Görüş Bildir
Haberler
Siz Duygularınıza Ne Kadar Hakimsiniz? Duygusal Olarak Zeki İnsanların Gösterdiği 9 Ortak Özellik!

Siz Duygularınıza Ne Kadar Hakimsiniz? Duygusal Olarak Zeki İnsanların Gösterdiği 9 Ortak Özellik!

Duygusal zekanızı ölçümlemenize yardımcı olabilecek bazı testler olsa da, psikologlara ve uzmanlara göre duygusal zekanızın nasıl olduğunu belirlemek için sahip olmanız gereken bazı temel özellikler ve işaretler vardır.

Biz de Onedio’da sizin için duygusal zekaya işaret eden özellikleri topladık, böylece kendinizi test edebilir ve sadece düşünsel olarak değil, duygusal olarak da kendinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Başkalarına karşı empati gösterirler.

1. Başkalarına karşı empati gösterirler.

Kendi duygularınızı ne kadar çok tanıyorsanız, karşınızdakinin duygularını da o kadar iyi anlayabilirsiniz. Duygusal olarak zeki olan insanlar, olayların ne kadar farklı ve zor olabileceğini tahmin edebilirler. Başkalarının duygularını görmezden gelmek yerine onlara destek olurlar. Duygusal zekanızı gelişmişse, hareketlerinizin diğer insanları nasıl etkilediğini önemsersiniz ve onları incitmemek için elinizden gelenin en iyisini yaparsınız.

2. Dediklerine dikkat ederler.

2. Dediklerine dikkat ederler.

Bu, aslında duygusal olarak zeki olan insanların kötü kelimeler veya küfür kullanmadıkları anlamına gelmez. Onun yerine, bu kişiler kelime seçimlerinde ve tepkilerinde çok dikkatli ve akıllı olmayı öğrenirler.

Uzmanlar, bu tür insanların asla “Nasıl hissettiğini biliyorum” demediğini söylüyor. Çünkü bu kişiler, başka birinin nasıl hissettiğini asla tam olarak anlayamayacaklarını biliyorlar. Bunun yerine, doğru anlaşılmak için kelime dağarcıklarını ve iletişim türlerini her zaman geliştirmeye devam ederler.

3. Değişime açıktırlar.

3. Değişime açıktırlar.

Değişimden korkmamak da duygusal zekanın bir göstergesidir. Değişmekten korkmayan insanlar, farklı koşullarda da stabil kalabilen sabit bir benlik duygusuna sahiptir. Onlar zorlukları, yaşamın önemli bir parçası ve büyüme fırsatı olarak algılarlar.

Tabii ki, beynimiz rutini koruma eğiliminde olduğundan, insanların içgüdüsel olarak değişime direnmesi normaldir; ancak duygusal olarak zeki insanlar bu içgüdülerin üstesinden gelebilir.

4. Durup düşünmeyi bilirler.

4. Durup düşünmeyi bilirler.

Geçmişe bakış, duygusal olarak zeki insanlar için hayattaki en iyi uygulamalardan biridir. Bu insanlar panik yapmak ya da yeni bir iş için yeterli olup olmadığı konusunda endişelenmek yerine duraklarlar.

Sakinleşmek ve durumu daha iyi analiz etmek için kendinize zaman ayırmak, çatışmalardan uzaklaşmanızı sağlayacak akıllı bir seçimdir. Zaman geçtikten sonra net kararlar ve görüşler ifade etmek daha kolaydır.

5. İş yerinde daha iyisini yapma eğilimindedirler.

5. İş yerinde daha iyisini yapma eğilimindedirler.

Duygusal olarak zeki insanların iş hayatında daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu özellik, hem çalışanlar hem de yöneticiler için çok önemlidir ve başarılı bir şekilde iletişim kurabildiğiniz, tartışabildiğiniz ve liderlik edebildiğiniz gibi “insan sarraflığı” sayılan özellikleri de beraberinde getirir. İnsanlar sevdikleri ve güvendikleri biriyle iş yapmayı tercih ederler. Duygusal zeka, güvenilir ilişkiler kurmaya yardımcı olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Her şeyin mükemmel olmayacağını bilecek kadar bilinçlidirler.

Hiç kimse mükemmel değildir ve duygusal zekası yüksek insanlar bu kavramın gerçek anlamının farkındadırlar. Sadece kendilerini olduğu gibi kabul ederler.

İlerlemeyi severler, ancak her zaman kusursuz olmaya çalışmanın sağlıklı olmadığını da kabul bilirler. Kendilerini zorlamak yerine sürekli olarak gelişmeyi hedeflerler.

7. Kendilerini iddialı bir şekilde ifade edebilirler.

7. Kendilerini iddialı bir şekilde ifade edebilirler.

İddialı olmak ve saldırgan olmak iki farklı şeydir. Kendilerini savunmaları gerektiğinde, bunu öfke veya nefret göstermeden saygılı bir şekilde yaparlar. Duygusal olgunluğun bir işareti, olumsuz duygularınızı kontrol edebilmektir.

Ancak bu, duyguların saklanması gerektiği anlamına gelmez. Bu insanlar duygularını gösterirler, ancak bunu daha iyi anlaşılabilmek adına uygun ve kibar bir şekilde yaparlar.

8. Eleştiri almakla araları iyidir.

8. Eleştiri almakla araları iyidir.

Duygusal olarak gelişmiş olmak, sadece başkalarına olumlu eleştiri vermek değil, aynı zamanda onu alabilmek demektir. Eleştirinin amacı bir durumu iyileştirmektir. Bunu duygusal olarak zeki bir yaklaşımla, soru sorarak yaparlar, çünkü bu şekilde hem etki daha güçlü olur hem de kimse alınmaz.

Eleştirilerin yardımı ile fayda sağlayabileceklerini ve daha iyisini yapabileceklerini bilirler.

9. Başarılı bir evlilikleri vardır.

9. Başarılı bir evlilikleri vardır.

Uzmanlar, duygusal iletişim ve ekonomik faktörlerin tatmin edici bir ilişki yaşamada önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bu ikisi ne kadar iyiyse, evlilik de o kadar başarılı olur.

Duygusal zeka ile evlilikte memnuniyet arasında bir bağlantı vardır. Duygularını yönetemeyen insanlar daha fazla iç çatışma ile mücadele ederler. Duygularını yönetenler ise, partnerleri sinirlendiğinde empati gösterebilirler ve kendilerine hakim olabilirler, ki böylece sorun daha hızlı çözülebilir.

Siz duygularınıza ne kadar hakimsiniz? Haydi yorumlara!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Beyaz Zenci

Sosyal yaşamda duygusal zeka analitik zekadan çok daha önemli.Bazı insanlar kalem kağıt kullanmadan zor hesapları yapabiliyor ama karşısındaki kırmadan iki c... Devamını Gör

ddila

Maddelerle kullanılan fotoğraflarda güncellik olmasına bayıldım. Açıklamalar gayet yerinde ve oldukça faydalı, teşekkürler emeğinize sağlık!

Fbo

Evlilik teklifi ettim ama henüz sonuç yok. Gerizekalıysam demek