Görüş Bildir
Haberler
Norveç'te İnsanlar Oruçlarını Farklı Saatlerde Açmaya Başladı

Norveç'te İnsanlar Oruçlarını Farklı Saatlerde Açmaya Başladı

Hande öçalan
25.06.2015 - 18:23 Son Güncelleme: 26.06.2015 - 16:53

Norveç'te oruç süresi 20 saati aşıyor. Bazı bölgelerinde güneşin hiç batmadığı Norveç'te oruç saatlerinin uzun olması, farklı uygulamaları beraberinde getirdi. Bu ülkede yaşayan Müslümanlar, farklı saatlerde sahur ve iftar yapmaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Norveç'teki İslami derneklerin çatı örgütü olan Norveç İslam Konseyi'nin kararıyla, ülke oruç saatleri açısından ikiye bölünmüş durumda. Kuzey ve orta kesimlerde, Mekke'deki oruç tutma süresi, yerel saatlere uyarlanıyor. Yani kuzeyde yaşayanlar oruçlarını Mekke'deki insanlarla aynı saatte açmıyor ama oradakilerle aynı süre oruç tutuyor. Daha güneyde ise güneşin doğuş ve batışına göre oruç tutuluyor. Bazı Müslümanlar, oruç için geldikleri ülkelerin saatlerini esas alıyor.

Örneğin başkent Oslo'da oruç bugün 03:09'da başladı. Oslo için iftar vakti 23:46. Toplam oruç süresi 20 saat 37 dakika. Ancak bu süreyi uzun bulan kimi Müslümanlar Mekke saatine göre ya da geldikleri ülkelerin saatlerine göre oruç tutuyor. Yani Oslo'da aynı saatte sahura kalkan biri, iftarı komşusundan daha önce yapabiliyor.

"Bazı imamlar, çok hızlı namaz kıldırmak zorunda kalıyor."

"Bazı imamlar, çok hızlı namaz kıldırmak zorunda kalıyor."

İslam Konseyi'nin bir araştırma grubunda yer alan Bosnalı imam Dr. Faruk Terziç, BBC'nin sorularını yanıtlarken Konsey'de bu konuda farklı görüşler bulunduğunu, kimilerinin yerel, kimilerinin de Mekke saatinin temel alınmasını savunduğunu söylüyor. Bosnalı imam Dr. Faruk Terziç, Ramazan'da sadece dört kilo verdiğini söylüyor. 'Bazı imamlar, çok çok hızlı namaz kıldırmak zorunda kalıyor. Sonra İslam, iftarla sahur arasında eşinize yaklaşmanıza izin veriyor. Sonra da daha yediklerinizi yakamadan sahur geliyor.' diye görüş belirtiyor.

Terziç, Oslo'da yerel saate göre oruç tutuyor ama Mekke saatini istiyor. Ancak Terziç oruç saatlerinin uzun olmasından ziyade, iftarla sahur arasındaki sürenin, yani gecenin kısa olmasına dikkat çekiyor: 'Bu süre içinde yapılacak çok şey var. İftar, akşam namazı, teravih. Teravih en uzun namaz. Bazı imamlar, çok çok hızlı namaz kıldırmak zorunda kalıyor. Sonra İslam, iftarla sahur arasında eşinize yaklaşmanıza izin veriyor. Sonra da daha yediklerinizi yakamadan sahur geliyor. Özellikle kuzeyde tüm bunları yapmak için 15-20 dakikanız var' diyor.

Norveç'te bir arada namaz kılan kadın ve erkekler Terziç, saatlerin uzun olmasının insanları oruçtan uzaklaştırıp uzaklaştırmadığı sorusunu şöyle yanıtlıyor: 'Genç ve sağlıklı olanlar için zorluk yok. Diğerleri de kendine uygun bir takvim buluyor.'

Norveç'te 200 bin kadar Müslüman'ın yaşadığı tahmin ediliyor.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0