Görüş Bildir
Haberler
İyi Bir Diksiyona Sahip Olmak İçin Neler Yapabilirsiniz? İşte Diksiyonunuzu İyileştirmek İçin 8 Tüyo

İyi Bir Diksiyona Sahip Olmak İçin Neler Yapabilirsiniz? İşte Diksiyonunuzu İyileştirmek İçin 8 Tüyo

Gossip Dio
11.09.2022 - 17:32

İletişimde kendini ifade edebilmek en önemli şeylerden biridir. Düzgün bir konuşma tarzıyla kendinizi iyi ifade etmekle birlikte, saygınlık da kazanacaksınızdır. Bunun çözümü ise iyi bir diksiyondan geçiyor. İşte diksiyonunuzu geliştirecek 8 tüyo.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Doğru diyafram kullanımı

İyi bir diksiyona sahip olmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken nefesinizi doğru kullanmak olacaktır. Akıcı ve doğru vurgulara sahip bir konuşmanın temelinde doğru diyafram kullanımı vardır.

Doğru bir şekilde nefes almak için yapmanız gereken ilk şey nefesi burundan alıp, ağızdan vermektir. Tekrarladığınız her nefes egzersizinde nefesinizi daha çok içinizde tutmalısınız. Karnınızın şiştiğini hissetmeli ve diyaframınızın aktif olduğundan emin olmalısınız. Böylece konuşurken yorulmamış olacak ve kelimelerinizi akıcı bir şekilde söylemiş olacaksınız.

2. Kalem çalışması

2. Kalem çalışması

Tek yapmanız gereken bir kalemi ağzınızda tutmak ve karşınıza çıkan her kelimeyi, cümleyi kalem ağzınızdayken telaffuz etmeye çalışmak. Bu alıştırma ile dudak kaslarınız kuvvetlenecek, söylenmesi gereken kelimeleri daha net söyleyecek ve ağız tembelliğiniz yok olacaktır.

3. Tekerleme okumak

3. Tekerleme okumak

İlkokuldan beri bize okuması zor ama keyifli gelen tekerlemeler aslında diksiyonumuzun iyileşmesi için öğretilen tekniklerden biri. Bir tekerlemeyi hızlı ve tüm kelimeler doğru gelecek şekilde telaffuz ettiğiniz zaman, diksiyonunuz da iyileşmiş olacaktır.

4. Yüksek sesle kitap okumak

4. Yüksek sesle kitap okumak

Herhangi bir metni veya kitabı sesli okuyarak yanlış telaffuz ettiğiniz kelimeleri fark edebilir, vurgu ve tonlamalarınızı iyileştirebilirsiniz.

5. Harf çalışması

5. Harf çalışması

Tekerlemelerin yanı sıra kelimelerin akıcı bir şekilde telaffuz edilebilmesi için harflerin de seslendirmesinin doğru olması lazım. Bunun için her harfe ayrı olarak düzenlenmiş harf çalışmasından yararlanabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çene ve dil egzersizleri

6. Çene ve dil egzersizleri

İyi bir diksiyon için çene kaslarımızın ve dil kıvraklığımızın gelişmesi gerekmektedir. Bunun için çeşitli egzersizler ile kaslarınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Bu sayede zorlanmadan kelimeler telaffuz edilebilecektir.

7. Türkçe kelimelerin bilgisine hakim olmak

7. Türkçe kelimelerin bilgisine hakim olmak

Ne kadar çok kelime bilgisi o kadar çok kendini iyi ifade edebilme. İyi bir diksiyon için çeşitli tekniklerle birlikte, geniş bir dil bilgisine de sahip olmak gerekecektir. Kendinizi akıcı bir şekilde ifade edebilmek için Türkçe sözlükte yer alan kelimelerin çoğunun bilgisine ihtiyacınız olacaktır.

8. İyi bir dinleyici olmalısınız

8. İyi bir dinleyici olmalısınız

Herkesin birbirinden öğreneceği şeyler vardır. Diksiyon için de bu geçerlidir. İyi diksiyona sahip bir kişiyi dinledikçe, kendinizde olan yanlış telaffuzları fark edebilir ve bunları iyileştirebilirsiniz.

Tüm bunları yaptığınız zaman artık sizin de bir spiker gücünde diksiyonunuz olacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın