Görüş Bildir
Haberler
Dünyada İlk Sigorta Ne Zaman Yapıldı? Sigortacılıkla İlgili 11 İlginç Bilgi

Dünyada İlk Sigorta Ne Zaman Yapıldı? Sigortacılıkla İlgili 11 İlginç Bilgi

Buğra Demir
20.03.2023 - 12:04

Sigorta, bir kişi veya kuruluş ile sigortacı arasında, henüz ortaya çıkmamış ancak gelecekte ortaya çıkması muhtemel risklerin, belirlenen bir prim tutarı karşılığında güvence altına alınmasını sağlayan sözleşmeleri ifade eder.  Sigorta kavramı binlerce yıldır var ama bilinen ilk sigorta sözleşmesi milattan önce 3. bin yılda antik Mezopotamya'ya kadar uzanıyor. İşte sigorta hakkında 11 ilginç gerçeği sizin için hazırladık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İlk Sigorta Sözleşmesi

1. İlk Sigorta Sözleşmesi

İlk bilinen sigorta sözleşmesi MÖ 3. bin yılda Mezopotamya'da yazılmıştır. Bu sözleşme deniz üzerinde gerçekleşecek bir ticareti korumak için hazırlanmış ve yük sigortası şeklinde nitelendirilebilecek bir sigorta poliçesi idi.

2. Uluslararası Sözleşmeler

2. Uluslararası Sözleşmeler

Antik dönemde Çin ve Yunanlar da çeşitli sigorta şekilleri kullanıyorlardı. Bunlar arasında denizlerde geçerli olan ortak yardım konuları ve denizcilerin için yaratılan sigorta poliçeleri vardı.

3. İlk Sigorta Şirketi

3. İlk Sigorta Şirketi

İlk sigorta şirketi 17. yüzyılın sonunda Londra, İngiltere'de kuruldu. 'Hayat ve Hayatta Kalmak İçin Adil Sigortalar Birliği' olarak isimlendirildi. Modern sigortacılık İngiltere'de başlatılmış oldu.

4. İlk Hayat Sigortası

4. İlk Hayat Sigortası

16. yüzyılda İtalya'da banker Lorenzo de Tonti'nin ortaya çıkardığı 'Tontines' sisteminde bir grup kişi bir araya gelerek ortaya belirli miktarda bir para koyuyordu. Süre sonunda hayatta kalanlar parayı alıp aralarında paylaşıyordu. Bu sistem kısa zamanda çok ilgi gören bir sistem haline geldi. Ancak belirlenen süreden önce ölenler için de maddi bir kayıp olacağı düşünülüp ölüm rizikosu primi ödenmeye başlandı. 

Bu sistem daha sonra deniz sigortacılığı ile birlikte, özellikle kaptan ve tüm gemi personelinin hayatının güvenceye alınması için de kullanıldı ve ilk hayat sigortası poliçesi 18 Haziran 1583 tarihinde William Gibson’un 12 aylık yaşamını güvenceye almak için hazırlandı.

5. İlk Otomobil Sigortası

5. İlk Otomobil Sigortası

İlk otomobil sigortası poliçesi 1897 yılında Birleşik Krallık'ta yazılmıştır. İngilizler sigorta işinde 17. yüzyıldan itibaren aktiflik göstererek, trafikte yaşanacak potansiyel zararları karşılamaya diğer tüm bölgelerden daha erken bir safhada başlamışlardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. ABD'deki İlk Otomobil Sigortası

6. ABD'deki İlk Otomobil Sigortası

Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk otomobil sigortası poliçesi 1898 yılında Travelers Insurance Company tarafından yazılmıştır. İngiltere'den sonra sanayi devriminin öncülüğünü üstlenen ABD, erken bir dönemde otomobiller için sigorta yapma kavramını sahiplenen ülkelerden.

7. İlk Sağlık Sigortası

7. İlk Sağlık Sigortası

İlk sağlık sigortası poliçesi 1929 yılında Texas, Dallas'taki Baylor Hastanesi tarafından ABD'de yazılmıştır. Mal ve mülklerden sonra, insanların sağlığını da koruyan bir hizmeti devreye sokan ABD'liler, sigorta endüstrisinde devrim niteliğinde işler geliştirmişlerdir.

8. İlk Hayvan Sigortası

8. İlk Hayvan Sigortası

İlk hayvan sigortası poliçesi 1890 yılında Birleşik Krallık'ta yazılmıştır. Çiftlik hayvanları ve evcilleştirilen hayvanları korumak, sahibinin haklarını olası zararlarda karşılamak adına ortaya çıkan bu sigorta çeşidi, sigorta endüstrisinin ne kadar geniş bir yelpazede hizmet edebileceğini kanıtlar nitelikte.

9. İlk Siber Sigorta

9. İlk Siber Sigorta

İlk siber sigorta poliçesi 1990'ların sonunda ABD'de yazılmıştır.  Teknolojinin gelişmesi ve internet kavramının, insanların hayatını ciddi şekilde etkilemesi ile sigorta şirketleri bu yeni alanda hizmet vermeye başlamışlardır.

10. Sigorta Endüstrisinin Büyüklüğü

10. Sigorta Endüstrisinin Büyüklüğü

Sigorta endüstrisi dünyadaki en eski ve en büyük endüstrilerden biridir, yıllık primlerin toplamı 5 trilyon doları geçmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sigorta Sizi Korur

11. Sigorta Sizi Korur

Sigorta, insanları ve kuruluşları kaza, hastalık ve doğal afet gibi beklenmedik olaylardan kaynaklanan finansal kayıpları korumak için kritik bir rol oynar. Hayatınızdaki herhangi bir alanda güvende hissetmek isterseniz, sigorta yaptırmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın