Görüş Bildir
Haberler
İsyan Dalgasına Ünlülerden Destek: Amerikan Polisi Siyahileri Öldürmeye Devam Ediyor

etiket İsyan Dalgasına Ünlülerden Destek: Amerikan Polisi Siyahileri Öldürmeye Devam Ediyor

#BlackLivesMatter hareketi dahilinde eylemler ve protestolar 2015 yılından beri devam ediyor. Amerika'nın siyahi vatandaşlarına uyguladığı ayrımın ve gösterdiği şiddetin tarihi elbette ki en az Amerika'nın kendisi kadar eski... Amerikan polisi silahsız, sivil siyahi vatandaşları marketten ekmek çalmak gibi ufak suçlar sebebiyle dahi vuruyor. 

Geçtiğimiz hafta içerisinde Philando Castile isimli 32 yaşındaki silahsız vatandaşın, kız arkadaşının arabasında -hem de arabada bir bebek varken, ehliyetini almak için eğildiği sırada polis tarafından vurularak hayatını kaybetmesi yine ülke genelinde büyük öfkeye sebep oldu.

Bu sefer ünlüler de seslerini çıkardılar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ünlüler, ölen 23 kişi adına, hangi sebeplerle vurulduklarını sade cümlelerle açıkladılar. Bu kısa ve etkileyici video Mic tarafından Facebook hesabından yayınlandı.

1. Alicia Keys: "2015 yılında Sandra Bland, şerit değiştirirken sinyal vermediği için polis tarafından aracı sağa çekildi, vurularak öldürüldü."

2. Beyonce: "Philando Castile, kız arkadaşının arabasında, arkada ise kız arkadaşının bebeği varken vuruldu."

Genç adamı vuran polisin savunması ise 'torpidodan silahını alacak sandım' oldu. Oysa genç adam polisin istediği üzere ehliyetini almak için torpidoya uzanmıştı. Silahsızdı.

Ölümü telefon kamerasına kaydedildi.

Beyonce bu sene yayınladığı Formation videosunda da Black Lives Matter (Siyahi Hayatlar Önemlidir) hareketine destek vermişti.

Küçük bir çocuk 'Stop shooting us' yani 'Bizi vurmayı bırakın' yazan bir duvarın önünde, polislerin karşısında dans ediyordu. Video bu sebeple çok tepki topladı, fakat videonun yayınlanmasından sonra dahi siyahi katliamı devam etti. 2 silahsız kişi daha vuruldu.

3. Chris Rock: "2012 yılında Ramarley Graham, kendi evinin banyosuna doğru koşarken vuruldu."

Ramarley de silahsızdı. Anlaşılan o ki evine gelen polislerden korkmuştu. Zira korkmakta da haksız değildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Pink: "Eric Garner, bir süpermarketin önünde, sigara satarken vuruldu."

Uyuşturucu değil, paket sigara satıyordu. Silahsızdı.

5. Talib Kweli: "2009 yılında 21 yaşındaki Oscar Grant, tutuklandıktan sonra polis tarafından vuruldu."

Tutuklanmış, kelepçelenmiş bir insanın vurulması kasti değil de nedir?!

6. Janella Monae: "2016 yılında 55 yaşındaki Gregory Gunn, bir arkadaşıyla evine doğru yürürken polis tarafından elektro şok tabancasıyla etkisiz hale getirildi, dövüldü ve vuruldu."

7. Chance: "2015 yılında, 25 yaşındaki Freddy Grey gözaltındayken öldürüldü. Otopsi raporuna göre omurga zedelenmesi sebebiyle ölmüştü."

Yani dövülerek öldürüldü.

8. Taraji P. Henson: "2016 yılında, 37 yaşındaki Alton Sterling, cd sattığı için polis tarafından yakalanıp yere yatırıldıktan sonra sırtından vurularak öldürüldü."

Bir işportacının sokak ortasında bu şekilde öldürüldüğünü düşünün. Sırf rengi yüzünden.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Pharrel Williams: "2012 yılında 17 yaşındaki Trayvon Martin marketten eve dönerken polis tarafından vurularak öldürüldü. Sebep olarak bol kapişonlu kazağı gösterildi."

10. Common: "26 yaşındaki Mario Woods, elinde bıçak olduğu için polis tarafından tam 20 kez kurşunlandı."

11. Queen Latifah: "17 yaşındaki Laquan Mcdonald polis tarafından tam 16 kurşunla öldürüldü. Sebebi polise doğru yürümesiydi."

12. Kevin Hart: "43 yaşındaki Samuel Dubose, silahsızdı. Plakasız bir araç kullandığı için polis tarafından durduruldu ve vurularak öldürüldü."

13. Rosario Dawson: "12 yaşındaki Tamir Rica, elindeki oyuncak silah sebebiyle, bir parkta vurularak öldürüldü."

12 yaşında. Oyuncak silah. Park.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Swizz Beatz: "50 yaşındaki Walter Scott silahsızdı. Fren lambasının yanmaması sebebiyle polis tarafından durduruldu. Durduğunda ise vurularak öldürüldü."

15. Lenny Krawitz: "23 yaşındaki Sean Bell, mezuniyet partisinde, düğününden bir gece önce, arabada beklerken vuruldu. Silahsızdı."

Polis tarafından Sean Bell'e yönelik 50 kurşun ateşlendi.

16. Zoe Krawitz: "2014 yılında 23 yaşındaki Akai Gurley kendi apartmanındaki merdiven boşluğu civarında yürürken polis tarafından vurularak öldürüldü."

17. A$ap Rocky: "19 yaşındaki Renisha McBride bir trafik kazası geçirmişti. Kaza dolayısıyla yaralandığı için yardım istemek amaçlı en yakın evin kapısını çaldı. Ev sahibi tarafından vurularak öldürüldü."

Çünkü o bir siyahiydi.

18. Jada Pinkett Smith: "2016 yılında 25 yaşındaki India Beaty sahte bir silah taşıdığı için polis tarafından vurularak öldürüldü."

Amerika'da beyazların da sıkça kullandığı 'sahte silah' yani 'kurusıkı' oldukça yaygın. Kurusıkı taşıdığı için hiçbir beyaz henüz vurulmadı ya da tutuklanmadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. Bono: "2015 yılında Dylan Roof Güney Karolina'da siyahilerin sıkça gittiği bir kiliseye girerek dua etmek için bir araya gelen 9 siyahi vatandaşı öldürdü."

Dylan Roof bir beyazdı ve tutuklanırken değil şiddet görmedi, hatta polis yol üzerinde saldırganın yemek yemesi için bir fast food restoranından alışveriş yaptı.

20. Jennifer Hudson: "22 yaşındaki John Crawford, silah taşımanın serbest olduğu bir bölgede havalı tüfek taşıdığı için polis tarafından vurularak öldürüldü."

21. Van Jones: "22 yaşındaki Reika Boyd, arkadaşlarıyla bir partiden çıkarken, mesai saatleri içerisinde olmayan bir detektif tarafından vuruldu."

O sırada 'gülüyordu.'

22. Tracey Ellis Rose: "23 yaşındaki Amadou Diallo silahsızdı. Sivil polisler 41 el ateş ettiler. 19 kurşun genç adamın bedenine isabet ederek onu öldürdü."

23. Adam Levine: "24 yaşındaki Jamar Clark bir arkadaşının doğum gününe giderken polis tarafından vurularak öldürüldü."

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
926
738
239
69
50
6
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Thomas Anderson

Ali İsmail Korkmaz Eskişehir'de sokak arasında dövülerek beyin kanaması geçiriyor ve hayatını kaybediyor. Ethem Sarısülük Ankara'da polis kurşunu ile öldürü... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

İnsanlar ten rengini,dış görünüşünü,hislerini kendileri seçmezler. Sırf beyaz değil diye katledilmesi saçmalık. Üstelik bunu yapanlar polisler. Böyle bir şey... Devamını Gör

birisi

sikik dünyamızdan herkese günaydın