Görüş Bildir
Haberler
Gördüğü Hipsterı İslamcı, Bıyıklıyı Cemaatçi Sananlar İçin Cemaatler ve Tarikatlar Rehberi

etiket Gördüğü Hipsterı İslamcı, Bıyıklıyı Cemaatçi Sananlar İçin Cemaatler ve Tarikatlar Rehberi

Özlem
25.06.2016 - 03:27

Türkiye 80 milyon nüfusa sahip tarihin derinliklerinden gelen zengin bir kültüre sahip ülke.  Çoğunluğunun müslüman olduğu halkımız zaman içinde yine tarihten beslenerek cemaatler ve tarikatlar kurmuş, çeşitli gruplar oluşturmuş ve islami farklı ritüeller yaşamış. Çoğunluk geleneksel biçimde islamı yaşasa da bir kısmı katı kaideleri olan tarikatlara intisap etmiş durumda. Bu tarikat ve cemaatlere dışarıdan bakanlar da birtakım önyargılar geliştirmiş durumda. İşte o önyargılar ve gerçekler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Her tarikat/cemaat üyesi sakal bırakmaz.

1. Her tarikat/cemaat üyesi sakal bırakmaz.

Ülkemizde çok farklı tarikat ve cemaatlar var. Bunların bir kısmına göre sakal tıraşı haramdır fakat bir kısmına göre ise böyle bir zorunluluk yoktur. 1 karış sakallı bir tarikat üyesi de görebilirsiniz, sinek kaydı damat tıraşı ile dolaşan da...

2. Her tarikat/cemaat üyesi cüppe ve sarıkla gezmez.

2. Her tarikat/cemaat üyesi cüppe ve sarıkla gezmez.

Bazı cemaatler özellikle cüppe ve sarığa karşıdır. Modernizm ve gelenek arasındaki ayrışmada tercihlerini modernizmden yana kullananlar II.Mahmut'tan günümüze giyim kuşamlarında geleneksel tercihlerden uzak kalmışlardır.

3. Tarikatçıların çoğu siyasal islamcı değildir.

3. Tarikatçıların çoğu siyasal islamcı değildir.

Anadolu her kavramın içinin boşaltıldığı yeni anlamlar yüklendiği bir coğrafya. Türkiye'deki tarikatların önemli bir kısmı siyasal islamcılar tarafından sevilmez, hatta tekfir edilir. ( Dinden çıkmıştır denilir ) Tarikatlar da siyasal islamcıları vehhabi, selefi ya da teymiyeci olmakla suçlar ki bu suçlama zaman zaman yine tekfire varır. Yani aslında birbirleriyle karıştırılan bu iki grup aslında birleri ile her zaman kavgalıdır ve birbirlerine dinden çıkmıştır ithamı yapar.

4. Her tarikatçı sesli zikir yapmaz.

Cehri(sesli) ve hafi(gizli) olmak üzere iki çeşit zikir vardır. Tarikatten tarikate zikirler değişir. Hatta aynı tarikat içinde bile farklı zikirler vardır.

5. Her cemaat/tarikat AK Parti hükümetini desteklemez.

5. Her cemaat/tarikat AK Parti hükümetini desteklemez.

Genel kanaat tüm cemaat ve tarikatların mevcut iktidarı desteklediği yönündeyse de işin aslı pek öyle değildir. Mevcut iktidara muhalif, sayıları azımsanmayacak bir tarikat/cemaat kitlesi vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Her cemaat tarikat değildir.

Tarikatlar binlerce yıllık bir gelenek ve silsile ile devam eder. Hatimleri, duaları, usülleri asırlar önce neyse bugün de aynıdır. Kendilerini Hz. Ebubekir ya da Hz. Ali'ye kadar bir silsile ile bağlarlar. Cemaatler ise çeşitli tarikatlardan ya da islam alimlerinden esinlenerek bir kişi etrafında toplanmış insanlardan oluşur. Cemaatler genellikle  saman alevi gibidir. Çabuk yok olup giderler.

7. Cemaatler ve tarikatlar tek merkezden yönetilmez. Birbirleriyle ayrıştıkları çok konu vardır.

7. Cemaatler ve tarikatlar tek merkezden yönetilmez. Birbirleriyle ayrıştıkları çok konu vardır.

Türkiye'deki cemaat ve tarikatlar birçok konuda birbirleriyle farklı düşüncelere sahiptir. Siyasetten, gündelik yaşama birçok alanda birbirlerine zıt düşerler. Birbirlerini tekfir edenler ( dinden çıkmakla suçlama ) bile vardır.

8. Tarikat ve cemaatler sadece Türklerde yoktur.

8. Tarikat ve cemaatler sadece Türklerde yoktur.

Asya'dan Amerika'ya, Afrika'dan  Kırım'a kadar dünyanın her yerinde tarikat ve cemaatler mevcuttur. Bazıları beynelminel olup birbirleri ile iletişim halindeyken bazıları da yerel kalmıştır.

9. Tarikat ve cemaat üyeleri de teknolojik araç gereçleri kullanırlar.

9. Tarikat ve cemaat üyeleri de teknolojik araç gereçleri kullanırlar.

Tarikat denilince hemen önyargılar başlar. Toplumdaki önyargıların aksine bu insanlar da teknolojinin tüm nimetlerini kullanırlar.  Elbette 30 40 yıl önce evine televizyon sokmayanlar vardı ama zaman değişti, e tabi tarikat ve cemaat üyeleri de değişti :) Nadiren de olsa hala teknolojik nimetleri kullanmayanlar vardır onlara da ABD'deki Amişler gibi bakmak lazım :)

10. Tarikat ve cemaat üyeleri de okullara gider, üniversite okur. Hatta üniversitelerde profesörler vardır.

Bir önceki maddede değindiğim  gibi tarikat üyeleri 40 yıl öncesinde yaşamıyorlar. Artık çocuklarını okullara gönderiyorlar, eğitimlerine oldukça önem veriyorlar. Hatta kız çocuklarının eğitimine daha da önem veriyorlar. Peki okul ve eğitim karşıtları yok mu? Evet hala varlar bunu açıkça savunabiliyorlar. Azalarak bitmelerini temenni ediyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Tarikat ve cemaat üyeleri de müzik dinler, şarkı söyler.

11. Tarikat ve cemaat üyeleri de müzik dinler, şarkı söyler.

Müzik islam alimlerinin asırlardır tartıştığı ve hakkında çeşitli fetvalar verdiği bir konu. Kimine göre dinlenebilir, kimine göre ise haram. Şartlara göre fetvalar değişebiliyor tabii ki. Peki ya tarikat ve cemaat üyeleri müzikle uğraşmaz mı? Uğraşırlar, hatta tarikat üyesi müzisyenler bile vardır. ama öyle cemaatler vardır ki tamamen karşıdır.

12. Her tarikat üyesi zikir esnasında kendine şiş sokmaz.

Rufai tarikatında görülen ''şiş sokma zikrini'' müslüman alimlerin önemli kısmı reddeder. Türkiye'de pek yaygın olmayan bu tarikat dışında da kendine fiziksel olarak zarar veren bir zikir pek yoktur.

13. Canı isteyen herkes tarikat kuramaz.

13. Canı isteyen herkes tarikat kuramaz.

Tarikat kurmak dernek kurmaya benzemez :) Bir silsileye bağlı olmak gerekir. İcazet almak gerekir.  Asırların getirdiği bir geleneğe tabi olmak gerekir. Ben tarikat kuruyorum demenize bir engel var mı? Elbette yok ama muhafazakar ortamlarda kimse size iyi gözle bakmaz ;)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
669
278
232
69
63
34
27
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fcrfcr

Atam şunların kökünü kurutamadan göçtü...

Will Graham

Zikrin kalpte yapılanın daha doğru olduğuna inanırım, gösterişsiz tek minareli camileri severim, ibadeti atadan gördüğün gibi değil araştırarak yapılması ger... Devamını Gör

fötr kafa

kıça buzlu badem önerir misiniz hocam ?

mrzincir

Evet, zamanında günah diye televizyonu yasak getiren yobazlar baktılar olmuycak hemen 180' dönüverdiler. işleri hadis kitaplarındaki uyduruk hikayaleri anlat... Devamını Gör