? İyi konuşmacıları izleyin ve taklit edin. Öğrenmenin ilk adımı taklit ve pratiktir. Her gün 1% daha iyi olan birisi 365 gün sonunda tam 37 kat daha iyi olacaktır. Bu da bileşik faiz hesabı gibi üssel ilerlemenin gücü.

7. Mahkûm psikolojisinden kendinizi kurtarın ve kendi hayatınızın sahibi olun: Dünya üstünüze geliyor ve herkes sizinle uğraşıyor gibi hissetseniz de şunu bilin ki kimsenin umurunda değilsiniz. Shakespeare’in meşhur sözünde olduğu gibi “Dünya bir tiyatro sahnesi ve sırası gelen çıkıp oynuyor.” Ne övgü ne de yergi sizi etkilemesin. Asıl süper güç, başkası ne der demeden, gelen alkışlara da eleştirilere de aynı oranda nötr bir yaklaşımı ve biraz deli dolu olmayı gerektiriyor. İşin özü iradeyi terbiye etmek lazım. Unutmayın, siz bir şeyi kontrol etmiyorsanız, o sizi kontrol ediyordur.

Siz hangi süper güce sahipsiniz? Yorumlara yazın. Bakarsınız hep birlikte “Yenilmezler” oluruz. Sevgiyle kalın.

Twitter

Instagram

YouTube

Linkedln

Medium

Facebook

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın