Görüş Bildir
Haberler
Filyasyon Nedir? Filyasyon Nasıl Uygulanıyor? Türkiye’de Filyasyon Uygulaması Nasıl Yapılıyor?

Filyasyon Nedir? Filyasyon Nasıl Uygulanıyor? Türkiye’de Filyasyon Uygulaması Nasıl Yapılıyor?

Dilan Aydemir
15.04.2020 - 14:14 Son Güncelleme: 15.04.2020 - 14:19

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Korona Virüs Bilim Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından filyasyon kavramı gündeme düştü. İşte ileriki günlerde daha sık duyacağımız filyasyon kavramı ile ilgili merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi nedenlerden kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen addır. Bir başka ifadeyle kaynak arama çalışması olarak da adlandırabiliriz.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Rehberi'nde filyasyon şöyle açıklanmaktadır:

'Saha incelemesi/filyasyon kaynağın ve etkenin belirlenmesine yönelik çalışma yapılması ve/veya temaslılar dahil koruma ve kontrol önlemlerinin alınmasıdır.'

Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebilmektedir.

Türkiye'de filyasyon çalışmaları ise, korona virüse yakalanan bir kişinin kimle ne zaman görüştüğü ve yakınlarındaki insanların bilgileri toplanıyor. Bir vaka tespit edildiğinde iş ve ailesi otomatik olarak sisteme düşüyor. Filyasyon ekibi de harekete geçiyor. 3 kişiden oluşan ekip vaka ortaya çıkar çıkmaz vakanın temasta olduğu kişileri 48 saatlik bir süreçte tarıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın