Görüş Bildir
Haberler
Japon Balığı Hakkında Her Şey: Türleri, Beslenmeleri ve Diğer Tüm Detaylarıyla Japon Balıkları

Japon Balığı Hakkında Her Şey: Türleri, Beslenmeleri ve Diğer Tüm Detaylarıyla Japon Balıkları

Özge Tepe
25.03.2023 - 21:17

Gerek görünüşüyle gerekse de özellikleriyle oldukça sevimli bir hayvan olan Japon balıkları, 'goldfish' olarak da bilinir. Yaklaşık ömrü 5 yıl olan bu hayvanlar oldukça hassaslardır. Çoğu türü soğuk suda yaşayabilir. Dolayısıyla akvaryumlarında genelde ısıtıcıya gerek yoktur. İyi bakıldıklarında 5 yıldan daha uzun süre de yaşayabilen Japon balığı, en eski balık türlerinden biridir.

Bu içeriğimizde Japon balıkları hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Japon Balığı Nedir?

Japon Balığı Nedir?

Japon balığı, sazangiller familyasına ait bir balık türüdür. Doğu Asya'ya özgü olsa da her yere yayılmış durumdadır. Japon balığı, sazana benzer ancak akrabasından ağız bıyığı olmamasıyla farklıdır. Japon balıkları, Sung hanedanı (960-1279) kadar erken bir tarihte Çinliler tarafından evcilleştirildi. Yani, tarihleri çok eskiye dayanıyor.

Japon balığı doğal olarak yeşilimsi kahverengi veya gridir. Bununla birlikte, tür değişkendir ve çok sayıda anormallik meydana gelir. Sapkın bir balık siyah, benekli, altın rengi, beyaz veya gümüşle beyaz olabilir; üç loblu bir kuyruk yüzgecine veya çıkıntılı gözlere sahip olabilir; veya normalde uzun sırt yüzgeci olmayabilir. Yüzyıllar boyunca bu tür anormal örneklerin seçilip üretilmesiyle 125'ten fazla akvaryum balığı türü üretilmiştir.

Japon Balıkları Hakkında Eğlenceli Bilgiler

Japon Balıkları Hakkında Eğlenceli Bilgiler
  • Japon balıklarının yüzleri ezberlediği bilinmektedir.

  • 18. yüzyılda Avrupa aristokrasisinin üyeleri, süs balıklarını havuzlarından çıkarıp özel günler için dekoratif kaselere yerleştirirdi.

  • Japon balıklarının göz kapakları yoktur, yani gözleri açık uyurlar ve göz kırpmazlar.

  • Bir Japon Balığı sürüsü, diğer balıklar için oldukça sorun verici olabilir.

Japon Balığı Nasıl Beslenir?

Japon Balığı Nasıl Beslenir?

Japon balığı omnivordur, bitkiler ve küçük hayvanlarla beslenir. Aynı zamanda sivrisinek larvaları, tahıl ve diğer yiyecekleri de yiyebilir. Akvaryumda bakılan Japon balıkları için onlara özel üretilmiş yemler verilir.

Çok sık, düzensiz ve kalitesiz beslenme nedeniyle Japon balıkları kabızlık yaşayabilir. Bu nedenle beslenme şekillerine dikkat etmek ve haftada bir kez haşlanmış ıspanak ve haşlanmış, kabuğu çıkarılmış bezelye vermek iyi gelebilir.

Japon Balığı Nasıl Bakılır?

Japon Balığı Nasıl Bakılır?

İyi bakıldıklarında çok uzun yaşayan Japon balıklarının her biri için akvaryumlarda en az 10 litre su hacmi gerekir. Akvaryum kumlarının ince taneli olması da önemlidir. 

Bir akvaryum filtresi kullanmak ve filtreyi devamlı çalıştırmak gereklidir. Sirkülasyonun balıkları yormaması da önemlidir. Gerekli şartlar sağlandığında Japon balıkları 5 yıldan çok daha uzun bir süre yaşayabilmektedir.

Japon Balığı Türleri

Japon Balığı Türleri

Dünyanın dört bir yanında yüzlerce Japon Balığı çeşidi bulabilirken, evcil hayvan dükkanlarında bulabileceğiniz daha popüler olanlardan bazıları şunlardır:

  • Black Moor: Diğer süslü japon balığı türlerinin aksine, bu cins son derece dayanıklıdır ve yeni balık yetiştiricileri için iyi evcil hayvanlar olabilir.

  • Bubble Eye: En kırılgan japon balığı türlerinden biri ve muhtemelen en yavaş yüzenlerdendir.

  • Celestial: Gözleri yukarıya kilitlendiği için 'yıldız gözlemcileri' lakaplıdır.

  • Comet: Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilen Comet Japon balığı, diğer birçok Japon balığı türünden daha eğlenceli ve aktiftir.

  • Fantail: En dayanıklı süslü çeşitlerden biri olan Fantail japon balığı, ayrık kuyruk yüzgeciyle tanınır.

  • Lion Head: Sırt yüzgeci yoktur ve yavaş yüzerler.

  • Oranda: Lionhead'ler gibi, Oranda'ların da 'wen' adı verilen benzersiz bir kafa büyümesi vardır.

  • Ryukin: Bu balıklar dayanıklıdır ve yeni başlayanlar için iyi bir seçimdir. Ryukinler, başlarının arkasındaki büyük kamburla tanınırlar.

  • Shubunkin: Patiska desenleriyle tanınan Shubunkinler çok dayanıklıdır ve yeni balık sahipleri için iyi bir ilk evcil hayvandır.

  • Teleskop: Çıkıntılı gözleri için uygun bir şekilde adlandırılmıştır. Keskin süslemeleri vardır.

  • Veiltail: Muhteşem, narin ve oldukça nadir bir türdür.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın