Görüş Bildir
Haberler
Hayatımızdan Yavaş Yavaş Çıkmasıyla Bize Yaşlandığımızı Hissettiren 13 Koku

Hayatımızdan Yavaş Yavaş Çıkmasıyla Bize Yaşlandığımızı Hissettiren 13 Koku

Vakur Barut
18.01.2018 - 17:33

Sizin yaşlanıyor olmanızdan çok zamanın değişimine ayak uyduramayıp yerini baka şeylere bırakanların kokusudur bunlar. Ekseriyeti sizi çocukluğunuza, çok iyi hatırladığınız mekanlara götürür. Zira en güçlü hafızadır koku hafızası, size bir mekanı, bir simayı, bir anı kusursuz bir şekilde hatırlatır.

Size bu kokulardan bazılarını yazıyoruz, gelişen ve değişen çağa ayak uyduramayıp kaybolan, kayboldukça eksildiğimizi hissettiren kokular. Sadece isimlerini duymak bile sizi eskinin değişik zamanlarına götürecektir eminiz ki. Mesela sıra kokusu desek? Eskinin o masif ahşap, DMO çıkışlı, üç kişinin sığıştığı, kahverengi sıralar… Hemen akıllara Arı Mayalı silgi kokusu, sınıf kokusu, beslenme çantası kokusu gibi onlarca koku daha hücum etti değil mi? İşte koku hafızası böyledir, alıp götürür insanı, savurur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sakız kağıdı kokusu

1. Sakız kağıdı kokusu

Şimdilerde de bir sürü sakızın kağıdı kokuyordur elbette ama biz Şıpsevdi’den, Pembo’dan, Turbo sakızın kağıdının kokusundan bahsediyoruz. Sakızın tüm aromasının sindiği, insanı başka alemlere götüren o değişik kokudan.

2. Tebeşir/Karatahta kokusu

2. Tebeşir/Karatahta kokusu

Uzun zaman önce tahtalar beyaza dönmüştü zaten, şimdilerde ise akıllı tahtalar ile sınıflardaki tebeşir, tahta, kalem, vs. kokuları iyice tarih oldu. Tebeşirle ders işlendiği zamanları hatırlayan kaç kişi kaldı ki?

3. Çıra kokusu

3. Çıra kokusu

Hala Anadolu’da, köylerde, yaylalarda bu kokuyu duyan insanlar illaki vardır ama bizden gideli baya oluyor. Yılda 5 gün memlekete gidip de bu kokuyu duyduğunda şaşıranlar burada mı?

4. Anneanne evi kokusu

4. Anneanne evi kokusu

Ya maalesef anneannemiz yok artık ya da biz onu ziyaret etmeyeli uzun zaman oldu. Ama şu bir gerçek ki çocukluğumuzda burnumuza gelen anneanne evi kokusunu alamıyoruz artık. Her şey değişti, e tabii biz de (Çelik de) değişti.

5. Tütün kolonyası

5. Tütün kolonyası

İncir kolonyası, mandalina kolonyası, fındık kolonyası, zambak kolonyası derken limon kolonyasını bile unutmuşken tütün kolonyası mı kalır? Çok ağır bir koku belki de ama bizi eskilere götüren en bariz kokulardan bir değil miydi? Artık kaybolup gidiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çatapat kokusu

6. Çatapat kokusu

Eski mahalle bakkallarında hala bulmak mümkün, ama kokusunu almayalı kaç yıl oldu? O yanık çatapat kokusu, o sorumsuz çocuk yılları ne kadar geride kaldı?

7. Sabun kokusu

7. Sabun kokusu

Sıvı el sabunları, duş jelleri derken hayatımızdan yavaş yavaş çıkan kokulardan biri de kalıp beyaz sabun kokusu. Anne evinde hala duymak mümkünken sık sık anne evini ziyaret etmekte fayda var.

8. Pamuk şeker kokusu

8. Pamuk şeker kokusu

Yine ara sıra eski mahalle aralarında, belki lunaparklarda hala duymak mümkün, ama o kokuyu alacak kabiliyeti yitirdik sanırım. Pamuk şeker ve o yanmış şeker kokusu.

9. Leblebi tozu kokusu

9. Leblebi tozu kokusu

Bunu hatırlayan kişi bile bir elin parmaklarını geçmez sanırız. Hala leblebi var, şeker var ama leblebi tozu yok artık. Neden ki? Hangi abur cubura yenildi gitti bu güzellik?

10. Lavanta kokusu

10. Lavanta kokusu

Lavanta aromalı kokulardan bahsetmiyoruz, kese içinde saklanan, gardıropta duran gerçek lavantadan bahsediyoruz. Kaldı mı artık? Satan yaşlı teyzeler bile kaybolup gitti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ahşap kokusu

11. Ahşap kokusu

Ahşap evlerden, ahşap sandıklardan, masif ağaç mobilyalardan gelen ahşap kokusu da modern mobilyalara kurban gitti. 15 liraya sehpa almak varken artık kimse saf ahşap sehpalara o kadar para vermiyor. Öyle olunca güle güle ahşap kokusu. Marangozlar da bile kalmadı artık.

12. Mum kokusu

12. Mum kokusu

Kokulu mumlardan bahsetmiyoruz, elektrikler kesildiğinde yaktığımız o beyaz, eski tarz mum kokusu da kayboluyor. Zira artık ışıldaklar var, pilli mumlar var.

Bonus – Madigan kokusu

Bonus – Madigan kokusu

Daha bir sürü marka verebiliriz aslında eskiye ait, ama sanki en akılda kalanı, insanı en geçmişe götüreni bu. Zaten bulmak da pek mümkün değil artık.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
128
63
37
36
11
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ata Can

hayatımızdan yavas yavas cıkanlara PARA eklenmemış :D

Pasif Kullanıcı

#2 Hala var karatahtalar. Çoğu akıllı tahtada bir parça olarak duruyor. Eski kokuyu bilemem ama karatahtalar var mı var. Çok isteyen rastgele bir okula girip... Devamını Gör

Arzu Dinç

Madiganı bilmem de bir parfüm vardı Brüt hala var mı bilmem onu babam kullanırdı ne zaman duysam o kokuyu beni geçmişe götürür şimdi yok tabi Sabuna gelince... Devamını Gör

clearskies

https://scontent-sea1-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s480x480/e35/14711903_1692955421020303_3046014604736987136_n.jpg?ig_cache_key=MTM1OTYxNzE5OTY5ODgyMjEwMg... Devamını Gör