Görüş Bildir
Haberler
Hasta Gizliliği Bir Yere Kadar! Ayaklar Hakkında Doktorlardan Gelen 23 Tokat Gibi İtiraf

Hasta Gizliliği Bir Yere Kadar! Ayaklar Hakkında Doktorlardan Gelen 23 Tokat Gibi İtiraf

Rinascita
26.10.2017 - 13:08

Buzzfeed'den sizler için derlediğimiz içerikte, ayak ve ayak bileği cerrahlarının yüzümüze tokat gibi çarptığı 23 itirafı bir araya getirdik.

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/hilarywardle...

1. Evet, öncelikle en büyük yanlış anlamadan başlayalım. Hepimiz ayak fetişi değiliz.

Biz yalnızca ayakları iyileştirmekten hoşlanıyoruz. İşin ilginç olduğundan, farklı olduğundan ve ücretinin iyi olduğundan bahsetmeye gerek bile yok. 

2. İnsanlar neden ayakların iğrenç olduğunu düşünüyor, anlamıyoruz.

2. İnsanlar neden ayakların iğrenç olduğunu düşünüyor, anlamıyoruz.

Ayaklar, anatomik olarak karmaşık ve fazlasıyla büyüleyiciler. Bu minicik ayaklar, zamanı geldiğinde günde 10.000 atacak. Bu da bütün bir yaşam boyunca neredeyse dünyayı dört kez turlamaya eş değer. Ayaklarda 26 kemik, 33 eklem, 100 tendon ve 8.000 sinir bulunur. 

3. 'Dost başa, düşman ayağa bakar.' derler ama bizimkisi alışkanlık olmuş.

Ama yalnızca yürüyüş problemi olanlara yardımcı olmak için yapıyoruz. Ayrıca o güzelim ayakkabıların içindeki ayakların ne çeşit problemleri olduğunu düşünmeden de edemiyoruz. 

4. Pedikür sonucu enfeksiyon kapabilirsiniz.

4. Pedikür sonucu enfeksiyon kapabilirsiniz.

Pedikür işlemi sırasında kullanılan birçok alet, temizlenmiyor. Kendi malzemelerinizin kullanılmasını sağlayarak riski azaltabilirsiniz. Veya günün ilk randevusunu almaya çalışabilirsiniz. Ve pediküre gitmeden evvel ayaklarınızı, ayak bileklerinizi veya bacaklarınızı tıraş etmeyin. Bu şekilde oluşan en ufak bir çizik bile, enfeksiyon riskini arttırır. 

5. Yalnızca ayaklarla uğraşmıyoruz.

6. Gelen hastalarımızın birçoğu batık tırnaklardan sıkıntı yaşıyor.

Gerçekten çok fazla acı veriyorlar. Fakat tırnaklarınızı kestiğiniz zaman direkt olarak kısaltırsanız yahut tırnağın çıkan kısmını çekip, yerine küçük bir pamuk koyarsanız tırnağın düz kalmasını, aşağı doğru kıvrılmasını engellersiniz. 

7. Fakat batık tırnaklara asla kendiniz müdahale etmeyin.

7. Fakat batık tırnaklara asla kendiniz müdahale etmeyin.

Birçok insan şiddetli enfeksiyon ve yara ile kliniğe geliyor. Çünkü keskin bir madde ile kendi kendilerine müdahale ediyorlar. Çok nadir başarılı oluyorlar. Yara sonrasında ur veya kanlı irin oluşabilir. 

8. Bize gelmeden önce lütfen ayaklarınızı yıkayın.

8. Bize gelmeden önce lütfen ayaklarınızı yıkayın.

Kaç kişinin bize kirli ayaklarla geldiğini duysanız, şok geçirirsiniz. Ayak kokusuna yıllardır bir şekilde alıştık ama yine de bize biraz olsun yardımcı olmak adına yıkayıp gelebilirsiniz. Çoraplarınızı değiştirmeyi de unutmayın. 

9. Birçok insan, özellikle de kadınlar, ayaklarını bize gösterirken gerçekten utanıyorlar.

9. Birçok insan, özellikle de kadınlar, ayaklarını bize gösterirken gerçekten utanıyorlar.

Çekiç parmaklarınız, şişlik ve nasır sorununuz varsa, bunları saklamaya çalıştığınızı biliyoruz. Birçok kadın çorabını çıkarıp, ayağını göstermekten çekiniyor. 

10. Kokan bir ayak, başka bir sağlık sorununun göstergesi olabilir.

Ter aslında kokmaz. Bakteri, teri ve deri hücrelerini besleyerek kokuya neden olur. Eğer terli ve kokan ayaklarınız varsa, bunun sebebi fazla aktif ter bezleri olabilir. Ve mantar hastalıkları, bakterilerin rahatlıkla çoğalabileceği kuru, pul pul ve yumuşak bir cilde neden olur. 

11. Ve bazen ciddi hastalıkları teşhis edebiliriz.

11. Ve bazen ciddi hastalıkları teşhis edebiliriz.

Bazen inanmasanız da ayaklar genel sağlık durumunuz hakkında çok şey söyler. İyileşmeyen ayak ağrısı ve şişlik, diyabet göstergesi olabilir. Kaşık biçimindeki tırnaklar aneminin göstergesi olabilir. Kısa ve geniş parmaklar kalp hastalıklarının göstergesi olabilir. Kanserli tümörler de ayak tırnaklarında veya ayaklarda baş gösterebilir. Kanserli hücreler mor, kahverengi veya siyah kabarcıklar şeklinde ortaya çıkabilir. 

12. Herhangi bir yakınınıza 'şöyle bir bakamayız'.

Eğer herhangi bir nedenden ötürü ayak ve ayak bileği cerrahını görmeleri gerekiyorsa, hemen bir randevu alın. Genellikle ciddi manada meşgulüz ve alelacele danışmanlık yapamıyoruz. İşimizi iyi yapmak, gerekli testleri uygulamak için hastayla ilgili geniş bir çalışma yürütmeliyiz. 

13. Diyabet ayakları ciddi anlamda etkileyebilir.

13. Diyabet ayakları ciddi anlamda etkileyebilir.

Birçok insan diyabetin kolları ve bacakları etkilediğini bilir. Çünkü kan akışını azaltır. Fakat vücudunuzda gerçekte olanlar, bundan çok daha kötüdür. İrinli yaralarla kaplanmış, şekli zarar görmüş, kararmış, tırnakları dökülmüş ayaklar görüyoruz. Eğer diyabet hastalığınız varsa, doktorunuza mutlaka görünün. 

14. Birçok ülkede ayak ve ayak bileği cerrahları, organ kesilmesi işlemi gerçekleştiriyor.

14. Birçok ülkede ayak ve ayak bileği cerrahları, organ kesilmesi işlemi gerçekleştiriyor.

Dolayısıyla bir daha bu alanda çalışan doktorlarla karşılaştığınız zaman 'Tırnakları mı kesiyorsunuz? Hahaha' şeklinde espriler yapmayın. Bizler, ayak konusunda gerçekten iyi eğitim almış, alanında uzmanlaşmış bireyleriz. 

15. Ayak numaranız zaman içinde değişir.

İnsanlar genellikle ayak numaralarının yetişkinlik dönemlerinde değişmeyeceğini düşünürler. Fakat doğru değildir. Tendonlarınız ve bağ dokunularınız gevşedikçe, ayak numaranız da büyür. 

16. Ve özellikle topuklu ayakkabıların doğru numarasını aldığınızdan emin olmalısınız.

Topuklu ayakkabı giydiğiniz zaman, ağırlık ayak parmaklarınızın köküne yüklenir. Baskı ayak parmaklarınızda olur ve sürekli ayak parmaklarınız öne doğru ilerler. Bir süre sonra 'çekiç parmak' rahatsızlığı yaşamaya başlarsınız. 

17. Babetlerin de çok sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz.

18. O çok sevdiğiniz parmak arası terlikler hakkında da olumlu yorum yapamıyoruz.

Parmak arası terlikler, ayaklarınızın her türlü yaralanmaya ve güneşten dolayı oluşabilecek probleme açık hale getirir. Ayak parmaklarınızın ve topuklarınızın eti, zaman geçtikçe daha da ince hale gelir. Parmak arası terlikler, bu incelme sürecini hızlandırır. 

19. Sert zeminde yalın ayak yürümek de fazlasıyla zararlıdır.

Çoğu zaman yalın ayak yürüyorsanız, bu konuda daha dikkatli olmanız gerekiyor. Yalın ayakla sert zeminde yürümek, parmak arası terliklere oranla daha çok zarar verir. Bu yüzden yalın ayakla dolaşmak yerine, terlik giyin. 

20. Ayak tırnakları fazlasıyla kalınlaşabilir.

Ayak tırnakları, el tırnaklarıyla aynı maddeden yapılırlar. Ama el tırnaklarına oranlar üç kat daha kalın olabilirler. Yaş ilerledikçe daha da kalınlaşırlar. Kalitesiz ayakkabılar giymek ve ayak parmağını bir yerlere çarparak incitmek, bu süreci hızlandırabilir. Mantar enfeksiyonları da ayak parmaklarının daha kalın ve sert olmasına bile sebep olabilir. 

21. Tırnaklarınızı veya nasırları kestiğiniz zaman işler daha da kötü bir hal alabilir.

22. Fakat önünde sonunda, birilerine yardım edip sorunsuz yürümesini sağlamaktan daha güzel olamaz.

Özellikle ayaklarına bakım yapmakta zorlanan yaşlı insanlara yardım etmek fazlasıyla güzel hissettiriyor. Klinikten çıkarken, çok daha rahat yürüdüklerini görmek o kadar güzel ki...

23. Ve insanlar teşekkür ettiğinde, bu her şeye değer.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
185
144
48
42
23
22
21
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Grell

ister bebek ister yetiskin ayagi gorunce midem fena oluyor nedenini bilmiyorum.

kerem dolunay

ben yorumlara kadar nasıl geldi ona şaşıyorum...

cookielyon

tıpta kadın başıma ortopedi okuycam ben mesela, çok seviyorum ayak anatomisini. mesela benim ayağım çukur taban onu inceleyip tedavi etmek istiyorum