Görüş Bildir
Haberler
Kelt Mitolojisinde Bulunan En Tuhaf ve Büyüleyici 15 Yaratık

Kelt Mitolojisinde Bulunan En Tuhaf ve Büyüleyici 15 Yaratık

Aden
21.04.2023 - 09:07

Şekil değiştiriciler, nehir ruhları, başsız at adamlar ve sinsi periler, kelt geleneğinin tuhaf ve büyüleyici yaratıklarından sadece birkaçı. Bu yaratıklar binlerce yıldır insanların hayatlarında yer aldı ve birçok insanı büyülemeye ve korkutmaya hala devam ediyor.

Kaynak: https://www.theirishroadtrip.com/iris...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ölüm Perisi Banshee

1. Ölüm Perisi Banshee

Ölüm Perisi, İrlanda kültüründe uzun beyaz saçlı ve solgun tenli yaşlı bir kadın olarak tasvir edilir. Birisi ölüm döşeğindeyken, Ölüm Perisi olarak tanınan kadın bir hayaletin ağladığı veya çığlık attığına inanılır. Bazı insanlar bir Ölüm perisiyle karşılaşmanın ölümü müjdelediğine inanır.

2. Kelpie

2. Kelpie

Kelpie olarak bilinen bir su ruhu genelde bir at şekline bürünür. İskoç geleneğine göre, Kelpie insanları, özellikle de gençleri suda boğuldukları yere çekmekle ünlüdür.

3. Selkie

3. Selkie
www.deviantart.com

Selkie, fok balığını andıran bir canavardır. Ayrıca insan şeklini almak için derisini değiştirebilir. Selkie genellikle İskoç ve irlanda geleneğinde erkeklerin çekici bulduğu, etkileyici bir kadın olarak tasvir edilir. Efsaneye göre, bir Selkie'nin derisini çalmayı başarabilen bir adam Selkie’yi kendisine mahkum eder.

4. Nuckelavee

4. Nuckelavee
www.deviantart.com

Nuckelavee, İskoç kültüründe genelde at vücutlu bir insan benzeri bir canavar olarak tasvir edilir. Zehirli bir gaz çıkardığı, mahsullere zarar verdiği, kuraklığa yol açtığı ve hastalık yaydığı iddia ediliyor. Böylesine korkutucu olan Nuckelavee’nin Orkney Adaları'nda yaşadığına inanılıyor.

5. Cu Sith

5. Cu Sith
www.deviantart.com

Cu Sith olarak bilinen bu devasa hayalet İskoç Yaylaları üzerinde korku yayıyor.

Cu Sith, İskoç geleneğinde genelde yaklaşmakta olan ölümün bir işareti olarak tasvir edilir. Efsaneye göre, eğer Cu Sith'in sesi üç kez duyulursa, ailenizden biri ölecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Pooka

6. Pooka
www.deviantart.com

Pooka olarak bilinen kurnaz bir şekil değiştirici genellikle siyah bir atın görünümüne girer. İrlanda geleneğine göre, Pooka, gezginlerin yoluna çıkıp hasara yol açmasıyla ünlüdür. En çok çiftliklerin hasat mevsiminde ortaya çıktığına inanılıyor.

7. Fir Darrig

7. Fir Darrig
www.deviantart.com

Fir Darrig, İrlanda kültüründe genelde kırmızı giysiler ve sivri bir şapka giyen sakallı bir adam olarak tasvir edilir. Kargaşaya neden olması, insanlara eşek şakaları yapması ve yiyecek çalmasıyla ünlüdür. Bu yaramaz perinin İrlanda'nın bataklıklarında ve ormanlarında yaşadığına inanılıyor.

8. Bean Nighe

8. Bean Nighe
www.deviantart.com

İskoçya ve İrlanda'da, Bean Nighe olarak bilinen bir kadın ruhunun akarsuların ve su olan yerlerin yanında ortaya çıktığı biliniyor. Bean Nighe, İskoç kültüründe, yakın zamanda ölecek olanların giysilerini yıkayan bir çamaşırcı olarak tasvir edilir.

Bean Nighe, Ölüm melekleri Banshee'ler gibi ölümün sembolü olarak kabul edilir.

9. Each-uisge

9. Each-uisge
www.deviantart.com

Bir su atı olan Each-uisge’nin İskoçya'nın göllerinde ve nehirlerinde yaşadığına inanılıyor. İskoç geleneğine göre, Each-uisge adlı bu su atı, İnsanları özellikle de genç kadınları suya çekmek ve onları, boğmasıyla ünlüdür.

Bazı hikayelerde ise insanlara yardım eden ruhlar olarak görülüyorlar.

10. Dullahan

10. Dullahan
www.deviantart.com

Dullahan olarak bilinen başsız bir süvarinin İrlanda kırsalında yaşadığına inanılıyor. Dullahan, İrlanda efsanesinde genelde kopmuş kafasını elinde sallarken siyah ata binen başsız bir adam olarak tasvir edilir. Efsaneye göre, eğer Dullahan atı ile dört nala koşmayı bırakırsa, yakında biri ölecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Leprechaun cüce cin

11. Leprechaun cüce cin

İnanışa göre cüce cinler insanlara iyi şans getirebilir ama aynı zamanda yaramaz da olabilirler. Eğer bir cüce cin görürseniz dilek tutmayı unutmayın, çünkü 3 dileğinizi gerçekleştirmeden yanınızdan gidemezler.

12. Oilliphéist

12. Oilliphéist
www.deviantart.com

Oilliphéist ejderha görünümünde bir yaratıktı. İrlanda'daki birçok göl ve nehrin karanlık, bulanık sularında yaşardı ve birçok İrlandalı savaşçı bu Kelt yaratığıyla savaştı.

13. Fomorianlar

13. Fomorianlar
www.deviantart.com

Fomorianlar tam olarak tehlikeli değillerdi. Asıl korkunç kısmı görünüşleri idi. Doğaüstü devlerden oluşan bir ırk olan Fomorianlar, genellikle denizden / yeraltı dünyasından gelen iğrenç görünümlü canavarlar olarak tanımlanıyordu.

14. Slaugh

14. Slaugh
www.deviantart.com

Bu kelt canavarları, ne cehennemde ne de cennette hoş karşılanmadıkları söylenen huzursuz ruhlardı, bu yüzden yeryüzünde dolaşmaya bırakılmışlardı.

Efsaneye göre, Slaugh’lar kaderlerine kızgınlardı ve yollarının kesiştikleri kişinin ruhunu çalarlardı.

15. Ellén Trechend

15. Ellén Trechend
www.deviantart.com

Birçok İrlandalı mitolojik yaratık gibi, Ellén Trechend'in biçimi de hikayeye bağlı olarak değişiyor. Bazı hikayeler yaratığı akbaba şeklinde temsil ederken, diğerleri onu ateş püskürten üç başlı bir ejderha olarak tanımlıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın