Görüş Bildir
Haberler
Öğrendiğiniz Herşeyi Kolayca Hatırlayabilmek İçin Uygulamanız Gereken 4 Strateji

Öğrendiğiniz Herşeyi Kolayca Hatırlayabilmek İçin Uygulamanız Gereken 4 Strateji

OdysseuSword
03.02.2015 - 23:47 Son Güncelleme: 04.02.2015 - 02:11

Eğer bir şey öğrenmek istiyorsanız, bilmeniz gereken iki şey var: Biri öğrendiğiniz konu, diğeri ise ''öğrenmenin'' nasıl işlediğidir. Maalesef eğitim sistemimiz bunu atlamakta. Bu çok iyi bir durum değil ve  geleceğin başarılı insanlarının yeteneklerinin ortaya çıkmasını engellemek demek. ''Aileler ve eğitimciler, öğrenmenin ilk aşamasının açığa çıkarılmasında oldukça başarılı.'' diyen yazar Annie Murphy Paul ayrıca, '' isimler, tarihler, numaralar ve olaylar gibi somut kavramlarda rahatça konuşabiliyoruz. Fakat öğrenmenin bilişötesi özelliğini içeren, öğrenmenin kendisi olan kısım dahat çok kaybolan kısım oluyor.'' Yapılan yeni bir araştırmaya göre, daha az başarılı öğrencilerin, insanların daha iyi öğrenmesini sağlayan kavramsal stratejileri anlamakta önemli eksiklikleri olduğu ortaya çıkmış. Paul'a göre bunun sebeplerinden biri, öğrencilerin öğrenme olgusunun nasıl işlediğini bilmemesiymiş. Psikologlara göre öğrendiğimiz şeyler teori, ilim ve önsezinin karışımı. İşte sizin için hazırladığımız faydalı 4 öğrenme taktiği.

Kaynak: http://www.businessinsider.com/strate...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kendinizi hatırlamaya zorlayın.

Öğrenmenin aslında çok güzel bir şey. Ama yeni şeyler öğrenmenin zorluğu işin eğlencesini kaçırıyor. Zor konuları öğrenmek aslında çok ağır bir halteri kaldırmak gibidir. İkisinde de tüm kapasitemizi zorlar ve yapabildiğimizin en iyisini yaparız.  

Yapmanız gereken şey aslında basit. Bir gerçeği hatırlamak için kendinizi zorlayın. Aklınızda tutmanız gereken şeyleri sık sık hatırlatın kendinize, hatta, Dandanakan Savaşı'nın tarihi kaçtı, 38 nerenin plakasıydı gibi alakasız şeyleri bile hatırlayabilirsiniz durduk yere. Not kartları kullanabilirsiniz, bu size cevapları hatırlamanızda yardımcı olacaktır, hatta bunun dijital versiyonu bile mevcut (Flashcards).

2. Hayatın Akıcılığına tutulmayın.

Bir şey okurken, size okuması ve öğrenmesi kolay gelirse tecrübe ettiğiniz şey akıcılıktır. Bu durum sizi sıkıntıya sokabilir. Mesela, hava alanında olduğunuzu düşünün. Hangi kapıdan gireceğinizi arıyorsunuz monitörlere baktıktan sonra buldunuz. Oradan uzaklaştınız, telefonunuza baktınız, saatinize baktınız ve tamamen nereye gideceğinizi unuttunuz.. Hayatın akıcılığına kapıldınız. Bu bilgi kısa süreli olarak aklınızda kalmadı. 

Yapılması gereken şey ise kapı numarasını öğrendikten sonra monitöre arkanızı dönüp kendinize kapı numarası neydi diye sormak ve kendi kendinize cevap vermek. Sonra uzaklaşabilirsiniz, bir daha asla unutmayacaksınız.

3. Her zaman yeni bilgilerinizle, eski bilgileriniz arasında bağ kurun.

Eski öğrendiğiniz şeylerle, yeni öğrendiğimiz şeyleri ilişkilendirebilirseniz hatırlama konusunda hiçbir sıkıntı çekmezsiniz. Geriye dönüşler hayat kurtarır. En can alıcı teknik ise yaşadığınız tecrübe ile ilişkilendirmektir. 

Mesela ısının iletilebildiğini öğrendiniz.. Şimdi bunu kış günü elinizi ısıtmak için kullandığınız bir kupa çayı düşünerek iyice hafızanıza kazıyabilirsiniz.

4. Derinlemesine düşünün.

Harvard İşletme Okulu'ndaki bir çalışmaya göre, çağrı merkezinde çalışan insanlar, kontrol grubundan %22.8 daha iyi bir performansa sahip oluyorlarmış. Tabi gün sonunda işlerini 15 dakika derinlemesine düşünecek zaman ayırırlarsa. Harvard İşletme Okulu profesörü olan Francesca Gino diyor ki:'' Derinlemesine düşünme fırsatı yakalayan insanlar, öz yeterlilik konusunda kendilerini desteklemiş oluyorlar.'' ayrıca '' Bir şeyleri başarma konusunda daha rahat hissediyorlar. Dolayısıyla yaptıkları işe ve ne öğrendiklerine daha çok odaklanıyorlar.'' İyice düşünmek belki az çalışma gibi algılanabilir ama daha başarılı olmanızı sağlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
9
7
2
2
2
2