Görüş Bildir
Haberler
Mars Toprağında Bitki Yetiştirme Çalışmaları Devam Ediyor

Mars Toprağında Bitki Yetiştirme Çalışmaları Devam Ediyor

Ulaş
16.03.2016 - 19:34 Son Güncelleme: 17.03.2016 - 09:17

Mars üzerine yapılan araştırmalarda, özellikle orada koloniler kurma amacı güdülüyorsa, cevaplanmaya çalışılan oldukça önemli bir soru var: Orada kurulacak düzenin kendi kendini idare edebilmesi mümkün olabilir mi? Mars üzerinde kurulacak düzenin kendi kendini idare edebilmesinin bir yolu, orada bitki yetiştirmek olacak. Henüz Mars üzerinde koloniler kurulup kurulmayacağı tam olarak netlik kazanmasa da, bu konu üzerine yapılan ve 2014 yılında yayımlanan bir araştırmada Mars toprağında bitki yetiştirmenin mümkün olabileceği belirtilmişti. Şimdi ise, yeni bir araştırmada, yetiştirilen bitkilerin çeşidinin ve verimliliğin artırıldığı duyuruldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim insanları yaptıkları bu çalışmada aslında ikinci defa taklit edilmiş Mars toprağında ürün yetiştirmeyi başardılar. Fakat bu sefer, ürün büyümesini artırmak ya da toprağı beslemek için Mars toprağını çim ile karıştırdılar.

Mars toprağının kimyasının taklit edilmesi için bilim insanları NASA tarafından sağlanan ve Hawaii volkanlarından çıkarılan toprağı kullandılar. Bu toprağın bileşenlerinin Mars toprağı ile benzer özellikler taşıdığı belirtiliyor. Araştırmacılara göre bu toprak üzerinde 10 çeşit bitki yetiştirilebiliyor; domates, çavdar, turp, bezelye, pırasa, ıspanak, roka, tere, kinoa ve Frenk soğanı.

Yetiştirilen ürünler tüketilmek için henüz sağlıklı değiller

Yetiştirilen ürünler tüketilmek için henüz sağlıklı değiller

Araştırmacılardan Dr. Wieger Wamelink’in belirttiğine göre; eğer Mars toprağı düzgün bir şekilde hazırlanır ve sulanırsa gerçekten büyük bir potansiyeli içerisinde barındırıyor. Aynı zamanda bilim insanları Arizona çöl toprağından yapılan taklit Ay kumu üzerinde de aynı teknikle çalışmalar yürüttüler. Fakat taklit Ay toprağında, Mars toprağında elde edilen başarının yaklaşık yarısı kadar başarı elde edildi. Taklit Ay ve Mars kumları üzerinde yapılan bu iki çalışma da henüz yayımlanmadı.

Mars toprağında yetiştirilen ürünler, henüz tüketmek için pek de sağlıklı değiller. Çünkü Mars toprağı içerisinde ciddi miktarlarda, kurşun ve arsenik gibi, ağır metaller bulunuyor. Bu toprakta yetişen bitkiler de bu ağır metalleri bünyesinde barındırabileceğinden, insan sağlığı üzerinde ciddi tehlikelere yol açabilirler. Fakat araştırmacılar Nisan 2016’da yeni bir deney gerçekleştirmeyi planlıyorlar. Bilim insanlarının bu üçüncü deneyi yapmalarındaki amaç ise, üretilen gıdaları tüketilebilir hale getirmek.

Geçtiğimiz sene de, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotlar başarılı bir şekilde mikro düzeydeki yer çekiminde bitki yetiştirmenin mümkün olduğunu göstermişlerdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
82
23
13
5
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Earthless

ağlayacağım ya adamlar nelerle uğraşıyor :'(

luabuci

tuhaf dimi biz neresindeyiz millet neyle uraşıyo

kartacali

2300 müslüman soruları: Marsta kıble ne tarafda olacak, marsta oruç kaç saat vs vs

TC Ulaş Bozkurt

marsdaki suyla abdest almak günahmıdır hocam ?

cnsfrd

el oğlu neyle uğraşıyo biz neyle. yazık len bize..bildiğin Mars'a yerleşecekler bi biz kalıcaz

Musty Bal

zaten herşey ondan dolayı deil mi kardeş..