Görüş Bildir
Haberler
MasterChef Çeyrek Finalde Kullanılan Sıvı Nitrojen Nedir? Mutfakta Sıvı Nitrojen Ne İşe Yarar?

MasterChef Çeyrek Finalde Kullanılan Sıvı Nitrojen Nedir? Mutfakta Sıvı Nitrojen Ne İşe Yarar?

GNS
11.01.2022 - 23:02

MasterChef'te finale günler kala yarışmacılar farklı yemek servisleriyle sınırlarını zorluyor. Dün akşam Sergen'in elenmesi ile MasterChef çeyrek finalin son üç yarışmacısı belli oldu. Hasan, Eren ve Tahsin yarı finale kalmak için kıyasıya rekabet ediyor. MasterChef ekranlarında bu akşam sıvı nitrojen kullanılması izleyicilerin gözünden kaçmazken, nitrojen hakkındaki detaylar araştırılmaya başlandı. Peki sıvı nitrojen nedir? Sıvı nitrojen mutfakta ne işe yarar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

TV8'in sevilen yarışması MasterChef adım adıma finale yaklaşırken yemeklerin lezzetinin yanı sıra sunum ve görselleri de büyük önem arz ediyor. Bu akşam finale kalabilmek adına kıyasıya rekabet eden Eren, Hasan ve Tahsin yarışma esnasında sıvı nitrojen kullandı. İzleyicilerin dikkatini çeken sıvı nitrojen 'mutfakta nitrojen ne işe yarar?' sorularını beraberinde getirdi. İşte detaylar...

Nitrojen Nedir?

Nitrojen Nedir?

Sıvı nitrojen yani diğer adıyla Azot periyodik cetvelde N simgesini alan bir elementtir. Renksiz, kokusuz ve atıl bir gaz olma özelliği taşır. Azot dünya atmosferi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Ortalama olarak havanın %78 kadarını Azot oluşturur. Ayrıca tüm canlıların dokularında Azot bulunmaktadır.

Sıvı Nitrojen Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar? Mutfakta Sıvı Nitrojen

Sıvı Nitrojen Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar? Mutfakta Sıvı Nitrojen

Genellikle uzun yolculuklarda besinlerin dondurulması amacıyla sıvı nitrojen tercih edilmektedir. Böylelikle ani şekilde donmuş olan besinler uzun yol boyunca bozulmadan taşınabilir. Tıp alanında ani donma ile vücut organlarının korunması ve ihtiyacı olan hastalara ulaştırılması için sıvı nitrojen tercih edilmektedir. Canlı dokuların, sperm ve yumurtanın ve diğer tüm organların taşınması için ilk tercih her zaman sıvı nitrojen olmuştur. Bilim de sıvı nitrojenden yararlanan bir daldır. Bunun sebebi yapılacak deneylerde sıfırın altında bir derece gerekiyorsa sıvı nitrojenin oldukça kolay bir şekilde bu düşük dereceyi sağlayabiliyor olmasıdır.

Bilgisayar alanında da sıvı nitrojen önemli rol oynamaktadır. Özellikle yüksek özellikli ve araştırmalar için kullanılan bilgisayarların CPU soğutmaları sıvı nitrojen ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Böylelikle çok fazla işlem yapan ve ısınmaya başlayan CPU her zaman soğuk kalabiliyor bilgisayarda herhangi bir performans düşüklüğü gerçekleşmiyordur.

Nitrojen Tehlikeli mi?

Nitrojen Tehlikeli mi?

Sıvı nitrojen ile temas eden şeyler çok kısa bir süre içerisinde sıfırın altında derecelere ulaşmaktadır. Özellikle sulama kanallarıyla toprağa karışan ya da akarsuyla birleşen sıvı nitrojen büyük bir kirlenmeye sebebiyet verebilir. Aşırı derecede sıvı nitrojen barındıran sular zehirli su olma niteliği taşırlar kesinlikle tüketilmemesi ve kullanılmaması uzman doktorlar tarafından önerilmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın