Görüş Bildir
Haberler
Finans Dünyasının Geleceği DeFi Nedir? Merkezi Olmayan Finans Olarak Bilinen DeFi Dünyasına Göz Atalım

etiket Finans Dünyasının Geleceği DeFi Nedir? Merkezi Olmayan Finans Olarak Bilinen DeFi Dünyasına Göz Atalım

Ali Aydemir
06.09.2021 - 11:35

Finans dünyasının geleceği olan merkeziyetsiz finans olarak bilinen DeFi dünyasına giriş yapıyoruz. DeFi nedir ve DeFi dünyasına girmenin yolları nelerdir? İşte detaylar.

DeFi Nedir?

DeFi Nedir?

DeFi, finansal aracıları bozmaya yönelik kripto para birimi veya blok zincirindeki çeşitli finansal uygulamalar için bir terim olan “merkezi olmayan finans”ın (Decentralized Finance) kısaltmasıdır. Bu, onları bankalar veya aracı kurumlar gibi aracılardan geçmek yerine herkesin kullanımına açık hale getirir. Bir banka veya aracı hesaptan farklı olarak, DeFi'yi kullanmak için devlet tarafından verilmiş bir kimlik, Sosyal Güvenlik numarası veya adres kanıtı gerekli değildir.

Yazılım tabanlı aracılar ile etkileşime giriliyor.

Yazılım tabanlı aracılar ile etkileşime giriliyor.

Ethereum gibi açık ağlar üzerine inşa edilen, hızla genişleyen DeFi sektörünü oluşturan uygulamalar, kullanıcılarının güvenilir merkezi otoriteler olmaksızın bir dizi tanıdık finansal faaliyette bulunmasına olanak tanır. Bu faaliyetler borç verme ve borç alma, birikim, spot ticaret, marjin ticareti, türev ticareti ve sigorta olarak adlandırılır. Daha spesifik olarak DeFi, blok zincirler üzerine yazılan yazılımın, bir işlemi kolaylaştıran bir şirket veya kurumdan ziyade alıcıların, satıcıların, borç verenlerin ve borç alanların eşler arası veya kesinlikle yazılım tabanlı bir aracı ile etkileşime girmesini mümkün kıldığı bir sistemi ifade eder.

Yeni bir finansal sistem ekosistemi oluşturuluyor.

Yeni bir finansal sistem ekosistemi oluşturuluyor.

Ethereum, Solana, Avalanche, Polkadot ve diğerleri gibi platformlar üzerine inşa eden geliştiriciler, aracısız ve harici denetimi olmayan yeni bir finansal sistemin altyapısını tasarlıyorlar. Sektörün büyümesi tipik olarak, çeşitli protokolleri içeren akıllı sözleşmeyle ilişkili sermaye miktarı ile ölçülüyor. Kısa zamanda yatırımcıların dikkatini çekmeyi başaran DeFi içinde kilitlenen toplam değer, Nisan 2021'de 50 milyar doları aştığında, büyük bir çoğunluğun bu daha demokratik, merkezi olmayan finansman yaklaşımından yana olduğu görülmüş oldu.

Ethereum DeFi konusunda başı çekti.

Akıllı sözleşmeler yazabilen bir programlama dili sunan ilk blok zinciri ağı olan Ethereum, merkeziyetsiz finans konusunda önemli bir avantaj elde etti. Sektördeki ilki başlatan, blockchain teknolojisinin Bitcoin’in ötesindeki potansiyelini keşfetmekle ilgilenen birçok geliştirici, piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra ağ üzerinde deneyler yapmaya başladı. Nisan 2021 itibariyle, DeFi Prime toplam 251 DeFi projesi bildirdi. Bu sayının 215'i Ethereum’a dayanıyor. Bu da %86'lık bir yüzdeye tekabül ediyor. Fakat ekosistem sadece Ethereum’la sınırlı değil. DeFi sektörünün önü alınamaz gelişiminin ardında onlarca yeni nesil proje yer alıyor.

Ethereum dışındaki projeler de dikkat çekiyor.

Ethereum dışındaki projeler de dikkat çekiyor.

Bugün DeFi ekosistemlerini destekleyen baskın Ethereum dışı projelere örnek olarak Polkadot, Cardano, TRON, Solana, EOS, Cosmos, Avalanche. Geliştiricilerin projeleri oldukça yoğun Ethereum ağından, ekonomik olarak daha uygun bir blok zincirine taşıma kolaylığı, bu tür çözümleri giderek daha popüler hale getiriyor. Örneğin, Ethereum’da başarılı olduktan sonra, popüler merkeziyetsiz borsa SushiSwap kısa süre önce Avalanche blok zincirine taşındı.

Beklentiler Ethereum 2021 alt sezonunda!

Tüm bu yenilikçi projelere rağmen, şu an gözler alt coin ekosisteminin amiral gemisi olan Ethereum’da. Ağustos ayında gerçekleşen London çatalı (hard fork) ile birlikte PoW’dan, PoS’a geçiş planını güçlendirecek olan lider alt coin ekosistem içerisinde yerini güçlendirebilir. Aynı zamanda birçok analist ve yatırımcı bu güncellemenin, dolaylı olarak 2021 alt sezonunu başlamasında etkili olabileceği yönünde açıklamalar yapmakta.

OKX’e üye olarak OKX DeFi üzerinden en popüler DeFi protokollerini istediğiniz blok zinciri ağından tek bir yerden yönetebilir ve merkeziyetsiz finans dünyasının kazançlı fırsatlarından sizler de yararlanabilirsiniz.

OKX’e üye olarak OKX DeFi üzerinden en popüler DeFi protokollerini istediğiniz blok zinciri ağından tek bir yerden yönetebilir ve merkeziyetsiz finans dünyasının kazançlı fırsatlarından sizler de yararlanabilirsiniz.

OKX DeFi üzerinden NFT Marketplace’e giriş yaparak siz de son dönemin fenomen dijital metası NFT’leri kolaylıkla alıp satabilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Develop ER

Yarın sunucuları kapatıp gittik biz deseler kimse şikayetçi olamaz..