Görüş Bildir
Haberler
Ehliyetini Kaybedenler Araba Kullanabilir Mi? Dijital Ehliyetini Kaybedenler Ne Yapmalı?

Ehliyetini Kaybedenler Araba Kullanabilir Mi? Dijital Ehliyetini Kaybedenler Ne Yapmalı?

Müge Kakşi
10.09.2021 - 08:38

Ülkemizde milyonlarca araç sürücüsü bazı talihsiz durumlarla karşılaşabiliyor. Bu durumlardan bir tanesi ve en çok araştırılanı ise ehliyeti kaybetme konusu oluyor. Ehliyetsiz araba kullanmanın cezası olduğu için araba kullanılırken her zaman ehliyetinizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. 2016 yılından itibaren verilmeye başlanan dijital ehliyetini kaybeden kişiler ne yapacaklarını internet üzerinden sorguluyorlar. Peki ehliyetini kaybeden araba kullanabilir mi? Dijital ehliyetini kaybeden ne yapmalı? Tüm bu soruların cevabı haberimizin içeriğinde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trafiğe çıkabilmek için gerekli olan ehliyetin olmaması durumunda ilgili kanunlarca belirlenmiş caydırıcı cezalar uygulanmaktadır. Birçok vatandaşın ehliyeti 2016 yılından itibaren yenilenerek dijital ehliyete geçti bu ehliyet birçok durumda kimlik belgesi yerine de kullanılabiliyor. Bu yüzden vatandaşlar için oldukça önemli olan ehliyetin kaybolması durumunda izlemeniz gereken bazı adımlar var. İşte dijital ehliyetini kaybedenlerin yapması gerekenler ve ehliyetin kaybolması durumunda araba sürme konusundaki detaylar...

EHLİYETİNİ KAYBEDENLER NE YAPMALI?

Araba sürmek ve trafiğe çıkmak için gerekli olan ehliyetin kaybolması karşılaşılabilen bir durumdur. Yeni dijital veya çipli ehliyeti kaybolan vatandaşların ise yapması gereken ilk şey ehliyetlerini tekrar çıkarabilmek için internet üzerinden veya ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'nden randevu almak olmalıdır. Randevularını oluşturan ve yeni dijital ehliyetlerini kaybeden vatandaşlardan 'Değerli Kağıt Bedeli ve Sürücü Belgesi Hizmet Bedeli (Vakıf Payı)' alınmaktadır.

Bunlar dışında çipli ehliyetin kaybolması durumda istenilen belgeler şunlardır;

  • Nüfus cüzdanı, pasaport veya nüfuz cüzdanı yerine geçebilecek kimlik bilgilerinin bulunduğu resmi bir belge.

  • Sürücü sağlık raporu. (Devlet hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarından alınabilir.)

  • 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf. (5*6 boyutunda)

  • Değerli kâğıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin anlaşmalı bankalara veya vergi dairesine ödendiğine dair bir makbuz.

  • Kan grubunu gösteren bir belge.

  • Emniyette vereceğiniz parmak izi ve dilekçe.

Tüm bu belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayarak randevu oluşturduğunuz gün ve saate ilgili kuruma giderek yeni çipli ehliyetinizi yeniden çıkarmak için başvuru talebinde bulunabilirsiniz. Belgelerin değerlendirilmesinin ardından ehliyetiniz kısa bir süre içerisinde tarafınıza ulaştırılacaktır.

EHLİYETİNİ KAYBEDENLER ARABA KULLANABİLİR Mİ?

Ehliyetini kaybedenler kayıp başvurusu yaptıklarında emniyete giderek oradan araba sürebileceklerine dair geçici araç kullanma belgesi alırlar. Bu belge emniyet tarafından verilmekte olup geçerliliği 15 gündür. yeni çipli ehliyetiniz elinize ulaştıktan sonra verilen geçici araç kullanma belgesinin herhangi bir hükmü bulunmamaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın