Görüş Bildir
Haberler
İki Yerden Sigortalı Olunabilir mi?

İki Yerden Sigortalı Olunabilir mi?

Elif Ateş
01.04.2022 - 11:10

Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK),  Emekli Sandığı, SSK, Bağ- Kur'un tek bir çatı altında toplanması ile meydana gelmiş bir kurumdur. Bu kuruma bağlı birçok sigorta kolu bulunur. Her sigorta kolu ise farklı isimlendirilmiştir. Her vatandaş sigortalı olarak çalışmak zorundadır. Çalışan kişiler, çalıştıkları alana göre bu sigorta kollarından herhangi birine bağlı olarak çalışmak zorundadır. Sigortalı olarak çalışmanın birçok avantajı bulunur. Özellikle ileri ki yaşlarda çalışamayacak duruma gelindiğinde emeklilik için sigortalı olarak çalışmak şarttır. Eğer sigortasız olarak işçi çalıştırılırsa çeşitli cezalar ile karşılaşılabilirPeki iki yerde sigortalı olarak çalışabilir mi? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çalışanların çeşitli hizmetlerden yararlanabilmesi için işveren tarafından devlet adına sigorta primi ödenir. Çalışanın aylık maaşı üzerinden sigorta primi hesaplanır. Eğer gelir düzeyi artarsa sigorta primi de artar. Bu primler, sigorta kollarına göre farklılık gösterir. Emekliliğin temel koşullarından biri olan sigorta primlerinin yatırılması oldukça önemlidir. Aynı zamanda emeklinin vefatının halinde şartları sağlayan yakınlarına da dul ve yetim aylıkları da bırakılabilir. Sigortalı olarak çalışan kişilere sağlık hizmeti de SGK tarafından karşılanır. Ancak maddi zorluklardan ötürü kişiler, birkaç yerde çalışmak isteyebilir. İki iş yerinde de sigortalı olarak çalışmak ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

İki Yerden Sigortalı Olunabilir mi?

İki Yerden Sigortalı Olunabilir mi?

Kişiler geçim derdi nedeniyle birden fazla iş yerinde çalışmak isteyebilirler. Bu nedenle birden fazla işyerinde çalışarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışılır. Vatandaşlar, iki yerde çalışabilir. Bu duruma engel olacak herhangi bir yasa bulunmamaktadır. Ancak her iki işin toplam çalışma süresi, yasal olarak belirlenen haftalık 45 saati aşmaması gerekir. Eğer aşarsa kişinin sağlığı tehlikeye girer. 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre kısa ya da uzun vadeli sigorta kapsamındaki kişilerin sigortalı ve genel sağlık sigortası olması zorunludur. Sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak veya başkasına devretmek için sözleşmelerde konulan hükümler geçersizdir. Aynı anda iki farklı yerden sigortalı olabilmek için istenen bazı şartların sağlanması gerekir. Kişi kaç tane işyerinde çalışıyorsa o işyerlerinde sigortalı olmak zorundadır. 

Kişinin ilk işinde yaptığı iş sözleşmesinde başka bir işte çalışma yasağı yoktur ifadesinin bulunması gerekir. Her iki iş yerinde sigortalı olarak çalışmak ve her iki yerden de sigorta priminin yatması Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sakıncalı olarak görülmez. Ancak işveren, çalışanının her iki yerde de çalışmasına izin vermesi gerekir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın