Görüş Bildir
Haberler
Haydar Özkömürcü Yazio: Türkiye’de Instagram ve Facebook’un Kapanmasına Ne Kadar Hazırsınız?

etiket Haydar Özkömürcü Yazio: Türkiye’de Instagram ve Facebook’un Kapanmasına Ne Kadar Hazırsınız?

Haydar Özkömürcü
07.10.2020 - 13:11 Son Güncelleme: 13.10.2020 - 11:02

Resmi gazetede 5651 sayılı, sosyal medya yasası olarak bilinen kanun 1 Ekim 2020 tarihinde yayınlandı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bir dizi regülasyon (düzenleme) hayatımıza girecek. Peki neler olacak? Nelere hazırlıklı olmalıyız?  

Türkiye’de 1 milyondan fazla üyesi olan her sosyal ağ mutlaka Türkiye’de bir temsilcilik bulundurmak zorunda. Financial Times ise geçtiğimiz günlerde, Facebook’un bir temsilci atamayacağını iddia etti. Yani bu Facebook’a Türkiye tarafından yaptırımlar uygulanacağı anlamına geliyor. Gelin öncelikle neler olacağına bakalım. Yasaya göre;  

  • Kasım 2020’de 10 milyon TL cezai işlem uygulanacak 

  • Aralık 2020’de 30 milyon TL cezai işlem uygulanacak 

  • Ocak 2021’de Türkiye’den Facebook reklamları verilemeyecek 

  • Nisan 2021’de Facebook’un hızı %50 düşürülecek (Bant genişliği)  

  • Mayıs 2021’de Facebook’un hızı %90 düşürülecek  

Peki adım adım tüm bunların ne gibi etkileri olabileceğini sıralayalım şimdi de.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Facebook Türkiye’de kapanacak mı?

Facebook Türkiye’de kapanacak mı?

Gidişat gösteriyor ki; Facebook geri adım atmazsa Türkiye’de kapanmayacak ancak neredeyse açılmaz hale gelecek. Duruma göre belki belirlenen tarihler değişiklik gösterebilir, esnetilebilir ancak özellikle markasının iletişim faaliyetlerini Facebook üzerine bina edenlerin hazırlıklara başlamasında fayda var.

Peki ya Whatsapp ve Instagram kapanacak mı?

Whatsapp ve Instagram’ın sahibi Facebook. Instagram ve Whatsapp’ta bir milyondan fazla üyeye sahip. Aslında tüm konuştuklarımız aynı şekilde Instagram ve Whatsapp için de geçerli.

Instagram, Whatsapp ve Facebook üzerinden satış yapanlar ne yapmalı?

Sosyal ağlar üzerinden direkt olarak satış yapan onbinlerce işletme var. Ben böylesine sert önlemlerin birden alınmayacağını düşünüyor olsam da, tek geliri buna bağlı olan işletmelerin bir an önce hazırlıklara başlaması gerekiyor.  

Bundan önce de dört büyükler diye tabir ettiğimiz Apple, Microsoft, Google ve Facebook’a yönelik getirilen ek düzenleme, vergi, regülasyonlara karşı bu dev şirketlerin de yanıt olarak doğrudan bizlere ek yükler bindirdiğini görmüştük. Yine Ekim 2020’de Google’ın Türkiye’deki reklamlara ek %5 harç payı eklemesi de bu yüzden. Yani önümüzdeki aylarda Facebook reklamlarına harcanan maliyetler artış gösterebilir. Bu da doğrudan sosyal ağlardan satış yapan insanların maliyetlerini, e-ticaret sitelerinin maliyetlerini yükseltecektir.

Facebook ve Instagram reklamlarının yasaklanması

Eğer Ocak 2021’de yasada belirtildiği gibi reklamlar yasaklanırsa, bu reklamlar sayesinde işletmesini ayakta tutanlar da sıkıntılarla karşılaşmamak adına bir an önce kendileri için alternatif kanal arayışına gitmeli.

Facebook, Instagram ve Whatsapp’a alternatif müşteri kanalları neler olabilir?

Facebook, Instagram ve Whatsapp’a alternatif müşteri kanalları neler olabilir?

Bu sorunun yanıtlaması en kolay yanıtı Whatsapp için olan kısmı. Telegram ve Bip’te hiç zorlanmadan her marka yol katedebilecektir. Ancak iş Facebook ve Instagram’a gelince o kadar kolay değil. Twitter kesinlikle bu ağların yerine ikame bir ürün değil. Tiktok (temsilcilik açacağı kesin değil) da bir seçenek olabilir. Ancak internetten satış yapan küçük işletmeler için can simidi yine Google tarafında olacaktır.  

Google reklamları ve Google sıralamalarında organic çalışmalarla internetteki trafikten bir pay kapma şansına sahip olabilirler. Tüm bunlara ek olarak YouTube’a grime konusunda acilen değerlendirilmeli. Aslında esas olan çok basit bir ekonomi kuralı: “Asla tüm yumurtaları aynı sepete koymayın.”  

Tüm bunları göz önünde bulundurarak söylemek gerekirse, benim şahsi önerim ve beklentim şu; Facebook’un bir şekilde Türkiye’de açık kalmaya devam edeceğine inanmakla birlikte, özellikle küçük işletmelerin mutlaka farklı pazarlama kanallarına da yatırım yapmalarının önemli olduğunu düşünüyorum.  

Instagram

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
22
10
10
5
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bilirkişi Raporu

Hepsi lüzumsuz ve toplum yapısına zarar veriyor. Şahsen ben kullanmıyorum, fakat yasaklama ve kapatma zihniyetini de doğru bulmuyorum. Çünkü doğru kullanım ö... Devamını Gör

Fatma GÜL

ikisini de kapatsınlar ikisini de kullanıp bıraktım, gerçekten gereksiz bağımlılık yapan, insanı istemese de önce merak sonra kıskançlık ve hırs hatta alışve... Devamını Gör

sensizsinema

Sosyal Medya Uzmanıyım, desenize 2021 ortasına doğru işsiz kalıyorum🙃

sensizsinema

Millet ileriye gidiyor biz geleneksele dönmeyi konuşuyoruz😂 Pr çıkışlıyım iyi halt yedim de geçtim sosyal medyaya. Bakalım ne olacağız.