Görüş Bildir
Haberler
Market Kayıpları Derinleşirken Bitcoin 22.000 Dolar Seviyelerine Geriledi! Peki Düşüşün Nedenleri Ne?

etiket Market Kayıpları Derinleşirken Bitcoin 22.000 Dolar Seviyelerine Geriledi! Peki Düşüşün Nedenleri Ne?

Merlot Vinho
14.06.2022 - 10:37

Kripto markette hafta sonuyla birlikte felakete doğru ilerleyen kayıplar yaşanmaya başladı. Lider kripto para birimi Bitcoin'deki düşüşler derinleşirken genel anlamda markette satış sinyalleri ağır bastı ve pek çok para biriminde ciddi fiyat gerilemeleri gözlendi. Peki market neden bir anda bu kadar geriledi?

Detaylar içeriğimizde!

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

BTC hızlı bir düşüşle %20'den fazla kayıp yaşadı.

BTC hızlı bir düşüşle %20'den fazla kayıp yaşadı.

BTC fiyatı sadece 2 gün içinde %20'den fazla düşüş yaşadı ve marketten yüksek miktarda para çıkışı oldu. Hafta başı fiyatı 24.000 dolar altına inen Bitcoin piyasayı da beraberinde sürükledi ve marketin kan ağlamasına neden oldu. Market tasfiyeleri devam ederken bu düşüşü tetikleyen faktörler de tartışılmaya başlandı.

Bitcoin'de yaşanan düşüşleri açıklanan enflasyon verilerinin başlattığı düşünülüyor.

Bitcoin'de yaşanan düşüşleri açıklanan enflasyon verilerinin başlattığı düşünülüyor.

Yaşanan bu düşüşleri Cuma günü yayınlanan ABD enflasyon raporu tetiklendi. Global olarak artan enflasyon verileri ve FED'in buna karşılık olarak beklenenden yüksek oranda faiz yapma ihtimali, kripto marketten para çıkışı olmasıyla sonuçlandı. BTC fiyatı 24.000 dolar altına gerileyerek Aralık 2020'den beri gördüğü en düşük seviyenin altına inmiş oldu. Sonrasında markette kırmızı alarm çanları çalmaya başladı ve pek çok altcoinde derin düşüşler başladı.

FED faiz kararı bu haftanın odak konusu!

FED faiz kararı bu haftanın odak konusu!

Bu haftanın önemli olayları arasında FED'in 14 Haziran'da başlatacağı 2 günlük bir toplantı var. Yani, açıklanan yüksek enflasyon verilerinin ışığında merkez bankasının kararlaştıracağı faiz oranı yatırımcıların odağında olacak. Gelen verilere göre faiz oranlarının 75 baz puanlık bir artışla pandemi öncesi seviyeye yaklaşacağı öngörülüyor. Mayıs ayında %8,6'ya çıkan enflasyon Aralık 1981'den beri yaşanan en hızlı artış olduğu için pek çok kişi bu oranın yakın zamanda düşeceğini düşünmüyor. BTC yatırımcıları ise artan enflasyon karşısında FED'in alacağı yüksek faiz kararından korkuyor ve bu korku fiyatlara olumsuz şekilde yansıyor.

DeFi piyasalarda yaşanan kayıplar düşüşlerde rol oynuyor.

DeFi piyasalarda yaşanan kayıplar düşüşlerde rol oynuyor.

Bunun yanı sıra DeFi piyasalarda bu hafta büyük kayıplar yaşandı ve bu kayıplar da marketi kötü şekilde etkiledi. Popüler DeFi şirketi Celcius yaşadığı likidite sıkışıklığı problemi sonrası para çekme işlemlerini dondurdu ve kullanıcılarına zor anlar yaşattı. Öte yandan stake platformu Lido Staked stETH sabitlemesi nedeniyle Ethereum'da panik satışlara neden oldu ve ikinci en büyük para biriminde yüksek oranlı kayıplar başlattı. Bütün bunlar sonucunda ETH kayıpları BTC'yi geride bırakarak %30'ların üzerine çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bitcoin uzun süredir oldukça dar bir aralıkta işlem görüyordu.

Bitcoin uzun süredir oldukça dar bir aralıkta işlem görüyordu.

Uzmanlara göre, geçtiğimiz aylarda yaşanan düşüşler sonrası, kripto para piyasasının Mayıs ayında kayıpları telafi etmek için yukarı yönlü ivme kazanma isteği de düşüşlerdeki faktörlerden. Haftalardır oldukça dar bir aralıkta hareket eden Bitcoin bu süreçten pek iyi etkilenmedi ve süre boyunca Ukrayna'da savaşın devam etmesi, enflasyonun yükselmesi, hisse seneti fiyatlarında düşüşler yaşanması gibi pek çok faktör aynı anda etkili oldu. Bütün bunlar da FED'in daha sıkı bir para politikası kararı vereceğine dair endişeleri artırdı.

Bitcoin için 40.000 dolar hala önemli bir eşik seviyesi.

Bitcoin için 40.000 dolar hala önemli bir eşik seviyesi.

Son zamanlarda kripto para piyasası ile borsalar arasındaki korelasyonun artması ve diğer makroekonomik faktörler piyasadaki düşüşlerin nedenlerinden gibi görünüyor. Uzmanlara göre bütün bunlar BTC ve ETH de dahil olmak üzere bütün piyasayı yakından ilgilendiriyor. Genel kanı ise BTC'de 40.000 dolar direncinin yukarı kırıldığı görülmedikçe piyasanın tam anlamıyla güven içinde olduğundan bahsedilemeyeceği ve düşüşlerin süreceği yönünde.

Siz bu konuda neler düşüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yoruma gelen

Neyse en azından kripto uzmanı, yatırımcı! Arkadaşların sesi kesildi. Uzun süredir coin muhabbeti dinlemiyoruz. 😅