Görüş Bildir
Haberler
İletişim Başkanlığı 'Pandemi İzolasyon Takip Projesi'nin Nasıl Yürütüleceğini Anlattı

İletişim Başkanlığı 'Pandemi İzolasyon Takip Projesi'nin Nasıl Yürütüleceğini Anlattı

İletişim Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs (Kovid-19) salgınının azaltılması ve hastaların izolasyonu için 'Pandemi İzolasyon Takip Projesi' geliştirdiğini duyurdu. Proje ile pozitif vakaların izolasyon kuralına uyup uymadıkları takip edilecek. Kurala uymayan telefonla uyarılacak, ihlalin devam etmesi halinde devreye polis girecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü bilgilendirme toplantısında koronavirüse yakalanan kişilerin takibi için bir aplikasyon geliştirdiklerini, ayrıntıların İletişim Başkanlığı tarafından yapılacağını söylemişti. Koca'nın işaret ettiği açıklama geldi. 

Koronavirüs testi pozitif olanların ve tanı konulanlarla teması olanların izolasyonun bu dönemde hayati önem taşıdığı belirtilerek, 'Sağlık Bakanlığı, bu kapsamda hastaların takibi ve gerektiğinde uyarılabilmesi için Pandemi İzolasyon Takip Projesini hayata geçirdi. Proje, kanuni yetki çerçevesinde gerekli izinler alınarak Sağlık Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı ve tüm GSM operatörlerinin iş birliğiyle uygulamaya alındı. Proje kapsamında pozitif vakaların hem kendilerinin hem yakınlarının hem de bütün bir toplumun sağlığı için gerekli olan izolasyon kuralına uyup uymadıklarının takip edilmesi planlanıyor' denildi.

"İzolasyona uymayan uyarılacak"

"İzolasyona uymayan uyarılacak"

Pandemi İzolasyon Takip Projesi ile Kovid-19 riski nedeniyle evde izolasyon altında bulunması gereken kişiler evlerini terk ettiği takdirde telefonlarına uyarı mesajı geleceği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

'Ayrıca otomatik çağrı teknolojisi aracılığıyla bu kişilerle anında iletişime geçilecek ve kendilerinden izolasyon altında bulunmaları gereken yere dönmeleri istenecek. Uyarıya riayet etmeyen ve ihlale devam edenlerin durumu ilgili emniyet birimleriyle paylaşılacak, gerekli idari önlem ve yaptırım uygulanması sağlanacak. Yol kontrolü yapan emniyet ekipleri, kişinin bilgilerini sorgulayarak izolasyon ihlali yapıp yapmadığını öğrenebilecek.'

"Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı değil"

"Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı değil"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Pandemi İzolasyon Takip Projesi ile salgının yayılımının büyük oranda azaltılmasının hedeflendiği belirtilerek, dünyanın farklı ülkelerinde uygulanan benzer projelerden sonuç alındığı ifade edildi. Proje kapsamında elde edilen verilerin salgınla mücadele dışında hiçbir amaçla kullanılmayacağı ve salgın riski sona erdiği tarihte imha edileceği kaydedildi. Pandemi İzolasyon Takip Projesi’nin, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa kesinlikle aykırılık teşkil etmediği belirterek, şunlar kaydedildi:

'6698 sayılı Kanunun ‘Özel nitelikli verilerin işlenme şartları’ başlıklı 6. maddesinin üçüncü fıkrasında özel nitelikli kişisel verilerin ilgililerin açık rızası olmaksızın işlenmesini mümkün kılan istisnai amaçlar düzenleniyor. Buna göre, kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından özel nitelikli kişisel verilerin ilgililerin açık rızası aranmaksızın işlenebileceği öngörülüyor. 6698 sayılı Kanun Gerekçesinde, mezkur maddede ifade edilen yetkili kurum ve kuruluşların Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve sağlık tesisleri olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla salgınla mücadele kapsamında hem konum bilgisi gibi kişisel verilerin hem de Kovid-19 testinin pozitif olduğu bilgisi gibi özel nitelikte kişisel verilerin Sağlık Bakanlığı tarafından işlenmesi ve aktarılması 6698 sayılı Kanun hükümlerine aykırılık teşkil etmiyor.'

Altun: "Virüse karşı artık daha güçlüyüz"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından Pandemi İzolasyon Takip Projesi'ni nasıl çalıştığını anlatan bir video paylaştı. Altun, 'Koronavirüsle mücadelemize yeni tedbirler eklemeye devam ediyoruz. En yeni adımımız, Sağlık Bakanlığımız tarafından geliştirilen “Pandemi İzolasyon Takip Projesi.” Bu projeyle birlikte artık virüse karşı daha da güçlüyüz! mesajını paylaştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
10
6
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fruttare

pozitif vaka olduğunu bilmesine rağmen bir kişi dışarı çıkıyorsa bunun nedeni insanlara da hastalığı bulaştırmak istemesidir bu durumda telefonu evde bırakıp... Devamını Gör

Kestane çeri

Ya biz bu sisteme virüs saptananlar değil direk yurtdışından gelenler filan için 4 ay önce geçmiştik ama, size zahmet olmuyor dimi uğraştırdık takip filan el... Devamını Gör