Görüş Bildir
Haberler
Hepimiz Aslında Doğuştan Dahiyiz! NASA Çalışanından Eğitimin Bizi Nasıl Aptallaştırdığının Kanıtı

Hepimiz Aslında Doğuştan Dahiyiz! NASA Çalışanından Eğitimin Bizi Nasıl Aptallaştırdığının Kanıtı

Amy Santiago
13.01.2021 - 08:30

Eğitim sisteminin kötü olduğunu hepimiz biliyoruz ama üzerimizde böyle kötü bir etkisi olacağını hiç düşünmüş müydünüz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Neden bunları öğreniyoruz ki?"

"Neden bunları öğreniyoruz ki?"

Hepimiz 'Ya bunları neden öğreniyoruz, gelecekte bu benim işime yaramayacak ki!' evresinden elbette geçmişizdir. Doğru eğitim hayatımız boyunca saatlerce, belki de hayatımızda hiçbir zaman kullanmayacağımız şeyler hakkında vakit öldürüp sınava tabi tutuluyoruz. Bu batılı eğitim sistemiyle ders işleyen tüm öğrencilerin muzdarip olduğu bir konu.

NASA çocukların yaratıcılıklarını test ediyor.

NASA çocukların yaratıcılıklarını test ediyor.

Dr. George Land tarafından NASA'da çalışan bilim insanlarının ve mühendislerinin  yaratıcılığının test edildiği bir çalışma şimdi de okuldaki çocuklar üzerinde test edildi.

"Yaratıcılık doğuştan mı gelir yoksa öğretilebilir mi?"

Testin asıl amacı daha yaratıcı NASA çalışanlarının hassasiyetlerinden faydalanmaktı. Fakat bu çalışmalar Dr. Land ve Beth Jarman'nın kafasında bir sürü soru işareti bıraktı. Neden bazı insanlar daha yaratıcı? Bu doğuştan gelen bir yetenek mi yoksa öğretilebiliyor mu?

Ne varsa çocuklarda var.

Ne varsa çocuklarda var.

Bunu öğrenmenin tek yolu test etmekti ve ettiler de. 4 ila 5 yaş arasında 1600  çocuk üzerinde test edilen bu deneyin sonuçları araştırmacıları şok etmeyi başardı.

Çocukların %98'i dahi.

Çocukların %98'i dahi.

Test, çocukların belirli sorunlar için yenilikçi çözüm yöntemleri bulmalarını sağlıyor ve dahi seviyesinde sonuçlar alan çocukların yüzdesi 98!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gittikçe aptallaşıyoruz...

Gittikçe aptallaşıyoruz...

Bu sonuç oldukça mükemmel ama toplumdaki insanların yaratıcılık seviyesi gerçekte %98'in bir hayli altında. Araştırmacılar testi bir de bu konuyu göz önüne alarak değerlendirmeleri gerektiğini düşünerek testi çocuklar 10 yaşına geldikleri zaman da tekrarladılar.

Kim bilir 20 yaşında ne kadardır?

Sonuç olarak yaratıcılık seviyesi %30'lara, 15 yaşına geldiklerindeyse %12'ye düşüyor...

Dr George Land Ted Talks'ta bu konuyla ilgili oldukça önemli yerlere değindi.

Dr George Land Ted Talks'ta bu konuyla ilgili oldukça önemli yerlere değindi.

'Bakın geleceğe sadece umutla bakmak yetmez, hepimizin bu konu hakkında bir şeyler yapması gerekiyor. 

Beynimizde iki farklı düşünce türü vardır. Bunlar beynimizin farklı yerlerini kullanırlar ve düşüncenin gerçekleştirildiği sistemler tamamiyle farklı paradigmalardan oluşur.

Bu düşüncelerden birinin adı 'Iraksaktır', hayal gücümüzdür, yeni olasılıklar yaratmamızdır. Bir diğeri ise 'Yakınsaktır', bu karar vermemizi sağlar,  eleştirel yönümüzdür.

Yani anlayacağınız biri sizi hızlandırır ileriye götürür, diğeri ise sizi frenler. Anladık ki bizim bu çocukları eğitirken ki yaptığımız şey ikisini aynı anda öğretmeye çalışmak.

Bu yüzden de biri sizden yeni bir fikir üretmenizi ister, siz ürettikçe de okulda öğretilenlere göre hemen bu fikre sorgulamadan bakarsınız. İşte tam da bu sırada insan beynine bakarsanız nöronların birbirleriyle kavga ettiklerini ve bu yüzden beynin gücünü zayıflattığını görebilirsiniz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
80
6
6
6
5
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Valensi.yan

Eğitim olmasa yaratıcılık körelmeyecek mi yani? Kısmen katılamıyorum, tek etken kötü eğitim değil diye düşünüyorum.

Gizem Kavasoğlu

dış dünya ve ebevynler, kültürde önemli. büyüktükçe sınırları,olumsuzlukları öğreniyoruz düşünceleri sınırlandırıyoruz. İcat çıkarma başıma,dur onu karıştırm... Devamını Gör