Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan'dan ABD'ye PYD Yanıtı

Erdoğan'dan ABD'ye PYD Yanıtı

FreiGeist
24.09.2015 - 09:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin 'PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz' açıklamasına yanıt verdi, 'PYD ve YPG bunların hepsi terör örgütüdür. Amerika bedel ödemiyor, bedel ödeyen biziz ' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD'nin YPG'yi terör örgütü olarak görmediği yönündeki ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasını yanlış bulduğunu belirten Erdoğan, 'PYD ve YPG bunların hepsi terör örgütüdür, bize göre. Amerika, bu işte şu anda bedel ödemiyor, bedel ödeyen biziz ve PYD'nin yaptıklarını da YPG'nin yaptıklarını da bilen de biziz. Dolayısıyla bu yanlış bakışı, yanlış değerlendirmeyi herhalde tekrar değerlendireceklerdir diye düşünüyorum. Biz, DAİŞ'i de terör örgütü olarak görüyoruz, PYD'yi ve onun yanındaki bu tür kuruluşları, PKK yine aynı şekilde...' dedi.

Suriye konusunda üçlü çalışma

Erdoğan, Çarşamba günü Moskova'daki Merkez Camii'nin açılışının ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye konusunu görüştüklerini belirtti. Erdoğan, 'Önümüzde BM Genel Kurulu var. BM Genel Kurulu'nda ABD, Rusya, Türkiye dışişleri bakanları üçlü çalışma yapsınlar diye karara vardık' dedi. Erdoğan şunları söyledi:

'Rusya’nın Suriye’ye bakışında henüz bir netlik göremedim. Dışişleri bakanlarımızın yeni bir görüşme başlatmalarını bir sürece bağladık. ABD, Rusya, Türkiye dışişleri bakanlarıyla üçlü, kabul etmeleri halinde Suudi Arabistan ve İran’ı da katarak beşli; akabinde Ürdün ve Katar’ın da katılmasıyla ilişkileri bir yere taşıyalım. Geçiş sürecinde Esedli bir çözüm olabilir ama Suriye’nin geleceğinde Esed’in olması mümkün değil. Esed’le bir yere taşımaya çalışılabilir ama muhalefet Esed ile bir gelecek görmüyor. Bir diktatörü kabul etmeleri mümkün değil.'

'Esad 'butik Suriye' istiyor'

'Rusya'nın tabii İran'la birlikte Suriye'ye vermiş olduğu destekler artık zaten gizli değil. Bunu kendileri de ifade ediyorlar. Temenni ederiz ki Rusya, bu süreçte dün yaptığımız görüşmelerin gereğini bir dayanışma içerisinde yerine getirmek suretiyle gösterir. Ben dün kendilerine de ifade ettim, Esed burada bir butik Suriye kurmak istiyor. Butik Suriye, Şam'dan başlayıp Hama, Humus ve Lazkiye'yi kapsayan; ki bu da Suriye'nin yüzde 15'ine tekabül eden bir bölgedir. Bu bölgede kendine ait, arkasında belli egemen güçlerin hâkim olduğu, destek verdiği bir devlet kurabilmek. Bu da tabii Akdeniz'e açılan bir yapı olması hasebiyle böyle bir yapıyı kurmak, derdi bu.'

AB'nin Türkiye'ye yardım kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde mültecilere ilişkin Türkiye'ye 1 milyar avro yardım konusunda, 'Böyle bir kararın alınmış olması isabetlidir. Çünkü aslında bu Avrupa Birliği'nin bugüne kadar atmış veya atacak olduğu bir adımdır. Temennim odur ki sadece Türkiye'nin sorunu değil bu sorun, tüm dünyanın sorunu. Şu anda bazı olumlu adımlar atılıyor ama bunun icrası bizim için çok çok önemli. İcrayı gördüğümüz anda biz de tabii bundan Türkiye olarak memnun oluruz. Bu süreci bekliyoruz' dedi.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0