Görüş Bildir
Haberler
Her Üniversiteli Gencin Mezun Olmadan Önce Okuması Gereken 11 Kitap

Her Üniversiteli Gencin Mezun Olmadan Önce Okuması Gereken 11 Kitap

Lisa Campton
12.09.2022 - 18:02

Kitaplar insanın ufkunu açar. Yepyeni şahane bir dünya yaratır. Bir taraftan kendini geliştirirken bir taraftan da hayal gücünün sınırlarını zorlarsın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Milena'ya Mektuplar - Franz Kafka

1. Milena'ya Mektuplar - Franz Kafka

'Her şeye rağmen, mutluluktan ölünebiliyorsa, o zaman kesinlikle bu şekilde öleceğim. Ayrıca, ölüm döşeğindeki birisi, mutluluk sayesinde hayata tutunabiliyorsa o zaman ben de hayatta kalacağım.' 'Aldığın çiçekler için çok üzgünüm, o kadar üzgünüm ki ne tür çiçekler olduğunu bile okuyamadım. Şimdi senin odanda duruyorlar. Eğer gerçekten odandaki gardırobun yerinde olsaydım, gündüz kendimi bir şekilde odanın dışına atar ve en azından çiçekler solana kadar salonda dururdum. Hayır, bu hiç de hoş değil. Ve o kadar uzakta ki her şey ama hâlâ odanın kapısının kolunu görebiliyorum, bana gözlerimin önündeki mürekkep hokkası kadar yakın.' 'Seni seviyorum işte, budala, deniz dibindeki çakıl taşı nasıl sevilip, sarmalanır, ona bağlanılırsa ben de sana öyle bağlıyım.' 'Yanımda yürüyordun, bir düşünsene, yanımdaydın!'

Franz Kafka'nın akıcı ve muhteşem kalemi kitabı bir çırpıda okumanızı sağlayacak.

2. Yüzüklerin Efendisi - J.R.R Tolkien

2. Yüzüklerin Efendisi - J.R.R Tolkien

Fantastik edebiyatın temelini atan, dünyanın en kült serilerinden biri olan Yüzüklerin Efendisi mutlaka okunması gereken serilerde. Filmlerini izlemiş bile olsanız kitaplarının tadı başka. Kendinizi bambaşka bir dünyanın içinde bulacaksınız.

3. Bir Noel Şarkısı - Charles Dickens

3. Bir Noel Şarkısı - Charles Dickens

Dickens’ın belki de en popüler eseri Bir Noel Şarkısı 1843 yılının Noel’inden hemen önce yayımlanmış, ilk baskısı günler içinde tükenmiştir. Noel’in insani yönüne vurgu yaparak bu bayramın kutlanışını değiştirmiş, Viktorya Dönemi’nde Noel’in canlanmasına katkıda bulunmuştur ve İngiliz toplumunu öyle çok etkilemiştir ki kahramanının soyadı “pinti” anlamında sözlüklere girmiştir. Cimri, nemrut Ebenezer Scrooge’un, ona geçmişini, bugününü ve geleceğini gösteren üç hayaletin yardımıyla gerçekleşen büyük değişimini anlatan bu modern masalın sıcacık ışığı, sözünü sakınmayan bir toplumsal eleştirmen olan Dickens’ın içinde yaşadığı gerçek dünyaya yorumunu da aydınlatır. Bir Noel Şarkısı günümüze dek birçok dile çevrilmiş, defalarca sahneye, sinema ve televizyona uyarlanmıştır

4. Sineklerin Tanrısı - William Golding

4. Sineklerin Tanrısı - William Golding

Dünya klasikleri arasında gösterilen “Sineklerin Tanrısı”, William Golding’in en önemli eserleri arasında gösteriliyor. Nobel edebiyat ödülü almasıyla ise tüm dünyada büyük üne kavuşan eser, ıssız ada yaşamını bambaşka bir yönden ele alıyor. Karakter analizlerine ve davranışlara odaklanan kitap, saf ve temiz çocukların bile aslında ne kadar vahşileşebileceklerini gözler önüne seriyor.

5. Çavdar Tarlasında Çocuklar - J. D. Salinger

5. Çavdar Tarlasında Çocuklar - J. D. Salinger

Çavdar Tarlasında Çocuklar, Salinger'ın tek romanı. Ergenlik çağının içinde, yetişkin dünyanın düzenine karşı isyankar bir çocuğun, bir Noel öncesi başına gelenleri anlatıyor. 1993'te Franny ve Zoey ile Dokuz Öykü adlı kitaplarını yayımladığımız Salinger, 1963'ten bu yana yeni bir yapıt yayımlamamasına ve neredeyse efsane haline gelmiş bir gizlilik içinde yaşamasına karşın, dünya edebiyat gündemindeki yerini hep koruyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu - Peyami Safa

6. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu - Peyami Safa

Peyami Safa'nın şaheserlerinden Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Türk edebiyatında “insan ruhunun derinliklerinde ve labi­rentlerinde dolaşan ilk roman” olması ve hasta bir insanı ve onun psikolojisini ele alması bakımından önemli bir yere sahiptir. Birçok araştırmacı ve yazar tarafından Türk edebiyatında bir ilk kabul edilen Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Tanpınar dediği gibi, “acının ve ıstırabın yegâne kitabı” olarak hem kemiyet hem de keyfiyet bakımından başka hiçbir eser olmasa da Türk romanının var olduğuna delil gösterilebilecek kudrette bir eserdir. Romanın genç kahramanı, ayağındaki rahatsızlıktan kurtulabilmek için sayısız doktora görünür ve en nihayetinde havadar bir ortamda, stresten uzak bir istirahat dönemi geçirmesi gerektiğine ikna edilir. Ancak, gerek akrabaları olan bir Paşa'nın Erenköyü'ndeki köşkünde misafir kaldığı dönemde, gerekse kendi evi ve hastaneye gidiş gelişlerinde şuurunu adeta bir facia atmosferinde yoğurur. Peyami Safa'nın çocukluk ve gençlik dönemlerinden fazlasıyla izler taşıyan roman, hem umudu ve umutsuzluğu, hem de sevinci ve felaketi aynı sayfalara sığdırabilmiş olması bakımından insanın eşsiz bir tarifini sunuyor.

7. Esir Şehrin İnsanları - Kemal Tahir

7. Esir Şehrin İnsanları - Kemal Tahir

'Esir Şehir Üçlemesi' edebiyatımızın güçlü ve klasikleşmiş ismi Kemal Tahir' in başyapıtlarındandır. Her büyük ve klasik yapıt gibi, bir ya da birden çok problematiği mükemmel bir biçimde işleyen bu nehir roman dizisinin ilk kitabı olan 'Esir Şehrin İnsanları'nda Kemal Tahir, Mütareke Dönemi Osmanlı aydınının ve İstanbul' unun destansı direnişinin ve mücadelesinin benzersiz bir fotoğrafını çekmektedir. Kurtuluş Savaşı öncesinin anlatıldığı pek çok roman yazılmıştır kuşkusuz, ama hiçbiri bu denli edebi ve ölümsüz olamamıştır.

8. Zamanın Kısa Tarihi - Stephen Hawking

8. Zamanın Kısa Tarihi - Stephen Hawking

Yaklaşık kırk dile çevrilen ve dünya üzerindeki her 750 kişiden birinin edindiği Zamanın Kısa Tarihi çağımızın en büyük zihinlerinden biri olan Stephen Hawking’in sorularına yanıt aradığı bir kitap: “Evren nasıl başladı ve başlamasını olanaklı kılan şey neydi? Zaman her daim ileri doğru mu akar? Evrenin bir sonu ya da sınırı var mı? Uzayda başka boyutlar var mı? Her şey sona erdiğinde ne olacak?”

9. Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck

9. Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck

Nobel ödüllü yazar John Steinbeck’in ilk kez 1937 yılında yayınlanan eseri; çiftlikten çiftliğe dolaşarak çalışan iki yakın arkadaşın başından geçen maceraları ve onların hayallerine sıkı sıkıya olan bağlılığını konu ediniyor. Kendisi de bir dönem gezici çiftlik işçiliği yapmış olan John Steinback’in hayatından da izler taşıyan roman, realist yaklaşımı ile dikkat çekiyor. Gerçeğe yakın bir dil ile kurgulanan eser, oldukça sürükleyici ve etkileyici anlatımı ile günümüzde hala en çok okunan kitaplar arasında bulunuyor.

10. Kırmızı Pazartesi - Gabriel Garcia Marquez

10. Kırmızı Pazartesi - Gabriel Garcia Marquez

Kolombiyalı büyük yazar Gabriel García Márquez'in 1981'de yayımlanan yedinci romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir namus cinayetinin öyküsü. Hem Kolombiya'da, hem de yayımlandığı dünyanın dört bir yanındaki pek çok ülkede sarsıcı etkileri olmuş bir roman. Usta yazar, çocukluğunu geçirdiği kasabada yıllar önce yaşanmış bir cinayet olayını aktarıyor. Romanın kahramanı Santiago Nasar'ın öldürüleceği daha ilk satırlardan belli. Kırmızı Pazartesi, yalnızca bir cinayetin arka planını değil, bir halkın ortak davranış biçimlerinin portresini de çiziyor. Böylece, sonuna dek ilgiyle okuyacağınız bu kısa ve ölümsüz roman, bir toplumsal ruh çözümü niteliği de kazanmış oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Siddhartha - Hermann Hesse

11. Siddhartha - Hermann Hesse

Hermann Hesse, romanın başkahramanı Siddhartha karakteriyle hayatı ve insanlığı birçok farklı açıdan inceliyor. Roman, daha çok Budizm inancı ve Nirvana kavramı üzerinde yoğunlaşsa da bölgedeki dini inançları bir arada sunmasıyla eşsiz bir kaynak olarak görülüyor. Romanın başkahramanının oldukça rahat bir hayatı geride bırakarak varoluş amacını bulmak için çıktığı yolculukta başına gelenleri konu edinen ve toplam 148 sayfadan oluşan eser, hakikati bulma yolunda size sıcacık bir anlatımla eşlik ediyor. Kitapla aynı ismi taşıyan başkahraman Siddhartha’nın sürükleyici hayatına tanıklık ederken bir yandan da dünyadaki din ve inanç sistemlerini tek bir noktada birleştiren fikirler edineceksiniz. Birbirinden farklı birçok görüşü okuyucularına ustalıkla sunan Siddhartha'yı okurken Nobel Edebiyat Ödülü'ne sahip yazar Hermann Hesse’nın sürükleyici anlatımıyla kendinizi yaşadığınız hayatı, verdiğiniz kararları ve yaptığınız seçimleri sorgularken bulacaksınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
2
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın